Σε πληγή για τις προστατευόμενες περιοχές της δυτικής Κρήτης εξελίσσεται ο υπερτουρισμός, με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής να εισηγείται μέτρα για την προστασία τους. Όπως τονίστηκε σε συνέδριο του ΟΦΥΠΕΚΑ που διεξάγεται στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα Χανιά με θέμα τη διαχείριση και διατήρηση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, απαιτείται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο.
Περιορισμό της επισκεψιμότητας σε Μπάλο, Φαλάσαρνα και Ελαφονήσι, για να προστατευτούν και να διασωθούν, εισηγείται ο ΟΦΥΠΕΚΑ. Με τις διαχειριστικές μελέτες να θέτουν από την επόμενη τουριστική περίοδο όρια στον αριθμό επισκεπτών, γίνεται ένα πρώτο βήμα, την ώρα που και ο Οργανισμός θεωρεί επιτακτικές τις αλλαγές σε όσα ισχύουν μέχρι σήμερα.
Ο γενικός διευθυντής του ΟΦΥΠΕΚΑ Ιωάννης Μητσόπουλος σημειώνει ότι «σε αυτές τις περιοχές, που αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα αυτού του τόπου γιατί είναι ο πόλος έλξης των περισσότερων τουριστών που φτάνουν στην Κρήτη, υπάρχει πρόβλημα υπερτουρισμού. Άρα σε κάποια χρόνια δε θα τις είχαμε στη μορφή που είναι τώρα. Έπρεπε να πάρουμε προσωρινά μέτρα για να ρυθμίσουμε τον υπερτουρισμό, ώστε να υπάρχουν αυτές οι περιοχές στο διηνεκές, ο κόσμος να συνεχίσει να έρχεται και οι ντόπιοι να δραστηριοποιούνται σε αυτές».
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα φυσικά “διαμάντια” της δυτικής Κρήτης, που προσελκύουν κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών, δέχονται τεράστια επιβάρυνση από την ανεξέλεγκτη επισκεψιμότητα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο υπεγράφησαν Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, και τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνο Πετραλιά, με τις οποίες καθορίζονται οι όροι και οι περιορισμοί για την προστασία, τη διατήρηση και τη διαχείριση της φύσης, των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών προστασίας της βιοποικιλότητας σε Μπάλο, Ελαφονήσι και Φαλάσαρνα.
«Αν ρυθμίσουμε την επισκεψιμότητα, θα μπορέσει να παραμείνει το κάθε οικοσύστημα στη μορφή που είναι τώρα», διευκρίνισε ο κ. Μητσόπουλος.
Στο μεταξύ, σημαντικό ρόλο στην προστασία και παρακολούθηση της χλωρίδας και της πανίδας πολλών προστατευόμενων περιοχών μπορούν πλέον να παίξουν οι νέες τεχνολογίες. Η Μαρία Μανιαδάκη, δικηγόρος, υποψήφια διδάκτωρ στο Πολυτεχνείο Κρήτης, τόνισε ότι «τέτοιες τεχνολογίες μπορεί να είναι οι δορυφορικές εικόνες και η παρακολούθηση μέσω drone, δηλαδή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες τόσο για την κατάσταση του περιβάλλοντος όσο και για τη διασφάλιση της περιβαλλοντικής συμμόρφωσης, δηλαδή την εφαρμογή του περιφερειακού δικαίου».
Στο συνέδριο του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής στα Χανιά για τη διαχείριση και διατήρηση των προστατευόμενων περιοχών παρουσιάστηκαν οι αλλαγές που προωθήθηκαν τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του θεσμού, καθώς και ο σχεδιασμός του ΟΦΥΠΕΚΑ για το μέλλον.
Πηγή: neakriti.gr