ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Σακχαρώδης διαβήτης: Ύποπτο για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 το κόκκινο κρέας

Καμπανάκι κινδύνου από τους επιστήμονες για τους λάτρεις του κόκκινου κρέατος καθώς η συχνή κατανάλωση του συνδέεται, βάση πρόσφατης μελέτης. με περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μάλιστα, επεξεργασμένες τροφές όπως μπέικον και χοτ ντογκ, αποδείχθηκαν ως επιπλέον επιβαρυντικές.

Οι ερευνητές καταγράφοντας τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων των 200.000 ατόμων που συμμετείχαν σε μακροχρόνιες μελέτες για την υγεία, διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερη ποσότητα από μια μερίδα κόκκινου κρέατος ημερησίως, αντιμετώπιζαν κατά περίπου 50% υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τον Δρ Walter Willett από το Harvard T.H. Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan, με τα αποτελέσματα της έρευνας να δημοσιεύονται στο The American Journal of Clinical Nutrition.

Για την ακρίβεια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν περισσότερο κόκκινο κρέας είχαν 62% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο. Κάθε επιπλέον ημερήσια μερίδα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος συσχετίστηκε με 46% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και κάθε επιπλέον ημερήσια μερίδα μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετιζόταν με 24% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ποια είναι η σύνδεση

Παρά τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν, οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να ξεκαθαρίσουν αν ο επιβαρυντικός παράγοντας είναι το ίδιο το κρέας ή κάποιο συγκεκριμένο συστατικό του.

Κατά μια εκτίμηση, ο ένοχος μπορεί να είναι ένα σύνολο κοινών παραγόντων όπως το αυξημένο βάρος που πιθανώς «μοιράζονται» σε μεγαλύτερη συχνότητα οι εραστές του κόκκινου κρέατος καθώς ανάμεσα στις επιστημονικές παρατηρήσεις συμπεριλαμβανόταν ότι όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερη ποσότητα του συγκεκριμένου είδους παρουσίαζαν επίσης υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος.

Η συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων τείνει να προσλαμβάνει περισσότερες θερμίδες ημερησίως και να ασκείται λιγότερο σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες κόκκινου κρέατος, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο ρόλος των μεταβολικών διαδικασιών

Οι επιστήμονες επίσης επισήμαναν ότι υπάρχουν ενδείξεις πώς ο αιμικός σίδηρος, αυτός δηλαδή που προέρχεται από ζωική πρωτεΐνη, μπορεί να επεμβαίνει στην ομαλή λειτουργία των κυττάρων του παγκρέατος που εκκρίνουν ινσουλίνη.

Παράλληλα, λένε οι ειδικοί, υπάρχουν επιστημονικά αποδεδειγμένα στοιχεία ότι το κόκκινο κρέας όταν καταναλώνεται αφειδώς μπορεί να αυξήσει την αντίσταση στην ινσουλίνη και να συμβάλλει στην δημιουργία φλεγμονής.

Τα βλαβερά νιτρώδη

Τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα είναι μια ομάδα χημικών ενώσεων που αποτελούνται από άζωτο και οξυγόνο και κυρίως λαμβάνονται μέσω της διατροφής. Αποτελούν συνηθισμένα πρόσθετα τροφίμων ως συντηρητικά και σε μεγάλες ποσότητες είναι επιβλαβή για τον οργανισμό.

Σχετική έρευνα της Δρ. Suzanne de la Monte, του Πανεπιστημίου Brown έδειξε ότι οι νιτροζαμίνες, οι οποίες είναι ενώσεις που σχηματίζονται όταν προστίθενται νιτρώδη στα τρόφιμα, μπορεί να προάγουν ασθένειες που σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, όπως είναι ο διαβήτης. Και τα επεξεργασμένα κρέατα είναι αυτά που συνήθως έχουν υψηλότερα επίπεδα νιτροζαμινών.

«Κλειδί» το μέτρο

Πώς λοιπόν μπορούμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε με ασφάλεια το κόκκινο κρέας;

Μια πρόσφατη ανασκόπηση μελετών παρατήρησης στις ΗΠΑ συμβουλεύει η καθημερινή κατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος να περιορίζεται σε 50 έως 100 γραμμάρια.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να λένε «ναι» στο κόκκινο κρέας συστήνοντας όμως η κατανάλωση του να γίνεται με μέτρο και η διατροφή να εμπλουτίζεται συχνά με πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, όπως οι ξηροί καρποί και η σόγια, πηγές πολυακόρεστων λιπαρών με μεγάλα οφέλη για την υγεία.

Και προσοχή: η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με τρόφιμα που είναι γνωστό ότι αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα, όπως υπερεπεξεργασμένα σνακ δεν αποτελούν υγιεινή εναλλακτική επισημαίνουν, καθώς με αυτόν τον τρόπο απλώς οι καταναλωτές ανταλλάσσουν τον έναν παράγοντα κινδύνου με κάποιον άλλο.

Πηγές: https://www.hsph.harvard.edu/ & https://www.npr.org/sections/health-shots/2023/10/19/1207123096/red-meat-type-2-diabetes-risk-processed-meat-bacon-hot-dogs



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ