Παρελθόν αναμένεται να αποτελούν σύντομα τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, καθώς ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σχεδιάζει να αποστέλλει τα φάρμακα κατ’ οίκον στους χρονίως πάσχοντες από τις αρχές του νέου έτους.
Πρόκειται για ένα εγχείρημα που είναι άγνωστο εάν θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από 1.1.2024 όπως δεσμεύεται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ή σε πιλοτική εφαρμογή καθώς τα τεχνικά προβλήματα είναι πολλά.
Πάντως ήδη προώθησε σχετική διάταξη στο τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας η οποία αναφέρει: «Προβλέπεται για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για θεραπεία των οριζόμενων σοβαρών ασθενειών, η δυνατότητα αποστολής κατ’ οίκον, από τα φαρμακεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), μέσω πιστοποιημένης εταιρείας ταχυμεταφοράς, των απαραίτητων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων», σύμφωνα με το ethnos.gr.
Φάρμακα σε 120.000 βαριά πάσχοντες
Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη προβλέπει την κατ’ οίκον ή σε νοσοκομείο αποστολή φαρμάκων σε τουλάχιστον 120.000 ασθενείς από άκρη σε άκρη της χώρας. Με βάση το πλάνο του υπουργού Υγείας, ετοιμάζεται ειδικό λογισμικό και logistic ώστε όλα τα φάρμακα που σήμερα παραλαμβάνουν οι χρονίως πάσχοντες από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, να καταγράφονται ψηφιακά και να αποστέλλονται με courier στα σπίτια των ασθενών ή στα νοσοκομεία.
Προς ώρας δεν έχουν λυθεί ακόμη κάποια διαδικαστικά ζητήματα όπως για παράδειγμα ποιες εταιρείες ακριβώς θα αναλάβουν τη μεταφορά των σκευασμάτων, αφού υπάρχουν φάρμακα που χρειάζονται ειδικές συνθήκες διατήρησης μέσα σε ψυγείο.
Αγκάθι αποτελεί όμως και η μεταφορά των φαρμάκων σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμη η φόρμουλα, ώστε η διανομή να γίνεται ομαλά και χωρίς καθυστερήσεις.
Κατά τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά θα πάψουν να λειτουργούν και θα μετατραπούν σε αποθήκες για τη συγκέντρωση των φαρμάκων έως ότου μεταφορτωθούν για να αποστέλλονται στα σπίτια των ασθενών ή στα νοσοκομεία.
Πάντως τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εδώ και χρόνια αποτελούσαν μία μεγάλη πληγή του συστήματος υγείας. Και αυτό επειδή η εξυπηρέτηση των ασθενών γινόταν κάτω από τραγικές συνθήκες, με τους βαριά πάσχοντες όπως τους καρκινοπαθείς να περιμένουν ακόμη και μέσα στην βροχή για να παραλάβουν το σκεύασμά τους.
Οι όποιες προσπάθειες για αλλαγή του χώρου παραλαβής των φαρμάκων από τους ασθενείς, όπως στα φαρμακεία της γειτονιάς, δεν είχαν τελεσφορήσει λόγω των αντιδράσεων και του φόβου ότι δεν θα παραδίδονταν στην ώρα τους. Να σημειωθεί ότι σήμερα ένα μικρό ποσοστό φαρμάκων αποστέλλονται κατ’ οίκον σε βαριά πάσχοντες, αλλά και τα φάρμακα για τον covid.
Πηγή: neakriti.gr