ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα σχολικά είδη: Στα ύψη φέτος οι τιμές παρά το «Καλάθι του μαθητή» – Έως 70 ευρώ μία σχολική τσάντα

Τελευταία εβδομάδα πριν ανοίξουν τα σχολεία, και οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, προβληματισμένοι για τις ανατιμήσεις, καλούνται να κάνουν πρώτα έρευνα αγοράς πριν προβούν σε αγορές, “φοβούμενοι” ότι, όπως σε όλα τα προϊόντα, έτσι και στα σχολικά, θα έρθουν αντιμέτωποι με μεγάλες αυξήσεις που θα τους υποχρεώσουν για άλλη μια φορά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Την ίδια ώρα, από τις 30 Αυγούστου έχει ενεργοποιηθεί το “Καλάθι του μαθητή”, στο οποίο εντάσσονται 11 βασικά προϊόντα, με σκοπό τη συγκράτηση των τιμών τουλάχιστον στα περυσινά επίπεδα, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι και πάλι το κόστος μπορεί να “πέσει” στα χαμηλά για μια οικογένεια, που μπορεί μάλιστα να έχει παραπάνω από ένα ή και περισσότερα παιδιά, πόσω μάλλον για τους πολύτεκνους. Το… σχολικό κόστος μάλιστα οδηγεί πολλές οικογένειες σε απόγνωση κάθε τέτοια εποχή, και πόσω μάλλον φέτος που οι ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα έχουν οδηγήσει τους καταναλωτές σε νέες αγοραστικές συνήθειες, περιορίζοντας το κόστος των αγορών τους.

Τετράδια που κοστίζουν μέχρι και 5 ευρώ το ένα, μολύβια έως και 1,40 ευρώ, κασετίνες που μπορεί να φτάσουν και τα 20 ευρώ είναι, μεταξύ άλλων, τιμές που βρίσκουν κάνοντας ήδη την έρευνα αγοράς τους οι γονείς, οι οποίοι τρέχουν για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους, που επιστρέφουν στο σχολείο στις 11 Σεπτεμβρίου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Και αν το κόστος για τη γραφική ύλη που καλούνται να προμηθευτούν μπορεί και να κυμανθεί με πολλή προσπάθεια σε επίπεδα που ξεπερνούν κατά λίγα ευρώ τα περυσινά, οι τιμές για μία σχολική τσάντα ή για τα ξενόγλωσσα βιβλία ανεβάζουν κατά πολύ τον… οικογενειακό προϋπολογισμό, κάτι που προκαλεί “πονοκέφαλο” στα νοικοκυριά και δη τα πολυμελή.

Από 15 έως 70 ευρώ η σχολική τσάντα

Σαφώς, το πιο ακριβό προϊόν που καλείται να αγοράσει ένας γονιός για το παιδί του είναι η σχολική τσάντα, η τιμή της οποίας ποικίλλει ανάλογα με το είδος της, αλλά και τις ηλικίες στις οποίες απευθύνεται. Για παράδειγμα, οι τσάντες για τα νήπια είναι σχετικά φθηνότερες (λόγω μεγέθους κυρίως αλλά και θηκών) από εκείνες για μεγαλύτερα παιδιά, με τις τιμές να κυμαίνονται από 22 έως 28 ευρώ οι απλές, ενώ έως 34 ευρώ μπορεί να βρει ο γονιός κάποια τσάντα για το παιδί του που να έχει “τρέιλερ”. Ένα απλό σακίδιο για μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να κοστίσει 40 ευρώ, ενώ εάν έχει κάποιου είδους ροδάκια η τιμή ξεπερνάει τα 50 ευρώ. Μάλιστα, οι πιο ακριβές σχολικές τσάντες για τα παιδιά του Δημοτικού μπορεί να διατίθενται μέχρι και στα 70-75 ευρώ. Για τους εφήβους, τα σακίδια που συνήθως προτιμούν κοστίζουν 28-38 ευρώ όταν έχουν μία ή δύο θήκες, ενώ υπάρχουν και ακριβότερες επιλογές ανάλογα με το σχέδιο και την επωνυμία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπόρων, η σχολική τσάντα κοστίζει φέτος περίπου 5-10 ευρώ πιο ακριβά από πέρυσι, ενώ σαφώς πιο ακριβές είναι οι “επώνυμες” τσάντες.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα είδη, κασετίνες μπορεί να βρει ο γονιός από 5-7 μέχρι και 15 ευρώ (κάποιες κοστίζουν ακόμη και 20 ευρώ όταν έχουν στο εσωτερικό τους μολύβια κ.ά.), ενώ τα ξύλινα μολύβια κοστίζουν από 0,40 έως 0,50 και τα μηχανικά γύρω στο 1,40 ευρώ (εάν έχουν σχέδια, η τιμή τους φτάνει και το 1,80 ευρώ).

Σε ό,τι αφορά τα τετράδια – απλά, σπιράλ, μπλοκ κ.λπ. – υπάρχει μεγάλη ποικιλία και αντίστοιχα τιμές, ανάλογα με το είδος αλλά και την ποιότητα του εξωφύλλου. Τα “κλασικά” τετράδια κοστίζουν όσο και πέρυσι, δηλαδή 1-1,20 ευρώ, ενώ τα σπιράλ 2-3 θεμάτων με σκληρό εξώφυλλο κοστίζουν 2-2,9 ευρώ και αυτά με 5 θέματα πάνω από 5 ευρώ. Πάντα φυσικά η τιμή εξαρτάται από το είδος αλλά και τη μάρκα, ενώ υπάρχουν και εδώ εμφανείς ανατιμήσεις.

Στα στυλό, οι τιμές για κάτι απλό είναι 0,30-0,60 ευρώ, ενώ εάν θελήσει κάποιο παιδί κάτι πιο πολύπλοκο το κόστος είναι 1,70-2,60 ευρώ.

Μαρκαδόρους βρίσκει κανείς με 2-4 ευρώ τη δωδεκάδα, οι γόμες κοστίζουν από 0,30 (οι απλές) έως 1,80 ευρώ οι πιο… “περίτεχνες”, οι ξύστρες στοιχίζουν μέχρι 3 ευρώ, οι διαβήτες ξεκινούν από 1,90 ευρώ, ενώ σετ γεωμετρικών οργάνων μπορεί να προμηθευτεί κάποιος (τα πιο απλά) με 1,5 ευρώ.

Τέλος, για τα τσαντάκια φαγητού, που είναι απαραίτητα στα μικρότερα παιδιά, κυρίως όταν ακολουθούν το ολοήμερο πρόγραμμα, ένας γονιός καλείται να διαθέσει από 10-12 έως 20 ευρώ, τα δοχεία κοστίζουν από 7-8 έως 15 ευρώ, ενώ για ένα παγούρι ο γονιός θα πληρώσει από 7 έως 15 ευρώ.

Σύμφωνα με τους ίδιους τους εμπόρους, σε όλα σχεδόν τα σχολικά είδη υπάρχουν ανατιμήσεις και μόνο τα “κλασικά” τετράδια ή στυλό-μολύβια μπορεί κάποιος να τα προμηθευτεί σε τιμές που “μοιάζουν” με τις περυσινές.

Ανάχωμα το “Καλάθι των μαθητών”;

Προσπάθεια από την κυβέρνηση για να τεθεί ως “ανάχωμα” στις ανατιμήσεις προς όφελος των καταναλωτών αποτελεί το “Καλάθι των μαθητών”, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ από τις 30 Αυγούστου, όπως προβλέπει Υπουργική Απόφαση. Στην πρωτοβουλία για το “Καλάθι των μαθητών”, το οποίο θα ισχύσει έως τις 3 Οκτωβρίου, μετέχουν τόσο οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο “Καλάθι του νοικοκυριού”, εφόσον φυσικά διαθέτουν προϊόντα στις κατηγορίες που προβλέπονται, όσο και εξειδικευμένες επιχειρήσεις πώλησης σχολικών, χαρτικών και παιχνιδιών.

Συγκεκριμένα, στο “Καλάθι των μαθητών” προβλέπεται να περιλαμβάνεται τουλάχιστον ένα προϊόν από τις εξής κατηγορίες προϊόντων:

  • Σχολικές τσάντες,
  • Κασετίνες,
  • Τετράδια (και ετικέτες τετραδίων και καλύμματα),
  • Μολύβια ξύλινα ή μηχανικά,
  • Χρωματιστοί μαρκαδόροι,
  • Στυλό,
  • Γόμες,
  • Ξύστρες,
  • Διαβήτες,
  • Χάρακες,
  • και φωτοτυπικό χαρτί.

Όλες οι επιχειρήσεις (σούπερ-μάρκετ, καταστήματα με σχολικά είδη, όπως βιβλιοπωλεία και παιχνιδάδικα) υποχρεούνται να αποστέλλουν σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Τετάρτη έως τις 9 π.μ., κατάλογο με τα προϊόντα και τις τιμές που περιλαμβάνονται στο “Καλάθι των μαθητών”. Οι επιχειρήσεις που μετέχουν στο “Καλάθι του νοικοκυριού” θα αποστέλλουν τους καταλόγους μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis και οι υπόλοιπες με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ