Με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ψηφίστηκε και καθιερώθηκε η 2α Οκτωβρίου ως η Διεθνής Ημέρα της Μη-Βίας. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στον πρωτοπόρο της φιλοσοφίας και της στρατηγικής της μη βίας καθώς και ηγέτης του ινδικού κινήματος, Μαχάτμα Γκάντι.
Στόχος της διεθνής αυτής ημέρας είναι να περάσει το μήνυμα της μη χρήσης βίας σε όλες τις ανθρώπινες συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις, όπως και να εκπαιδευτεί η κάθε ανθρώπινη ύπαρξη για την έννοια της ειρήνης και της κοινωνικής συνοχής χωρίς την χρήση βίας.
Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης A / RES / 61 / 271 της 15ης Ιουνίου 2007 επιβεβαιώνει «την καθολική σημασία της αρχής της μη βίας» και την επιθυμία «να εξασφαλιστεί μια κουλτούρα ειρήνης, ανοχής, κατανόησης και μη βίας».
Παρουσιάζοντας το ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση εξ ονόματος 140 συν-χορηγών, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, κ. Anand Sharma, δήλωσε ότι η ευρεία και διαφορετική χορηγία του ψηφίσματος αντικατοπτρίζει τον παγκόσμιο σεβασμό για τον Μαχάτμα Γκάντι και η διαρκής σημασία της φιλοσοφίας του. Παραθέτοντας τα ίδια τα λόγια του τελευταίου ηγέτη, είπε: «Η μη βία είναι η μεγαλύτερη δύναμη στη διάθεση της ανθρωπότητας. Είναι ισχυρότερη από το ισχυρότερο όπλο καταστροφής που επινοήθηκε από την εφευρετικότητα του ανθρώπου».
Η ζωή και η ηγεσία του Μαχάτμα Γκάντι
Ο Γκάντι, ο οποίος βοήθησε να οδηγήσει την Ινδία στην ανεξαρτησία, αποτέλεσε την έμπνευση για μη βίαια κινήματα για τα πολιτικά δικαιώματα και τις κοινωνικές αλλαγές σε όλο τον κόσμο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Γκάντι παρέμεινε αφοσιωμένος στην πίστη του στη μη βία, ακόμη και υπό καταπιεστικές συνθήκες και απέναντι σε φαινομενικά ανυπέρβλητες προκλήσεις.
Η θεωρία πίσω από τις ενέργειές του, η οποία περιλάμβανε την ενθάρρυνση της μαζικής ανυπακοής των πολιτών στο βρετανικό δίκαιο, όπως και με τον ιστορικό Σολτ Μάρτιο του 1930, ήταν ότι «απλά σημαίνει μόλυβδος σε δίκαια» Δηλαδή, είναι παράλογο να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε τη βία για να επιτύχουμε μια ειρηνική κοινωνία. Πίστευε ότι οι Ινδοί δεν πρέπει να χρησιμοποιούν βία ή μίσος στον αγώνα τους για ελευθερία από την αποικιοκρατία.
Ορισμός της μη βίας
Η αρχή της μη βίας – επίσης γνωστή ως μη βίαιη αντίσταση – απορρίπτει τη χρήση σωματικής βίας προκειμένου να επιτευχθεί κοινωνική ή πολιτική αλλαγή. Συχνά περιγράφεται ως «η πολιτική των απλών ανθρώπων», αυτή η μορφή κοινωνικού αγώνα έχει υιοθετηθεί από μαζικούς πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο σε εκστρατείες για κοινωνική δικαιοσύνη.
Καθηγητής Gene Sharp, κορυφαίος λόγιος για τη μη βίαιη αντίσταση, χρησιμοποιεί τον ακόλουθο ορισμό στη δημοσίευσή του Η πολιτική της μη βίαιης δράσης:
«Η μη βίαιη δράση είναι μια τεχνική με την οποία οι άνθρωποι που απορρίπτουν την παθητικότητα και την υποταγή, και οι οποίοι βλέπουν τον αγώνα ως απαραίτητο, μπορούν να διεξάγουν τη σύγκρουση χωρίς βία. Η μη βίαιη δράση δεν είναι μια προσπάθεια αποφυγής ή αγνόησης των συγκρούσεων. Είναι μια απάντηση στο πρόβλημα του πώς να ενεργούμε αποτελεσματικά στην πολιτική, ειδικά πώς να ασκούμε αποτελεσματικά τις εξουσίες ».
Ενώ η μη βία χρησιμοποιείται συχνά ως συνώνυμο του ειρηνισμού, από τα μέσα του εικοστού αιώνα ο όρος «μη βία» έχει υιοθετηθεί από πολλά κινήματα κοινωνικής αλλαγής που δεν επικεντρώνονται στην αντίθεση στον πόλεμο.
Ένα βασικό δόγμα της θεωρίας της μη βίας είναι ότι η εξουσία των ηγεμόνων εξαρτάται από τη συγκατάθεση του πληθυσμού, και ως εκ τούτου η μη βία επιδιώκει να υπονομεύσει μια τέτοια εξουσία μέσω της απόσυρσης της συγκατάθεσης και της συνεργασίας του λαού.
Υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες δράσης χωρίς βία:
●διαμαρτυρία και πειθώ, συμπεριλαμβανομένων πορείες και αγώνες
●μη συνεργασία και
●μη βίαιη παρέμβαση, όπως αποκλεισμοί και επαγγέλματα.