ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Καταφύγια πολέμου αναζητά Δήμος του νησιού – Αποκαλυπτικός ο Μαρίνος Παττακός

Χωρίς καταφύγια – με εξαίρεση όσα λειτούργησαν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και κάποια που κατασκευάστηκαν… μετά τον πόλεμο – βρίσκεται ο ηρακλειώτικος λαός, που σε περίπτωση πολέμου δε θα μπορέσει να προστατευτεί, καθώς δεν υπάρχουν οι χώροι που θα ήταν αρκετοί για να φιλοξενήσουν και να προστατεύσουν το σύνολο των πολιτών. Και όσοι υπάρχουν, δεν είναι εξοπλισμένοι ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να κρυφτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Έτσι πλέον, με απόφαση της κυβέρνησης, που αποκαλύπτει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηρακλείου Μαρίνος Παττακός, ιδρύθηκε Γραφείο Πολιτικής Άμυνας και αναμένονται διαδικασίες διερεύνησης χώρων για την κατασκευή νέων καταφυγίων, που θα προστατεύσουν τους δημότες στην περίπτωση εμπόλεμης κατάστασης σε βάρος της χώρας μας!

Συγκεκριμένα, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου Μαρίνος Παττακός ήταν αποκαλυπτικός: «Ένα χρόνο μετά τον ουκρανικό πόλεμο και πριν τον πόλεμο της Γάζας, ήρθε η ιδρυτική εγκύκλιος από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Καταφύγια υπάρχουν, αλλά κανείς δεν τα ξέρει. Όπως καταλαβαίνετε, είναι απόρρητα για λόγους εθνικής ασφάλειας. Αν φυσικά χρειαστεί, ο κόσμος θα ενημερωθεί. Μακάρι να μη χρειαστεί ποτέ».

«Τους χώρους των καταφυγίων μέχρι τώρα τους είχε μόνο η Περιφέρεια. Από ’δω και πέρα, σε συνεργασία με τους Δήμους, φαίνεται πως γίνεται επανακαθορισμός, επικαιροποίηση και διερεύνηση κι άλλων κατάλληλων χώρων. Εμείς το μόνο που είχαμε ήταν η Πολιτική Προστασία και οι χώροι προσωρινής καταφυγής και παραμονής των κατοίκων μετά από έναν σεισμό. Αλλά τα καταφύγια για τα οποία συζητάμε τώρα έχουν να κάνουν με την προστασία του κόσμου, σε μία αεροπορική επιδρομή», σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει στο neakriti.gr ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου Μαρίνος Παττακός.

Και συνεχίζει λέγοντας ότι «πάντα τα καταφύγια είναι υπόγεια. Να φέρουμε σαν παράδειγμα το Πολιτιστικό Κέντρο που έχει υπόγειο. Επίσης, ως καταφύγια θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και να οριστούν όλοι οι υπόγειοι σταθμοί χώρων στάθμευσης. Αλλά να ξεκαθαρίσουμε ότι οι υπάρχοντες χώροι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού. Άρα, άμα συμβεί κάτι, θα είμαστε στο έλεος του Θεού; Άρα πρέπει να φτιαχτούν καταφύγια. Και έτσι, προετοιμαζόμαστε από τώρα για το μέλλον. Και γι’ αυτό είπανε στους Δήμους να ιδρύσουν τα Γραφεία Άμυνας για να τους βάλουν στο παιχνίδι. Δεν τους έχουν βάλει ακόμα. Το Κράτος, η Αστυνομία, ο Στρατός, οι Δήμοι και η Περιφέρεια θα συνεργαστούν για να φτιαχτούν αυτοί οι χώροι».

Στο ερώτημά μας αν ο ίδιος θεωρεί πως «οι αρμόδιοι του κράτους ίσως κάτι φοβούνται στην παρούσα φάση», ο ίδιος είπε πως δε θεωρεί κάτι τέτοιο. Πιστεύει όμως ότι το κράτος προσπαθεί να είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο…

«Έτσι το είχαν κάνει μετά την Κατοχή», ανέφερε ο Μαρίνος Παττακός. «Επειδή ήταν νωπές οι επιπτώσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου δεν έφταναν τα καταφύγια, για να μην ξαναέχουμε ανάλογες επιπτώσεις, φτιάχτηκαν κάποια καταφύγια. Για παράδειγμα στο λιμάνι, την περίοδο που εργαζόμουνα κι εγώ, είχαμε τις παλιές στοές στα Νεώρια. Σε περίπτωση ανάγκης, όσοι βρίσκονταν και ήταν εργαζόμενοι στον χώρο του λιμανιού έπρεπε να καταφύγουν σε αυτά για την ασφάλειά τους»…

Χωρίς εξοπλισμό

Στην Κρήτη υπάρχουν 140 καταφύγια εναέριας προσβολής. Και από αυτά, τα 70 είναι στο Ηράκλειο, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Λεονταράκης.

«Το θέμα της ενημέρωσης του κόσμου για τα καταφύγια αυτά είναι καθαρά της στρατιωτικής ηγεσίας. Μάλιστα, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κατεβαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα και διενεργούν ελέγχους σε διάφορα σημεία της Κρήτης», αποκαλύπτει από την πλευρά του ο Γιάννης Λεονταράκης.

Αναφορικά με τα υπάρχοντα καταφύγια που λειτούργησαν στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Γιάννης Λεονταράκης είπε: «Για παράδειγμα στην παραλία του Τυμπακίου υπάρχουν πολλά τέτοια καταφύγια. Αυτά τα καταφύγια σήμερα θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν και να προφυλάξουν τον κόσμο για μία-δύο ώρες. Δεν είναι όμως εξοπλισμένα, όπως για παράδειγμα να παρέχουν ρεύμα. Δεν υπάρχουν καταφύγια που να έχουν τον εξοπλισμό που χρειάζεται».

Καταλήγοντας, ο Γιάννης Λεονταράκης θεωρεί αναγκαίο να υπάρχει εκπαίδευση στον απλό κόσμο γύρω από τέτοια ζητήματα, ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί να μην προκληθεί πανικός και να ξέρει ο κάθε άνθρωπος πώς θα προστατεύσει την οικογένειά του.

Οι σειρήνες θα επεκταθούν – «Δεν ακούστηκαν σε όλη την πόλη»

Στο μεταξύ, σε πρόσφατη δοκιμαστική λειτουργία των σειρήνων, υπήρξαν πολλοί που, λόγω της περιοχής στην οποία μένουν, δήλωσαν πως δεν τις άκουσαν. Και εξέφρασαν τον προβληματισμό και τα παράπονά τους, στην περίπτωση που ηχήσουν οι σειρήνες όχι δοκιμαστικά αλλά λόγω πολέμου.

«Ακούστηκαν παντού μέσα στην πόλη, αλλά υπήρξαν και κάποιες περιοχές όπου είχαμε διαμαρτυρίες ορισμένων που είπαν ότι δεν τις άκουσαν. Η αλήθεια είναι ότι οι σειρήνες ακούστηκαν μέσα στην πόλη και όχι στα περίχωρα. Και πρέπει να τοποθετηθούν κι άλλες, αν θέλουμε να καλύψουμε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Ηρακλείου», σημείωσε ο Μαρίνος Παττακός.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ