ΕΛΛΑΔΑ

Δασικοί χάρτες: Ξεμπλοκάρουν χιλιάδες χωράφια

Εκατοντάδες είναι οι περιπτώσεις εκτάσεων οι οποίες αποτυπώνονται στον δασικό χάρτη ως «δασικές» ενώ δεν είναι, επειδή μετά από πυρκαγιές κηρύχτηκαν ως αναδασωτέες – προκαλώντας μάλιστα και το αντίστοιχο αλαλούμ σε ιδιοκτήτες και Επιτροπές Αντιρρήσεων

Την ίδια ώρα, η εξέταση των ενστάσεων, που είχε δημιουργήσει σειρά προβλημάτων σε πολίτες που δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους, έχει αρχίσει να … τρέχει, ενώ σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον eleftherostypos ο γενικός γραμματέας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από τις περίπου 328.000 ενστάσεις που είχαν υποβληθεί, έχουν εξεταστεί πάνω από τις μισές.

Στην εγκύκλιο προς τις Δασικές Υπηρεσίες της χώρας που εξέδωσε, επισημαίνεται ότι η νομοθεσία προβλέπει ρητά τη «δυνατότητα των ιδιοκτητών αμφισβήτησης ενώπιον των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) του δασικού εν γένει ή μη χαρακτήρα και της μορφής εκτάσεων που περιλαμβάνονται σε περιοχές που είναι κηρυγμένες ως αναδασωτέες».

Όπως εξήγησε ο γ.γ Δασών, «η εγκύκλιος επί της ουσίας αφορά τη διευκόλυνση των πολιτών και συγκεκριμένα την απελευθέρωση ιδιοκτησιών, εφόσον υπάρχει σχετική απόφαση από τις Επιτροπές Αντιρρήσεων ότι δεν υπόκεινται στη δασική νομοθεσία ή ότι έχει απελευθερωθεί η αναδασωτέα περιοχή».

Ερωτηθείς για το πλήθος τέτοιων περιπτώσεων, επεσήμανε ότι ήδη υπάρχουν εκατοντάδες σχετικές περιπτώσεις, αλλά δεν είναι ακόμα σαφές πόσους πολίτες αφορά, δεδομένου ότι η εξέταση των αντιρρήσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και θα συνεχιστεί και το 2024.

«Για παράδειγμα, κηρύχτηκε μια αναδάσωση το 1979, παρήλθε η προθεσμία, η Επιτροπή αποφάσισε ότι δεν είναι στη δασική νομοθεσία, οπότε απελευθερώνεται η ιδιοκτησία. Το διευκρινίζουμε ρητώς. Προβλεπόταν αυτό το πράγμα, αλλά υπήρχαν πολλά ερωτήματα, οπότε και για αυτό βγήκε αυτή η διευκρινιστική εγκύκλιος», διευκρινίζει ο γενικός γραμματέας.

Παράλληλα, ο γ.γ. Δασών, στην εγκύκλιο που εξέδωσε επισημαίνει τη νομοθετική πρόβλεψη «αμελλητί συμπερίληψης» των σχετικών περιπτώσεων στον κυρωμένο δασικό χάρτη, «ώστε να αποφεύγεται η αντίφαση της διατήρησης της αναδασωτέας ιδιότητας εκτάσεων των οποίων ο μη δασικός χαρακτήρας οριστικοποιείται στον διορθωμένο με βάση τις αποφάσεις των ΕΠΕΑ και κυρωμένο δασικό χάρτη».

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «σε κάθε περίπτωση η τυχόν μη περιέλευση δασικής έκτασης στον κυρωμένο δασικό χάρτη υπόκειται σε ακυρωτική προσβολή ενώπιον του ΣτΕ. Σε περίπτωση δε αποδοχής αιτήσεως ακυρώσεως για λόγους αναγόμενους στη διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων, η υπόθεση παραπέμπεται, ως προς το ακυρωθέν τμήμα της, στην ΕΠΕΑ, η οποία επιλαμβάνεται κατά τα οριζόμενα στο διατακτικό της ακυρωτικής απόφασης».

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων που υποβλήθηκαν για τους δασικούς χάρτες, με τον γενικό γραμματέα Δασών να επισημαίνει ότι από τον Ιούλιο εξετάζονται με πιο γοργούς ρυθμούς οι ενστάσεις των πολιτών.

Ειδικότερα, υπάρχει αρκετή πρόοδος σε κάποιες περιοχές όπως η Αττική και η Πελοπόννησος, σε αντίθεση με την Κρήτη, όπου καταγράφεται μεγάλο θέμα και θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Αυτή τη στιγμή αναζητούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να επιλυθεί το πρόβλημα, θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Κατά την προηγούμενη φάση, αυτή της υποβολής αντιρρήσεων, κατατέθηκαν περί τις 328.000 ενστάσεις και έχουν εξεταστεί πάνω από τις μισές.

Παράλληλα, θα συγκροτηθούν και άλλες Επιτροπές, ώστε να εξεταστούν όλα τα αιτήματα που βρίσκονταν στον … πάγο, ενώ η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2024.

Πηγή – eleftherostypos.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ