Μείωση κατά 24,85% (με τη μείωση των οινοσταφύλων να υπερβαίνει το 50%) προβλέπει η Κομισιόν για την ελληνική παραγωγή κρασιού σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που απέστειλε το Τμήμα Αμπέλου, Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών και αφορούν στις προβλέψεις της με περίοδο αναφοράς την 1η Αυγούστου φέτος έως και τις 31 Ιουλίου του 2024. Ωστόσο, όπως σημειώνει η ΚΕΟΣΟΕ, ο τελικός όγκος της οινοπαραγωγής θα διαφοροποιηθεί μιας και ο τρύγος θα συνεχιστεί έως το τέλος Οκτωβρίου.
Η πρόβλεψη ανά κατηγορία εμφανίζει, επίσης, μεγάλο όγκο παραγωγής γλευκών και χυμών σταφυλής, που εφόσον πρόκειται για γλεύκη, θα μεταποιηθεί πιθανότατα σε οίνο σε επόμενο χρονικό διάστημα. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ, «είναι βέβαια προφανές ότι, με εξαίρεση τις Περιφέρειες της Μακεδονίας, οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας κατέγραψαν μείωση της σταφυλικής παραγωγής τουλάχιστον κατά 50%, γεγονός που αναμένεται να επιβεβαιωθεί ασφαλέστερα με την οριστική δήλωση παραγωγής».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΟΣΟΕ, Χρήστο Μάρκου, αυτή κατάσταση σηματοδοτεί “την αρχή του τέλους” για τον ελληνικό αμπελώνα, εκτός και αν – όπως τονίζει – ληφθούν από το ελληνικό κράτος σημαντικά μέτρα στήριξης των οινοπαραγωγών.
«Η παραγωγή συνολικά, χωρίς να έχουμε νούμερα ακόμα αφού δεν είναι ακόμα ξεκαθαρισμένο το τοπίο, αναμένεται πολύ μειωμένη σε κάθε περιοχή σε σχέση με πέρυσι. Οι παραγωγοί δηλώνουν απογοητευμένοι. Και δηλώνουν έτοιμοι να τα παρατήσουν. Εμείς εδώ και χρόνια διατυμπανίζουμε ότι η πτώση της οινοπαραγωγής είναι συνεχής», λέει ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ.
Τι αναφέρει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο
«Η πολιτική της Ε.Ε. στον τομέα του οίνου όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στους περιβαλλοντικούς στόχους, αλλά και τα μέτρα που αυτή προβλέπει δε στοχεύουν ευθέως την ανταγωνιστικότητά του». Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, η έκθεση που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) για την «αναδιάρθρωση και φύτευση αμπελώνων στην Ε.Ε.», εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του σχετικά με τις επιπτώσεις των δράσεων που προτίθεται να αναλάβει η Ε.Ε. για τους αμπελοκαλλιεργητές.
Σύμφωνα με το ΕΕΣ, το μέτρο της αναδιάρθρωσης δε λαμβάνει καθόλου υπόψη τους πράσινους στόχους.
«Στην πράξη, τα κονδύλια της Ε.Ε. δε διοχετεύονται σε έργα που επιδιώκουν τη μείωση των επιπτώσεων της αμπελοκαλλιέργειας στο κλίμα ή/και στο περιβάλλον.
Μάλιστα, θα μπορούσαν να έχουν ακόμη και το αντίθετο αποτέλεσμα, όπως τη μεταστροφή σε ποικιλίες αμπέλου που χρειάζονται περισσότερο νερό», υπογραμμίζει ο ανεξάρτητος εξωτερικός ελεγκτής της Ε.Ε. Και προσθέτει: «Ομοίως, η ετήσια αύξηση των αμπελουργικών εκτάσεων κατά 1%, η οποία παρατάθηκε κατά 15 επιπλέον χρόνια (μέχρι το 2045), δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από περιβαλλοντικής άποψης».
«Δυστυχώς», συνεχίζει το ΕΕΣ, «ούτε το μέλλον προμηνύεται ευοίωνο. Στη νέα ΚΑΠ, οι περιβαλλοντικές φιλοδοξίες για τον αμπελοοινικό τομέα παραμένουν περιορισμένες».
Έλεγχοι σε πέντε χώρες
Οι ελεγκτές αποφάσισαν να διενεργήσουν ελέγχους, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντικότητα του μέτρου αναδιάρθρωσης, το οποίο αντιπροσωπεύει το ήμισυ των προϋπολογισμών των εθνικών προγραμμάτων στήριξης, δηλαδή πάνω από 5 δισ. ευρώ, από σχεδόν 11 δισ. ευρώ για τις περιόδους 2014-2018 και 2019-2023 μαζί. Επίσης, εξέτασαν ζητήματα για τα ενδιαφερόμενα μέρη, εστιάζοντας στον οικονομικό αντίκτυπο της ΚΟΑ.
Ο έλεγχος διενεργήθηκε από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 2022. Στο πλαίσιο αυτού, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε πέντε κράτη-μέλη: Την Τσεχική Δημοκρατία (Μοραβία), την Ελλάδα (Πελοπόννησος), την Ισπανία (Καστίλη-Λα Μάντσα), τη Γαλλία (κοιλάδα του Ροδανού και Προβηγκία) και την Ιταλία (Τοσκάνη). Στα εν λόγω κράτη-μέλη αναλογεί το 70% της χρηματοδότησης αναδιάρθρωσης.
Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι το πλαίσιο στο οποίο βασίζεται το μέτρο αναδιάρθρωσης στερείται κατάλληλων ορισμών, συνεκτικών στρατηγικών και σχετικών δεικτών. Τα πέντε κράτη-μέλη, στα οποία πραγματοποίησαν επισκέψεις, χρηματοδοτούσαν όλες τις επιλέξιμες αιτήσεις και δε χρησιμοποιούσαν κριτήρια για την επιλογή έργων με γνώμονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Τα συγκεκριμένα κράτη-μέλη χρηματοδότησαν, επίσης, έργα στα οποία δεν παρατηρήθηκε διαρθρωτική αλλαγή.
«Ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε τα κράτη-μέλη που επισκεφθήκαμε αξιολογούν τον τρόπο με τον οποίο τα έργα συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου της ανταγωνιστικότητας και οι δικαιούχοι δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν στοιχεία σχετικά με το πώς η δραστηριότητα αναδιάρθρωσης τούς κατέστησε περισσότερο ανταγωνιστικούς», αποφαίνονται οι ελεγκτές.
Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής
«Στην Ελλάδα έχουμε ποικιλίες που ενδεχόμενα να επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το δούμε. Αλλά υπάρχουν και ποικιλίες αμπελιών, όπως είναι για παράδειγμα το Σαββατιανό, που λειτουργεί κυρίως σε ξεροθερμικά μέρη, όπως είναι η Αττική, όπως είναι η Στερεά Ελλάδα, όπως είναι η Πελοπόννησος. Άρα, όταν αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες και έχουμε πολλές βροχές, σαφώς αυτή η ποικιλία θα αρχίσει να έχει προβλήματα. Αλλά νομίζω ότι ο κάθε παραγωγός έχει την εμπειρία να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει ως προς τις ποικιλίες που μπορεί να καλλιεργήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Μάρκου.
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ είπε στην εφημερίδα μας ότι, ειδικά τα τελευταία χρόνια, πολλοί αμπελουργοί προχωρούν σε διπλές καλλιέργειες. «Δηλαδή έχουν το αμπέλι, βάζουν μέσα ελιές. Και όταν θα μεγαλώσουν οι ελιές, θα βγάλουν το αμπέλι. Αυτό είναι ένα καινούργιο φαινόμενο, λόγω των καλών τιμών του ελαιόλαδου. Και αυτή είναι η απόδειξη ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την εξαφάνιση του αμπελιού. Εμείς λοιπόν καλούμε το κράτος να πατάξει τις ελληνοποιήσεις που κάθε χρόνο γίνονται από επιτήδειους στη χώρα μας. Και φέτος πιστεύω ότι θα γίνουν πολλές εισαγωγές κρασιών και δε θα αποφύγουμε ούτε φέτος όλες αυτές τις καταστάσεις».
Πηγή: neakriti.gr