Περιορισμοί στη διάρκεια μίσθωσης, απαγορεύσεις και άλλα μέτρα λαμβάνονται στην Ε.Ε. για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, καθώς εντείνονται τα προβλήματα της αύξησης του κόστους στέγασης των κατοίκων στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Η Βαρκελώνη ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχώρησε σε απαγορεύσεις από το 2021 ενώ και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προχωρούν σε αλλαγές προκειμένου να «ανακουφίσουν» το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης αλλά και να μειώσουν τον αντίκτυπο από την εντεινόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών. Από επιτρεπτά όρια στη χρονική διάρκεια της μίσθωσης μέχρι και ειδικές άδειες, παρακάτω περιγράφονται αναλυτικά παραδείγματα για το πώς επιχειρούν οι δημοφιλείς ευρωπαϊκοί προορισμοί να λύσουν το πρόβλημα.
«Υπό διωγμό» τα Airbnb στην Ευρώπη
Στην Ιταλία, η Φλωρεντία, ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ιταλίας, απαγόρευσε τις νέες βραχυπρόθεσμες μισθώσεις κατοικιών σε πλατφόρμες όπως το Airbnb στο ιστορικό της κέντρο, στην πιο πρόσφατη προσπάθεια της τοπικής αρχής να αποδεσμεύσει περισσότερες κατοικίες για τους ντόπιους. Οι κανόνες, τους οποίους ενέκρινε η πόλη της Τοσκάνης, προβλέπουν επίσης φοροαπαλλαγές για τρία χρόνια στους ιδιοκτήτες υπαρχουσών βραχυπρόθεσμων μισθώσεων εφόσον στραφούν σε κανονικές μισθώσεις. Παράλληλα, στη Ρώμη, το Μιλάνο και τη Βενετία εξετάζονται επίσης περιορισμοί.
Στο Άμστερνταμ περιορίζουν σημαντικά το Airbnb. Κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να εκμεταλλευτεί το ακίνητό του μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για μόλις 30 ημέρες τον χρόνο. Μετά από αυτό το χρονικό όριο, ο ιδιοκτήτης χρειάζεται ειδική άδεια.
Κάτι αντίστοιχο γίνεται στην Ιρλανδία. Στο Δουβλίνο το χρονικό όριο που επιτρέπεται είναι οι 90 ημέρες για βραχυχρόνιες μισθώσεις, σύμφωνα με το ieidiseis.gr.
Σύμφωνα με το Euronews, το Βερολίνο είχε απαγορέψει καθολικά το Airbnb. Πλέον, η απαγόρευση έχει αρθεί, όμως έχουν επιβληθεί αυστηροί κανόνες και τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες. Συγκεκριμένα, οι οικοδεσπότες Airbnb θα πρέπει να έχουν ειδική άδεια για να νοικιάσουν ένα ολόκληρο ακίνητο με βραχυχρόνια μίσθωση. Εάν θέλει κάποιος να παραχωρήσει και μια δεύτερη κατοικία, μπορεί να το κάνει για 90 ημέρες τον χρόνο το ανώτερο. Στο Μόναχο, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ολόκληρων κατοικιών περιορίζονται σε οκτώ εβδομάδες ετησίως, και επίσης χρειάζονται ειδική άδεια. Στη Στουτγάρδη, το χρονικό όριο είναι 10 εβδομάδες ετησίως χωρίς να χρειάζεται κάποια άδεια.
Στο Παρίσι, όσοι επιθυμούν για γίνουν οικοδεσπότες Airbnb θα πρέπει να εγγραφούν στο δημαρχείο. Έχουν μάλιστα περιορισμό στην ενοικίαση για μέγιστο 120 ημέρες τον χρόνο. Εάν θέλουν να νοικιάσουν και δεύτερο ακίνητο για περισσότερες από 120 ημέρες, πρέπει να το μετατρέψουν επίσημα σε επιπλωμένο τουριστικό κατάλυμα.
Στη Βαρκελώνη έχει απαγορευτεί από το 2021 η ενοικίαση ιδιωτικών δωματίων. Οι οικοδεσπότες δεν επιτρέπεται να κάνουν ενοικίαση για λιγότερο από 31 ημέρες. Μια ειδική ομάδα ελέγχει για παράνομες καταχωρίσεις και τις αφαιρεί. Η εκχώρηση ολόκληρων κατοικιών ή διαμερισμάτων εξακολουθεί να επιτρέπεται με την κατάλληλη άδεια. Στην Πάλμα, τη δημοφιλή πρωτεύουσα της Μαγιόρκα, έχουν απαγορευτεί οι τουριστικές ενοικιάσεις σε πολυκατοικίες. Οι οικοδεσπότες του Airbnb μπορούν να νοικιάζουν μόνο μονοκατοικίες, οι οποίες πρέπει να είναι απομονωμένες κατοικίες ή βίλες. Τέλος, η Βαλένθια είναι στα δικαστήρια αυτή την περίοδο για να απαγορεύσει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στο ιστορικό της κέντρο.
Τι αλλάζει με το Airbnb στην Ελλάδα
Τις αλλαγές σε όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.
Από την 1η Ιανουαρίου θα επιβάλλεται ΦΠΑ στα έσοδα από βραχυχρόνια μίσθωση για όσους εκμεταλλεύονται τρία ή περισσότερα ακίνητα. Παράλληλα, θα επιβάλλονται όλα τα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο ανέρχεται σήμερα στο στο 6% ενώ το τέλος διαμονής για ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα κυμαίνεται σε 0,50 έως 4 ευρώ ανάλογα με το είδος της εγκατάστασης.