Σαράντα τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν χθες, Κυριακή 1 Οκτωβρίου, από την έκρηξη του πλοίου “Πανορμίτης”, που συγκλόνισε τη Σούδα και έγινε αισθητή απ’ άκρη σ’ άκρη των Χανίων.
Κάτοικοι της Σούδας, που βίωσαν τις δραματικές για την περιοχή ώρες της 1ης Οκτωβρίου του 1979, έδωσαν το “παρών” στην καθιερωμένη εκδήλωση στο λιμάνι, ανασύροντας μνήμες από το απίστευτο ατύχημα που έχει μείνει στην ιστορία ως το μεγαλύτερο σε κατοικημένη περιοχή σε καιρό ειρήνης.
Το πλοίο, που ήταν δεμένο στην προβλήτα μπροστά από την κεντρική πλατεία και είχε στα αμπάρια του 500 φιάλες με υγραέριο, κιβώτια με δυναμίτιδα και βαρέλια γεμάτα βενζίνη, εξερράγη στις 09:00 το πρωί. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 138 τραυματίστηκαν, από τους οποίους οι τρεις ακρωτηριάστηκαν.
«Ήταν θέλημα Αγίων να σωθούμε»
Η κ. Νίκη Τσίτα ήταν τότε νεαρή μητέρα δύο βρεφών. Όπως είπε, ακούγοντας την έκρηξη τα τζάμια ενός παραθύρου έσπασαν και πετάχτηκαν στην κούνια του μικρότερου βρέφους, μόλις τριών μηνών.
«Άκουσα το κλάμα του μωρού, που σώθηκε χάρη στην κουνουπιέρα, πάνω στην οποία έπεσαν τα κομματάκια από το σπασμένο τζάμι. Το μεγαλύτερο, ηλικίας ενάμισι έτους, ήταν μπροστά από το άλλο παράθυρο, που ήταν μπροστά του και ευτυχώς ήταν ανοικτό. Ήταν θέλημα Αγίων να σωθούμε. Ήταν σαν πόλεμος. Φανταστείτε ότι στη συνέχεια φύγαμε από τη Σούδα γιατί λεγόταν ότι θα γίνει και άλλη έκρηξη», είπε μεταξύ άλλων.
Από την ισχύ της έκρηξης, το πλοίο κυριολεκτικά εξαφανίστηκε και τμήματά του βρέθηκαν εκατοντάδες μέτρα μακριά, ενώ το φορτίο του εκτοξεύτηκε σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων, καταστρέφοντας σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα και δημόσιες υποδομές.
«Ένα πλοίο εξαϋλώθηκε»
Ο κ. Γιάννης Φωκάς, αυτόπτης μάρτυρας, είχε, όπως τόνισε, την τύχη και την ατυχία ταυτόχρονα να βρίσκεται στην προβλήτα του λιμανιού.
«Ήμουν εξήντα μέτρα μακριά από το σημείο της έκρηξης. Είμαι ένας από τους μάρτυρες που είδαν την έκρηξη, αλλά δεν άκουσαν τον ήχο της. Ένα πλοίο εξαϋλώθηκε και έπεσε σε ακτίνα 3,5 χιλιομέτρων σε όλη τη Σούδα. Μια πυρακτωμένη σιδηροβροχή έπεσε πάνω στη Σούδα. Όλοι ζήσαμε χάρη στην προστασία του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Νεκταρίου. Όπου κι αν βρισκόταν κανείς, σε όποιο σημείο έβλεπε σίδερα. Η μπίλντα, βάρους άνω του ενός τόνου, βρέθηκε στον Άγιο Παντελεήμονα, ενώ η λασποβροχή έφτασε μέχρι την άμμο», είπε στην περιγραφή του ο κ. Φωκάς.
Το πρωί της Κυριακής, στο λιμάνι της Σούδας, στην καθιερωμένη εκδήλωση, κάτοικοι της περιοχής έκαναν λόγο για οδυνηρές μνήμες που παραμένουν ζωντανές στον χρόνο και ξυπνούν κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου.
Πηγή: neakriti.gr