ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβληματισμός για το νομοσχέδιο που θα «πρασινίσει» τα «κόκκινα» δάνεια – «Ανάσα» ή «βραχνάς» για τους δανειολήπτες;

«Κάθε προσπάθεια που γίνεται στην κατεύθυνση να βοηθηθούν οι δανειολήπτες να αντιμετωπίσουν τα “κόκκινα” δάνεια είναι σε καλό δρόμο», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης, αναφορικά με ένα νέο νομοσχέδιο που βρίσκεται στα “σκαριά”.

Ωστόσο, από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Κρήτης Ιωάννα Μελάκη διατυπώνει εντελώς διαφορετική και αρνητική άποψη. Σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών, οι δανειολήπτες παραμένουν απροστάτευτοι!

Το νέο νομοσχέδιο

Συγκεκριμένα, δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχουν “κόκκινα” δάνεια και έχουν περάσει στους servicers, προκειμένου αυτά να πρασινίσουν και έτσι οι δανειολήπτες να κάνουν μία νέα αρχή, αποπληρώνοντας τις οφειλές τους, δίνει το νέο πλαίσιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Πρόκειται για νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αυτόν τον μήνα. Με τις διατάξεις του αφενός επιδιώκεται να μπει τάξη στις εταιρείες διαχείρισης ως προς την πληροφόρηση που παρέχουν στους δανειολήπτες και τη διαφάνεια, αφετέρου προβλέπει και τη δυνατότητα αναχρηματοδοτήσεων των “κόκκινων” δανείων, μέσω δύο εργαλείων.

Η πρώτη πηγή αναχρηματοδότησης αφορά στις εταιρείες παροχής πιστώσεων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και μπορούν να χορηγούν καταναλωτικά δάνεια. Θα τους παρέχεται η δυνατότητα δραστηριοποίησης και στα στεγαστικά δάνεια, ενώ θα μπορούν να αναχρηματοδοτούν και “κόκκινα” δάνεια που έχουν περάσει στους διαχειριστές.

Προφανώς και δε θα αναχρηματοδοτούν το σύνολο των “κόκκινων” δανείων, αλλά θα αξιολογούν τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο δανειολήπτης είχε μια δυσκολία αποδεδειγμένα και πλέον την έχει ξεπεράσει.

Νέοι παίκτες

Τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης, όμως, δε θα τη σηκώσουν μόνο οι υφιστάμενες εταιρείες πιστώσεων.

Κι εδώ ανοίγει μία δεύτερη πηγή. Σε ρύθμιση του αναμενόμενου νομοσχεδίου προβλέπεται και απλοποίηση του πλαισίου ίδρυσης και αδειοδότησης τέτοιων εταιρειών.

Οι βασικές προϋποθέσει που πρέπει να πληρούνται:

1. Οι επιχειρήσεις να είναι βιώσιμες.

Αυτό σημαίνει πως παράγουν λειτουργικά κέρδη (έχουν επιχειρηματική βιωσιμότητα), ωστόσο δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις δανειακές υποχρεώσεις, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των πιστωτών (πάσχουν από δανειακή βιωσιμότητα).

2. Τα φυσικά πρόσωπα (νοικοκυριά, επαγγελματίες, κ.ά.) να είναι φερέγγυα.

Δε θα πρέπει να είναι κακοπληρωτές, πλην όμως το διαθέσιμο εισόδημα δεν είναι αρκετό να εξυπηρετήσει μια ρύθμιση που προτείνουν οι χρηματοδοτικοί φορείς (Εταιρείες Διαχείρισης).

Επίσης, μεγάλο ρόλο θα παίζει αν τα νομικά πρόσωπα όσο και τα φυσικά πρόσωπα κατέχουν περιουσιακά στοιχεία ικανά να αποτελέσουν ελκυστικές εξασφαλίσεις για αναχρηματοδότηση.

Αναχρηματοδότηση και από servicers

Πέρα από τα νέα προϊόντα που θα λανσάρουν οι εταιρείες παροχής πιστώσεων σε αναχρηματοδότηση των “κόκκινων” δανείων θα μπορούν να προχωρούν και οι ίδιοι οι servicers. Και σε αυτήν την περίπτωση το κριτήριο είναι πως οι υπερχρεωμένοι οφειλέτες θα πρέπει να έχουν προοπτικές επιστροφής στην κανονικότητα.

«Ναι μεν, αλλά»…

Σχολιάζοντας αυτές τις πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Μπάμπης Λεκάκης δήλωσε στο neakriti.gr χθες Τετάρτη 11 Οκτωβρίου: «Οποιοσδήποτε τρόπος ο οποίος θα φέρνει σε καλύτερη θέση τον δανειολήπτη σίγουρα είναι σε θετική κατεύθυνση. Αλλά θα πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσει αυτό και αν θα υπάρχει “κούρεμα” των υπέρογκων τόκων που είχαν χρεωθεί οι δανειολήπτες για να μπορέσει να υπάρξει η νέα δανειοδότηση και αποπληρωμή του δανείου»…

Στο σημείο αυτό, ο Μπάμπης Λεκάκης μάς μιλάει για συγκεκριμένες και εξωφρενικές περιπτώσεις, που σίγουρα υπάρχουν, όπως «δανειολήπτης να είχε πάρει δάνειο 100.000 ευρώ και αυτή τη στιγμή έχει φτάσει να χρωστάει 300.000 ευρώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις δε σημαίνει ότι ο δανειολήπτης θα πάρει νέο δάνειο 300.000 ευρώ για να αποπληρώσει τα χρέη του. Αυτό είναι κάτι αδύνατο. Επομένως, όταν έχεις πάρει ένα δάνειο 100.000 ευρώ και το δάνειο αυτό πωλήθηκε στους servicers για 20.000 και 30.000 ευρώ, τότε θα πρέπει να δούμε πώς θα σβηστούν οι τόκοι αυτοί και τα τοκοχρεολύσια που είχαν μπει τα προηγούμενα χρόνια. Να φύγουν από τη μέση. Να δούμε τι κεφάλαιο θα μείνει μετά και από τα λεφτά που έχει πληρώσει ο δανειολήπτης. Και αν λειτουργήσει αυτό σε νέα αδειοδότηση, να δούμε πώς θα προχωρήσει η αποπληρωμή του. Αλλιώς, αν οι servicers σήμερα ζητάνε όλο το ποσό που είχε χρεωθεί στον δανειολήπτη και χρειάζεται να πάρει όλο το ποσό, νομίζω πως αυτό το νομοσχέδιο θα είναι δώρο άδωρο και δε θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση».

Καταλήγοντας, διευκρινίζει πως θα ιδρυθούν εταιρείες, οι οποίες θα αναλάβουν να παίξουν τον ρόλο του πιστωτή, που είχε πριν η τράπεζα. «Και όπως καταλαβαίνετε, αυτές οι εταιρείες θα “πρέπει” να διασφαλίσουν τα χρήματά τους»…

«Παραμένουν απροστάτευτοι οι καταναλωτές»

«Παραμένουν απροστάτευτοι οι δανειολήπτες», υποστηρίζει η Ένωση Καταναλωτών Κρήτης. Στις καταγγελίες της, ο μη σεβασμός των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, της πρόνοιας του νόμου Κατσέλη για όλους όσοι έχουν ενταχθεί σε αυτό, οι απαράδεκτες τακτικές που ακολουθούν, όπως και η απουσία της Πολιτείας να βάλει φρένο και να προστατεύσει τους δανειολήπτες, αν κι έχει ζητήσει την παρέμβαση του πρωθυπουργού, όπως και του αρμόδιου υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όπως δηλώνει η πρόεδρός της κ. Ιωάννα Μελάκη.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αυστηρότερους κανόνες προστασίας των οφειλετών στις εταιρείες διαχείρισης τραπεζικών δανείων, βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, αναχρηματοδότηση μη εξυπηρετούμενων δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα, δημιουργία νέων προϊόντων χρηματοδότησης και βελτιώσεις του Φορέα Ακινήτων για τους ευάλωτους δανειολήπτες, ώστε να καταστεί ελκυστικός για τη συμμετοχή ιδιωτών.

«Για ρυθμίσεις που κυοφορούν μεγαλύτερα μπερδέματα, καθώς η μέχρι σήμερα πρακτική των εταιριών διαχείρισης των δανείων απέχει κατά πολύ από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου», μιλά η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Κρήτης, Ιωάννα Μελάκη.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ