“Μπάζει” από παντού η πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης, χωρίς να δίνει απαντήσεις η πολιτική ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ ούτε μέσα από τη χθεσινή της απάντηση, στην “τρύπα” που αποκάλυψε το neakriti.gr της τάξεως των 61 εκατομμυρίων ευρώ, που κανείς δεν ξέρει τι έγιναν, αφού επίσημα μόνο τα 31 εκατομμύρια ευρώ έχουν αιτιολογηθεί από την ηγεσία του Οργανισμού, που τώρα βάλλεται ακόμα και από τον αρμόδιο υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη.
Στο μεταξύ, προσφυγή κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ προετοιμάζουν τώρα και οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι, ενώ ολόκληρη η Ελλάδα βρίσκεται “στα κάγκελα” και υπάρχει μια γενικευμένη ομολογία για… “οσμή σκανδάλου”!
Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Χθες Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, η διοίκηση του ΟΠΕΠΕΚΕ, προσπαθώντας να μαζέψει τα “ασυμμάζευτα”, προχώρησε σε ανακοίνωση, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η πληρωμή έγινε αποκλειστικά με τη χρήση δεδομένων από την κυβερνητική πλατφόρμα του gov.gr, όπου φιλοξενείται η μια και μοναδική Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2023, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Κοινή Απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Επικρατείας, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 14/4/2022.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, παρά τις δυσκολίες, υλοποιεί απαρέγκλιτα την απόφαση της κυβέρνησης για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των συστημάτων του, αλλά και τη μεταφορά των δεδομένων του και την ασφαλή χρήση τους μέσω του gov.gr.
Για το έτος 2023, ένα χρόνο μετά από την ανωτέρω απόφαση, ο ΟΠΕΚΕΠΕ παρείχε στους Έλληνες αγρότες την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2023, που είναι το πρώτο έτος εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ, ακολουθώντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης και τις οδηγίες του ΥΠΑΑΤ.
Παρά τις καθυστερήσεις στην έκδοση των υπουργικών αποφάσεων και την έλλειψη σε τεχνική υποστήριξη, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με αυταπάρνηση των υπαλλήλων του, κατάφερε να συλλέξει με επιτυχία το σύνολο των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης για το πρώτο έτος εφαρμογής του ΣΣ ΚΑΠ ’23-’27 της χώρας. Αντίθετα με τα όσα λέγονται, οι αιτήσεις συλλέχθηκαν, υποβλήθηκαν σε διασταυρωτικό έλεγχο και επεξεργάστηκαν αξιόπιστα για την πραγματοποίηση της προκαταβολής στις 27/10/2023.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο μόνος διαπιστευμένος Οργανισμός Πληρωμών της χώρας και έχει την αρμοδιότητα του ελέγχου και των πληρωμών των Αγροτικών Ενισχύσεων, δηλαδή της εφαρμογής του κανονιστικού πλαισίου. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δε νομοθετεί, υλοποιεί τις Υπουργικές Αποφάσεις και λοιπές κανονιστικές πράξεις του ΥΠΑΑΤ και των Διαχειριστικών Αρχών της χώρας»…
Στο μεταξύ, τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) θα επισκεφτεί ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, Σωκράτης Φάμελλος, μαζί με τον τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, σήμερα Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «σκοπός της επίσκεψης να συζητήσουν με τη διοίκηση και εργαζόμενους του Οργανισμού για το “ναυάγιο” των αγροτικών επιδοτήσεων, ένα ζήτημα που αναδείχθηκε πριν τρεις μέρες».
Περικοπές- “μαμούθ”
Όπως αποκάλυψε και χθες το neakriti.gr , ο μέσος όρος περικοπής υπολογίζεται σε ποσοστό 40%. Ευθύνες καταλογίζουν οι αγροτοσυνδικαλιστές τόσο στον ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και στο υπουργείο.
«Δεν αρκεί μια συγνώμη για να διορθωθεί η αδικία», λένε οι δικαιούχοι, τονίζοντας ότι τέτοιο “μαχαίρι” δε δικαιολογεί η νέα ΚΑΠ.
Αποκαλυπτικός προς το neakriti.gr ήταν ο αντιπρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου και νεοεκλεγείς περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης Βασίλης Σμπώκος, που αποκάλυψε αποκαλυπτικά στοιχεία:
«Η ενιαία περιφερειακή αξία δικαιώματος είναι 21,05 ευρώ ανά στρέμμα για τα σιτηρά, 27 ευρώ ανά στρέμμα για την ελιά και το αμπέλι και 17,06 ευρώ ανά στρέμμα για τα βοσκοτόπια. Το ξέρετε ότι πολλοί παραγωγοί έχουν πάει σήμερα κάτω από αυτές τις τιμές;», τόνισε.
Σύμφωνα με τον Βασίλη Σμπώκο, «είναι παραγωγός που πληρώνεται 12 ευρώ το στρέμμα στον βοσκότοπο, 20 ευρώ το στρέμμα στην ελιά και 17 ευρώ το στρέμμα στα σιτηρά. Γιατί γίνεται αυτή η οριζόντια μείωση και γιατί αυτοί πέφτουν κάτω από το στρατηγικό σχέδιο; Δεν έχει απαντηθεί».
Μάλιστα, όπως εξηγεί ο ίδιος, «έλεγαν ότι μέχρι το 2027 θα συγκλίναμε στην ενιαία περιφερειακή αξία δικαιώματος. Αν είχες δηλαδή 100 ευρώ το στρέμμα στην ελιά, θα πας στα 27 ευρώ μέχρι το 2027. Θα πας ομαλά. Δε θα πας οριζόντια. Αυτό δε γίνεται. Αυτή τη στιγμή είναι άνθρωποι που έπεσαν κάτω από τις τιμές αυτές και απάντηση δεν υπάρχει».
92 εκατ. ευρώ λιγότερα – «Πού χάθηκαν τα λεφτά;»
Ο Βασίλης Σμπώκος κάνει την ακόλουθη ανάλυση: «Το σύνολο της βασικής ενίσχυσης με βάση τη νέα ΚΑΠ είναι στα 829 εκατομμύρια ευρώ (από 1,09 δισ. που ήταν το 2022). Το “πρασίνισμα” ήταν γύρω στα 550 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι με την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο. Άρα είχαμε το 2022 το συνολικό ποσό των 1.650.000 ευρώ. Από αυτά, τα 550 εκατομμύρια ευρώ καταργούνται, αφού πλέον περνάνε στα περίφημα οικολογικά σχήματα. Από το 1,09 δισ. που έμειναν, το ποσό κατεβαίνει στα 829 εκατομμύρια ευρώ φέτος. Από αυτά έπρεπε να πληρωθεί το 70%, δηλαδή 580 εκατομμύρια ευρώ. Από τα 580 εκατομμύρια ευρώ πληρώθηκαν 488 εκατομμύρια ευρώ. Άρα λείπουν 92 εκατομμύρια ευρώ. Από τα 92 εκατομμύρια ευρώ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δικαιολογεί τα 31 εκατομμύρια ευρώ. Λείπουν 61 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά πού πήγαν;».
Αναφορικά με τα 31 εκατομμύρια ευρώ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ με την ανακοίνωσή του δικαιολογεί μόνο αυτά. «Αφορούν τις επιδοτήσεις μέχρι 150 ευρώ, δηλαδή οι επιδοτήσεις των μικρών παραγωγών, που κόβονται στην προκαταβολή για να δοθούν στην εκκαθάριση αν καλυφθεί το όριο. Και είναι και τα 15 εκατομμύρια ευρώ που κόπηκαν από βοσκοτόπους κτηνοτρόφων χωρίς ζώα. Τα υπόλοιπα 61 εκατομμύρια ευρώ πού είναι;», ρωτάει ο Βασίλης Σμπώκος.
Καταλήγοντας, ο αγροτοκτηνοτρόφος και περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης δηλώνει αποφασισμένος να διεκδικήσει από το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο να δημιουργηθεί ομάδα συμβούλων με επικεφαλής τον Σταύρο Αρναουτάκη, ώστε να ανέβει στην Αθήνα και να διεκδικήσει απαντήσεις από τη μια και ένα πιο δίκαιο μοίρασμα των επιδοτήσεων για την Κρήτη από την άλλη, «κάτι που δεν έγινε μέχρι σήμερα ούτε από τους αγροτικούς φορείς, ούτε από τους Δήμους, ούτε από την Περιφέρεια».
ΠΗΓΗ: neakriti.gr