ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πες μου τι ώρα κοιμάσαι, να σου πω πόσο κινδυνεύεις από καρδιά..

Το ήξερες ότι πάνω από το 80% των περιπτώσεων καρδιοπάθειας, θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί με έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής;

Τι σημαίνει αυτό; Ίσως δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα γονίδια που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς μας, μπορούμε όμως να κόψουμε το κάπνισμα, να ασκούμαστε τακτικά και να τρώμε τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Όλα αυτά όμως μάλλον τα ξέρεις.

Να κάτι άλλο που ίσως ακούς για πρώτη φορά: Μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση European Heart Journal βρήκε πως οι άνθρωποι που κοιμούνται μεταξύ 10 και 11 το βράδυ είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από καρδιοπάθειες συγκριτικά με εκείνους που κοιμούνται πριν ή μετά από αυτό το χρονικό παράθυρο.

Πόσο ισχυρό είναι το συμπέρασμα της μελέτης

Ο David Plans, συγγραφέας της μελέτης, και η ομάδα του δεν μπορούν να υποστηρίξουν “επίσημα” το παραπάνω συμπέρασμα χωρίς συγκεκριμένες αποδείξεις. Ο ίδιος όμως πιστεύει ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι όταν πέφτουμε πολύ νωρίς ή πολύ αργά για ύπνο, διαταράσσεται ο κιρκαδικός ρυθμός του σώματός μας. Και αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία της καρδιάς μας.

ύπνος

H μελέτη και τα αποτελέσματα

Η ομάδα του Plan ανέλυσε στοιχεία από περισσότερους από 88.000 συμμετέχοντες από τον φορέα δεδομένων Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Περίπου το 60% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 61 έτη. Ως μέρος της μελέτης, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σχετικά με τις καθημερινές τους υγιεινές συνήθειες, ενώ τους δόθηκε μια συσκευή παρακολούθησης του ύπνου.

Οι ερευνητές βρήκαν πως εκείνοι που κοιμόταν μεταξύ 11 και 11:59 μ.μ. είχαν 12% υψηλότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια. Το ποσοστό ανέβαινε στο 25% μετά τα μεσάνυχτα. Αλλά και όσοι κοιμόντουσαν νωρίτερα δεν φάνηκε να είναι πιο ασφαλείς, με ένα 24% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας.

Για να πάρουν αποτελέσματα με μεγαλύτερη ακρίβεια, οι ερευνητές αφαίρεσαν άλλους παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κάποιου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Αυτοί περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την υψηλή αρτηριακή πίεση και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Και τα ευρήματά τους ήταν τα ίδια.

Φυσικά, το θέμα του ύπνου δεν είναι καινούργια συζήτηση. Πολλά από τα συστήματα του οργανισμού μας επηρεάζονται από το σωματικό μας ρολόι. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι άνθρωποι με ακανόνιστες ώρες ύπνου (π.χ. εργαζόμενοι με βάρδιες) έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Για παράδειγμα, είναι πιο δύσκολο γι’ αυτούς να ασκούνται τακτικά και να τρώνε καλά.

ύπνος

Ύπνος και υγεία της καρδιάς – οι περιορισμοί της μελέτης

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους αποκαλύπτουν πιθανές συνδέσεις μεταξύ της ώρας του ύπνου και της υγείας της καρδιάς. Προειδοποιούν όμως ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε αυτό τον τομέα. Εάν περισσότερες μελέτες υποστηρίξουν τα παραπάνω ευρήματα, η σωστή διευθέτηση των ωρών του ύπνου μπορεί να γίνει μία χαμηλού κόστους στρατηγική δημόσιας υγείας για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Φυσικά, δεν μπορούμε όλοι να ελέγχουμε πάντα την ώρα που κοιμόμαστε, είτε εξαιτίας της δουλειάς, είτε των υποχρεώσεων της καθημερινότητάς μας.

Όταν όμως είναι εφικτό, οι ειδικοί ύπνου συστήνουν να τηρούμε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου που θα μας βοηθά να κοιμόμαστε τις απαραίτητες για τον οργανισμό μας ώρες.

Πηγή: newsitamea.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ