Απαγορευτικές είναι για έναν φοιτητή, παιδί μιας μέσης ελληνικής οικογένειας, οι σπουδές στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των Χανίων. Το υψηλό κόστος διαβίωσης σε συνδυασμό με τις σχεδόν μηδενικές φοιτητικές παροχές, μείωσε δραματικά φέτος τον αριθμό εισακτέων, ανάγκασε άλλους να εγγραφούν στις σχολές που πέρασαν αλλά να επιστρέψουν τελικά στις πόλεις τους και όσοι επέλεξαν να μείνουν, τα βγάζουν πέρα με δυσκολία. Κατά την χθεσινή κινητοποίηση των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης στην αντιπεριφέρεια για την διεκδίκηση μείωσης του κόστους της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών του αστικού ΚΤΕΛ, αναδείχτηκε ένα οξυμένο πλέον κοινωνικό πρόβλημα για τα Χανιά.
Οι πρόεδροι των φοιτητικών συλλόγων του εκπαιδευτικού ιδρύματος, περιγράφουν μια ζωή που απέχει σίγουρα από αυτήν που κάποτε ονειρευόταν και συνήθως απολάμβανε η ελληνική νεολαία. Ο Βαγγέλης Πρασόπουλος, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, είπε πως «τα προηγούμενα χρόνια γνωρίζαμε απλά φοιτητές που δεν συνέχιζαν τις σπουδές τους και έφευγαν. Πλέον γνωρίζουμε φοιτητές που δεν έρχονται καν ή πιο σωστά έρχονται, δεν βρίσκουν σπίτι ή οι τιμές των ενοικίων είναι στα ύψη και φεύγουν».
Ο Κώστας Αποστόλου, Γραμματέας του Φοιτητικού Συλλόγου Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης, τόνισε ότι οι γονείς δεν αντέχουν να σηκώνουν το οικονομικό βάρος των σπουδών του παιδιού τους σε μια άλλη πόλη, πόσο μάλλον όταν έχουν δεύτερο φοιτητή σε άλλη πόλη ή μαθητή που ετοιμάζεται να δώσει πανελλαδικές.
Σε τουλάχιστον 800 ευρώ υπολογίζεται το μηνιαίο κόστος διαβίωσης ενός φοιτητή στα Χανιά ,πόλη αφιλόξενη, όπως την περιγράφουν δευτεροετής και τριτοετείς φοιτητές του Πολυτεχνείου.
«Τι να πούμε; Ότι το ελάχιστο ενοίκιο για ένα σπίτι με πολύ χαμηλές προδιαγραφές είναι στα 350 ευρώ; Ότι το σούπερ μάρκετ έχει φτάσει στα ύψη και χρειαζόμαστε τουλάχιστον 200 ευρώ το μήνα; Ότι η μηνιαία κάρτα του ΚΤΕΛ για απεριόριστες διαδρομές είναι στα 40 ευρώ; Αν συνυπολογίσουμε και τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας φτάνουμε στο ύψος ενός μισθού για να επιβιώσουμε, όχι για να ζήσουμε σαν φοιτητές σε αυτή την πόλη» υπογράμμισε ο Βαγγέλης Πρασόπουλος. Έτσι το όνειρο της φοιτητικής ζωής στα Χανιά δεν είναι παρά η πραγματικότητα που βιώνουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. Δαπάνες για τα απολύτως απαραίτητα και περικοπές σε εξόδους.
Ο μειωμένος αριθμός εισακτέων φέτος στο Πολυτεχνείο Κρήτης, δεν αποδίδεται μόνο στις βάσεις εισαγωγής, αλλά και στο γεγονός ότι τα Χανιά, ως μια πόλη με ραγδαία αύξηση του τουρισμού, έχουν πάψει να είναι ελκυστικά για σπουδές. Είναι χαρακτηριστικό πως η κάρτα απεριορίστων διαδρομών με τις αστικές συγκοινωνίες ,που στην Αθήνα χορηγείται στους φοιτητές με κόστος 13 ευρώ, στα Χανιά στοιχίζει φέτος 40 ευρώ.
Σε συνάντηση της πρυτανικής αρχής με στελέχη του αστικού ΚΤΕΛ εκφράστηκε η βούληση οι δύο πλευρές να ανταποκριθούν στο αίτημα των φοιτητών και να συνάψουν σχετική συμφωνία, ωστόσο δήλωσαν ότι προκύπτουν νομικά εμπόδια με βάση υπουργικές οδηγίες. Την ελπίδα πως θα υπάρξει λύση εξέφρασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής Άκης Παπαδόπουλος κάνοντας λόγο για ένα ξεκάθαρο αίτημα που αφορά στην επαναφορά του κόστους στα 17 ευρώ όπως ήταν πέρυσι και στην αύξηση των δρομολογίων προκειμένου να εξυπηρετείται καλύτερα ο φοιτητικός κόσμος.
Ένας στους δύο φοιτητές, αναγκάζεται να εργαστεί για να τα βγάλει πέρα και επιπλέον για να μην επιβαρύνει την οικογένεια του. Μια απόφαση πάντως που σαφώς επηρεάζει την απόδοση τους στο Πολυτεχνείο. Όπως είπε ο Μιχάλης Παπαλιός, πρόεδρος του του φοιτητικού Συλλόγου της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Υπολογιστών, στις περιπτώσεις που οι φοιτητές εργάζονται είναι δύσκολο να υπάρξει ισορροπία και συχνά τα διαβάσματα μένουν πίσω.
Πηγή: neakriti.gr