Στην ανάγκη για άμεση αναθεώρηση των τιμών αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων αναφέρεται η διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, τόσο λόγω της θεομηνίας στη Θεσσαλία, όσο και λόγω της συνεχούς αύξησης του κόστους παραγωγής των φυτικών και ζωικών προϊόντων.
Με το σημαντικό αίτημα του ΣΕΚ συντάσσονται και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης, όπως τονίζει στο neakriti.gr ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης. Μάλιστα, ο συνδικαλιστής θεωρεί ως μεγάλη αδικία το γεγονός ότι μέχρι σήμερα ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει, για παράδειγμα, την απώλεια της γαλακτοπαραγωγής εξαιτίας του στρες που υφίστανται τα ζώα από τις χαμηλές θερμοκρασίες!
Μάλιστα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΚ, «η τελευταία αναθεώρηση του ΕΛΓΑ έγινε στις 4/5/2023», ενώ συνεχίζει αναφέροντας πως οι τιμές που αποζημιώνουν τη φυτική παραγωγή είναι ανάλογες με την πενταετία 2017-2021 και του ζωικού κεφαλαίου ανάλογες με τις τιμές του 2010!
«Θεωρούμε απαράδεκτο να αναθεωρούνται οι τιμές αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ το 2023 με τιμές του 2010 και του 2017-2021, ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις κόστους παραγωγής και προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής συνέβησαν το 2022 και το 2023.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με τα δεδομένα του ΕΛΓΑ, ως σήμερα η αποζημίωση μιας βελτιωμένης προβατίνας είναι 195 ευρώ, αν αναλογιστούμε ότι η μέση τιμή σφαγίου προβάτου σήμερα είναι 4,7 ευρώ το κιλό, μια προβατίνα 35 κιλών αποφέρει 164,5 ευρώ, αν αναλογιστούμε ότι αυτή η προβατίνα θα γεννούσε ένα αρνί σε 20-30 ημέρες, βάρους 10 κιλών σφάγιο, με μέση τιμή σήμερα τα 8 ευρώ, θα κόστιζε 80 ευρώ, σύνολο 244,5, χωρίς να αναλογιστούμε το γάλα κάθε προβάτου που χάνει ο παραγωγός με μέσο όρο παραγωγής τα 300 κιλά και μέση τιμή γάλακτος 1,6 ευρώ ανά κιλό, τότε ο παραγωγός μόνο από το γάλα έχει χάσει 480 ευρώ και από το ζωικό κεφάλαιο 244,5, σύνολο δηλαδή 724,5 ευρώ.
Καταλαβαίνουμε όλοι ότι το ποσό των 195 ευρώ δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο τη ζημία, αφού καλύπτει τη ζημία μόνο κατά 27%, άρα δε μιλάμε για 100% αποζημίωση αλλά για 27%».
Τα μέτρα που διεκδικούν οι κτηνοτρόφοι
Σύμφωνα με τις αποζημιώσεις που διεκδικεί ο ΣΕΚ, αυτές ορίζονται ως εξής:
- 250 ευρώ ανά αρσενικό και θηλυκό αιγοπρόβατο άνω του έτους και 120 ευρώ για κάτω του έτους.
- Για τα απολεσθέντα χοιρινά, για τις χοιρομητέρες 500 ευρώ (minimum), για τα χοιρίδια 200 ευρώ (μ.ο. μικρά και μεγάλα) και για τους κάπρους 3.500 ευρώ ανά κάπρο.
- Για τα απολεσθέντα βοοειδή, 1.500 ευρώ (μ.ο.) ανά βοοειδές.
- Για τη μελισσοκομία, αποζημιώσεις για τις απολεσθείσες κυψέλες-μελίσσια.
- Για την πτηνοτροφία, να αποζημιωθούν όσοι έχουν χάσει ζωικό πληθυσμό (κύρια στον Έβρο από φωτιές).
- Για τη φυτική παραγωγή και ιδιαίτερα την παραγωγή ζωοτροφών, οι πληγείσες περιοχές κύρια της Θεσσαλίας (με 1-3 χρόνια για επανακαλλιέργεια) θα χρειαστούν ιδιαίτερη στήριξη έως την επανέναρξη της καλλιέργειας.
- Για τις επιδοτήσεις από την υλοποίηση της νέας ΚΑΠ και μετά τις καταστροφές που υπέστη η χώρα, να ζητηθεί από την Ε.Ε. να θεωρηθεί το 2023 μεταβατικό έτος και να αποδοθούν με βάση το 2022.
Τι λένε οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης – «Έχουμε έναν πολύ παλιό κανονισμό ΕΛΓΑ»
«Συμφωνούμε απόλυτα με τις διεκδικήσεις του ΣΕΚ», λέει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τζουλιαδάκης προς το neakriti.gr.
«Η κτηνοτροφία, όπως είναι και οι καλλιέργειες που έχουμε εδώ στην Κρήτη δεν αποζημιώνονται σωστά. Οι αποζημιώσεις είναι ελάχιστες έως και ανύπαρκτες. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λέει ότι θα αναθεωρήσει τον κανονισμό. Μάλιστα, όπως λέει, θα είχε βγει στη διαβούλευση αν δεν είχαν σημειωθεί αυτά τα γεγονότα με τις καταστροφές στη Θεσσαλία. Πάντως, είναι απαράδεκτο που ο ΕΛΓΑ δεν έχει αναθεωρηθεί από τότε που τον έφτιαξε ο Κώστας Σκανδαλίδης. Φανταστείτε πόσα χρόνια είναι. Και τότε είχε φτιαχτεί στη λογική ότι θα λειτουργήσει για δύο χρόνια, ώστε να φανούν οι όποιες ελλείψεις. Αλλά αυτή η αναθεώρηση δεν έγινε ποτέ»…
Στο σημείο αυτό, ο συνδικαλιστής μας λέει ότι «η ζωική παραγωγή είναι αδικημένη παράφορα. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει την απώλεια παραγωγής από έντονα καιρικά φαινόμενα. Δηλαδή, μία κτηνοτροφική μονάδα που έχει απώλεια γάλακτος από έντονα καιρικά φαινόμενα δεν αποζημιώνεται για το γάλα που θα χάσει. Και αποζημιώνεται μόνο το ζώο που από ένα ορισμένο ύψος και κάτω θα ψοφήσει λόγω χιονιού ή έντονων βροχοπτώσεων. Αλλά το πιο σημαντικό είναι η παραγωγή στο γάλα που δεν αποζημιώνεται. Και είναι και διαχρονικό το αίτημά μας για την κάλυψη της απώλειας του γάλακτος».
Πηγή: neakriti.gr