Σε νέο παγκρήτιο συλλαλητήριο για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας στην Κρήτη, που “νοσεί” βαθύτατα, προχωρούν στις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρη Βρύσαλη. Για να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, θα γίνει γενική συνέλευση στο σαλόνι του ΠΑΓΝΗ μεθαύριο, Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ.
«Η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί, με προοπτική κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών μας σε επίπεδο Κρήτης, με πρόταση που θα κουβεντιάσουμε με τα άλλα σωματεία της Υγείας, για παγκρήτια κινητοποίηση μέσα στον Νοέμβριο», τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.
«Τα προβλήματα», όπως συνέχισε ο Δημήτρης Βρύσαλης, είναι εκρηκτικά. «Αφορούν πλέον όλα τα νοσοκομεία. Η κατάρρευση του ενός νοσοκομείου συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα. Και βεβαίως, με την ίδια αποφασιστικότητα που η κυβέρνηση επιδιώκει να διαλύσει τα δημόσια νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι, μαζί με τους ασθενείς μας, μαζί με όλο τον λαό, θα προασπίσουμε τα νοσοκομεία και την υγεία των ασθενών», σύμφωνα με τον συνδικαλιστή.
Και συνέχισε λέγοντας: «Με αυτήν την έννοια, εμείς κλιμακώνουμε τη δράση μας. Είμαστε σε επαφές με σωματεία που εκπροσωπούν συνταξιούχους και γονείς παιδιών, για να συντονίσουμε τα βήματά μας με όλους αυτούς τους ανθρώπους, την πλειοψηφία δηλαδή όλου του λαού, που αγωνιά και που δείχνει τη δύναμή του όταν είναι στον δρόμο. Δηλαδή, μαζί να παλέψουμε για ένα δωρεάν και δημόσιο Σύστημα Υγείας, για όλο τον λαό».
Για τις επιλογές των διοικητών
Στο μεταξύ, χθες Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, στη Βουλή, σε τοποθέτησή του σχετικά με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών “Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημόσιου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις” στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, ο Δημήτρης Βρύσαλης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, το νομοσχέδιο αυτό έρχεται σε μια περίοδο που η κατάσταση στο Σύστημα Υγείας όλης της χώρας είναι τραγική. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα για την υπεράσπιση των νοσοκομείων, τη διεκδίκηση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και αξιοπρεπών μισθών και τελικά την υπεράσπιση του δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών για δημόσια, δωρεάν, αξιοπρεπή υγεία δείχνει ότι αυτό που λείπει κατά τη γνώμη μας δεν είναι οι μάνατζερ, ούτε οι αξιόλογοι σύμβουλοι για να βελτιωθεί η κατάσταση. Αυτό που λείπει πραγματικά είναι χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές, προσωπικό καθαριότητας, μεταφορείς, τραπεζοκόμες, διοικητικοί υπάλληλοι, λείπουν εξειδικευμένα ιατρικά μηχανήματα, με συνέπεια αυτή η κατάσταση να εξοντώνει το υπάρχον προσωπικό και να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η αξιοπρέπεια ασθενών και οικογενειών.
Τίθεται, λοιπόν, εύλογα το ερώτημα για ποιο λόγο αναζητά κανείς μάνατζερ και νέους ικανούς διοικητές, όταν σε λίγο δε θα υπάρχουν καθόλου γιατροί και νοσηλευτές και όσοι θεωρούνται από εσάς επιτυχημένοι έχουν οδηγήσει το σύνολο των νοσοκομείων σε λειτουργική κατάρρευση.
Οι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας έχουν ζήσει πολλές αλλαγές προσώπων σε επίπεδο διοικητών νοσοκομείων και διοικητών υγειονομικών περιφερειών. Άρα, με βάση και τα παραπάνω, επικεντρώνουμε την κριτική μας στο νομοσχέδιο στο εξής: ποια πολιτική ακριβώς θα εφαρμόσουν αυτοί οι διοικητές;».
Τα αιτήματα της απεργίας – Τι διεκδικούν οι εργαζόμενοι της Υγείας
Εξάλλου, για την 24ωρη πανελλαδική απεργία, που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ, οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ διεκδικούν:
- Αυξήσεις 20% στους μισθούς. Επαναφορά 13ου-14ου μισθού. Μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας των ετών 2016-2017.
- Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και το ΕΚΑΒ, και αύξησή του στο ύψος του νοσοκομειακού επιδόματος, που καταργήθηκε με τα μνημονιακά μισθολόγια. Ένταξη στα ΒΑΕ όσων εργάζονται στις αντίστοιχες συνθήκες.
- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες.
- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
- ΟΧΙ στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τη μετατροπή σε ΝΠΙΔ ή Ανώνυμες Εταιρείες. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση.