Στα τέλη Σεπτεμβρίου τοποθετεί τώρα η κυβέρνηση τη διαδικασία των προσλήψεων για την κάλυψη των κενών στην Παράλληλη Στήριξη και αλλού, με τους γονείς των μαθητών που ανήκουν στα Άτομα με Ειδικές Ομάδες και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα, περιμένοντας επιτέλους να έρθουν οι εκπαιδευτικοί που θα αναλάβουν τα παιδιά τους.
Στον νομό Ηρακλείου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”, τα κενά συνολικά ξεπερνούν τα 420, ενώ ο ίδιος κάνει λόγο για μια χρονιά χειρότερη από την περυσινή και εκφράζει την πεποίθηση με τις νέες προσλήψεις να δοθούν λύσεις για να λήξει και αυτή η περιπέτεια των συγκεκριμένων γονέων και των μαθητών!
Όπως προκύπτει σε πανελλαδικό επίπεδο, οι πιστώσεις που έχει το υπουργείο είναι 14.000 κι έχουν προσληφθεί στην Α’ φάση 9.500, άρα οι νέες προσλήψεις θα είναι 4.500, είτε στη Β’ φάση είτε και αργότερα. Αν υλοποιηθεί αυτός ο προγραμματισμός, γίνεται κατανοητό ότι θα μείνουν χωρίς παράλληλη στήριξη 6.000 παιδιά, αφού τα αιτήματα είναι 20.000.
Και σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, όλα αυτά τα παιδιά θα αναγκαστούν είτε να μοιραστούν τους λιγοστούς εκπαιδευτικούς με άλλα παιδιά που δικαιούνται αυτή τη βοήθεια σε άλλα τμήματα και τάξεις, μειώνοντας έτσι κατά πολύ τις ώρες που στηρίζονται – οι οποίες έχουν αποφασιστεί μετά από επιστημονική γνώμη των ΚΕΔΑΣΥ – είτε οι οικογένειές τους θα εξαναγκαστούν, εφόσον το αντέχουν, να προσφύγουν σε ιδιωτική βοήθεια, πληρώνοντας κάτι που η Πολιτεία όφειλε να τους παρέχει δωρεάν.
«Είναι οδυνηρό για μας»
Είναι χαρακτηριστική η επιστολή γονέων από τη Λέσβο, στην υφυπουργό Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου: «Είναι πολύ οδυνηρό για μας. Αδικηθήκαμε από τη Φύση, ας μην αδικηθούμε και από την Πολιτεία…».
Ανάμεσα σε άλλα, οι γονείς σημειώνουν: «Εμείς οι γονείς δεν είμαστε πολίτες Β’ κατηγορίας, ούτε τα παιδιά μας ενός κατώτερου Θεού… Κάθε καθυστέρηση στη συμπλήρωση των κενών θέσεων στην Παράλληλα Στήριξη και ένταξη, όπως ο νόμος προβλέπει, “υπονομεύει” αργά αλλά σταθερά την πρόοδο και το μέλλον τους, δημιουργώντας εις βάρος τους μη αναστρέψιμες καταστάσεις… “σκοτώνοντας” εμάς κι εκείνα ψυχικά και όχι μόνο… για το ζήτημα που ταλανίζει κάθε χρόνο, από την έναρξη της σχολικής περιόδου, πολλούς γονείς της Λέσβου, βλέποντας ότι τα “αδικημένα” από τη φύση παιδιά μας, με μαθησιακές δυσκολίες, διάσπαση προσοχής κ.ά., κάθε μέρα/ εβδομάδα/ μήνας/ χρόνος που περνά να μένουν όλο και πιο πίσω από τους συμμαθητές τους, μεγαλώνοντας το ΧΑΣΜΑ που τα χωρίζει, εκτιθέμενα μελλοντικά και σε ενδεχόμενο bulling και όχι μόνο…
Είναι πολύ οδυνηρό για μας. Η καθημερινότητά μας είναι δραματική. Αδικηθήκαμε από τη φύση, ας μην αδικηθούμε και από την Πολιτεία…».
Από την άλλη, αρκετοί γονείς, βρισκόμενοι σε απόγνωση από την εφαρμοζόμενη εκπαιδευτική πολιτική, επιλέγουν, και συχνά μέσα στην απελπισία τους πιέζουν τους εκπαιδευτικούς, να αποδεχτούν τους ιδιώτες ειδικούς βοηθούς (που βρίσκονται πολλές φορές ανασφάλιστοι σε δημόσια σχολεία), προσπαθώντας να βρουν ατομική λύση στον “Γολγοθά” που ανεβαίνουν.
«Δεν είναι σωστό να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός για κάθε παιδί!»
Για την υφυπουργό Παιδείας κ. Δόμνα Μιχαηλίδου δεν είναι σωστό για το ίδιο το παιδί να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός Παράλληλης Στήριξης για κάθε παιδί που το έχει ανάγκη! Αυτό είπε σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ η κ. Μιχαηλίδου: «Αυτό που γινόταν πολλές φορές παλαιότερα ήταν ότι υπήρχαν δύο ή τρία παιδιά στο τμήμα με ανάγκες για Παράλληλη Στήριξη και γινόταν έτσι η παροχή, με αποτέλεσμα να υπήρχαν 2-3 εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής μαζί με τον δάσκαλο, σύνολο τέσσερις! Αυτό δεν είναι σωστό ούτε για την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά ούτε – γιατί σας λέω έχω ασχοληθεί πολύ με την Ειδική Αγωγή και με την αναπηρία – δεν είναι σωστό, πέραν εξαιρέσεων, ούτε για το ίδιο το παιδί με την αναπηρία. Το παιδί με την αναπηρία χρειάζεται κάποιον να το βοηθάει εκπαιδευτικά, δε χρειάζεται κάποιον να γίνει η σκιά του για να το πω απλά…».
Τέλη Σεπτεμβρίου οι προσλήψεις λέει το υπουργείο
Μιλώντας στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Ηρακλείου “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος” Γιώργος Μακράκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Στον νομό Ηρακλείου έχουμε πάνω από 420 κενά σε όλες τις κατηγορίες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή δασκάλους, νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς στην Ειδική Αγωγή και η πλειονότητα αυτών των κενών είναι στην Παράλληλη Στήριξη. Εμείς προφανώς ζητάμε άμεση κάλυψη όλων αυτών των αναγκών. Το υπουργείο έχει πει ότι τέλη Σεπτέμβρη θα γίνουν οι προσλήψεις. Ελπίζουμε να καλυφθούν όλα τα κενά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση»…
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι διαμαρτυρίες των γονιών αυτών είναι πολλές. Γίνονται προς τους δασκάλους. Γίνονται και προς την κυβέρνηση. Το ζήτημα είναι όμως πολιτικό. Αφορά στο υπουργείο Παιδείας, που πρέπει να χρηματοδοτήσει και προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις».
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης τονίζει ότι «όλη αυτή η κατάσταση έχει να κάνει με τις μειωμένες πιστώσεις. Διότι η χρηματοδότηση για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών γίνεται μέσω ΕΣΠΑ. Ένα μέρος των πιστώσεων αυτών το καλύπτει πάντοτε το κράτος. Φέτος το κράτος δεν έχει βάλει τα χρήματα αυτά», κατέληξε ο συνδικαλιστής.
Πηγή: neakriti.gr