ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Πτώση των τιμών ελαιολάδου στη μεγαλύτερη παραγωγική περιοχή της Ισπανίας

Οι τιμές του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου μειώνονται στην Jaén, το σημείο προέλευσης με την υψηλότερη παραγωγή στην Ισπανία και στον κόσμο, η επιρροή του οποίου καταλήγει να μεταφέρεται σε άλλες περιοχές παραγωγής, στην αλυσίδα εφοδιασμού και στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Για πέμπτη συνεχή εβδομάδα παρατηρείται πτώση της τιμής του ελαιολάδου κορυφαίας ποιότητας στη Jaén, η οποία έρχεται σε αντίθεση, για παράδειγμα, με την άνοδο που καταγράφεται στη γειτονική Σεβίλλη και την Κόρδοβα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κροατία, η περιοχή της Jaén κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση στις τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου με συσσωρευμένη πτώση 7,5% από την κορύφωσή τους τον Σεπτέμβριο, λίγο πριν από το τέλος της περιόδου, η οποία την έφερε στα 7.970 ευρώ/τόνο (λάδι με μέγιστη οξύτητα 0,8º) σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

Για πρώτη φορά εδώ και δύο μήνες, οι τιμές χονδρικής πώλησης στην πηγή στην Jaén, έπεσαν κάτω από τα 8.000 ευρώ ανά τόνο (ή 8 ευρώ ανά κιλό), σηματοδοτώντας την πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα πτώσης. Η αποκλιμάκωση της φούσκας του ελαιολάδου είναι αργή μετά τα προβλήματα παραγωγής της περασμένης σεζόν, τα οποία αύξησαν το κόστος του έξτρα παρθένου ελαιολάδου κατά περισσότερο από 120% από τη μια χρονιά στην άλλη, και το τριπλασίασαν σε δύο χρόνια.

Οι προοπτικές για τη συγκομιδή της νέας ελαιοκομικής περιόδου 2023/2024 που μόλις ξεκίνησε, βελτιώθηκαν επίσημα κατά 15%, στους 765.000 τόνους, σύμφωνα με την εκτίμηση του Υπουργείου Γεωργίας, με επικεφαλής τον Luis Planas. Η πρόβλεψη αυτή εξακολουθεί να βρίσκεται στα μισά του δρόμου σε σχέση με τα στοιχεία της περιόδου 2021/22 πριν από δύο χρόνια, όταν καταγράφηκαν 1,5 εκατομμύριο τόνοι.

Οι βροχές επιστρέφουν στη «θάλασσα των ελαιόδεντρων» στη Jaén

Σύμφωνα με τον κλάδο και τους παραγωγούς, η ξηρασία προκάλεσε τη χειρότερη συγκομιδή στη μνήμη των ανθρώπων, και η παραγωγή για την παρασκευή λαδιού έπεσε κατά 56% σε σχέση με πέρυσι στην ελαιοκομική περίοδο 2022/23 που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου. Το ίδιο συνέβη και στην Ιταλία, η αγορά ελαιολάδου της οποίας έχει ισχυρούς βιομηχανικούς δεσμούς με την ισπανική αγορά. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, αύξησε την παραγωγή της στους 340.000 τόνους, καθιστώντας την τη δεύτερη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγό χώρα στον κόσμο με 13,5% της αγοράς, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τους Ιταλούς (9,6%).

Επισήμως, οι βροχές επανεμφανίστηκαν άφθονες τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο στην Ανδαλουσία και, ειδικότερα, ενυδάτωσαν τα εδάφη της λεγόμενης «θάλασσας των ελαιόδεντρων» στην επαρχία της Jaén, η οποία αντιπροσώπευε το 37% της συνολικής ισπανικής παραγωγής το 2020, σύμφωνα με την τελευταία τομεακή ακτινογραφία του υπουργείου.

Στην πραγματικότητα, οι βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου ξεπέρασαν άνετα την ιστορική μέση τιμή για την περίοδο 1981-2010 στην επαρχία, η οποία θεωρείται σημείο αναφοράς για το ελαιόλαδο. Η εποχιακή ανάλυση της Aemet για τους δύο τελευταίους μήνες αποκαλύπτει ότι το νερό που συγκεντρώθηκε στο βροχομετρικό όργανο της Jaén οδεύει προς τα 510 χιλιοστά σε δύο μήνες, διπλάσια από τα ιστορικά επίπεδα.

Η Τουρκία, κλειδί για την παραγωγή ελαιολάδου

Εκτός της ΕΕ, το Μαρόκο και η Τυνησία ανέφεραν επίσης απότομες αλλά μικρότερες μειώσεις, ενώ η Τουρκία και η Συρία αύξησαν την παραγωγική τους ικανότητα σε ελαιόλαδο, υπερκαλύπτοντας τις μειώσεις των πρώτων και να αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς τους στο 11% και 5,3%, αντίστοιχα. Στην πραγματικότητα, το εισαγόμενο ελαιόλαδο αύξησε το βάρος του στην πίτα της προσφοράς της ΕΕ και αντιπροσωπεύει σχεδόν το μισό του συνόλου, όταν προηγουμένως έφτανε μόλις το ένα τρίτο του συνόλου. Η Ισπανία έχασε 17 ποσοστιαίες μονάδες στο μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς, από 43% του ελαιολάδου σε μόλις 26%.

Οι Τούρκοι παραγωγοί εκμεταλλεύτηκαν την φούσκα των τιμών του ελαιολάδου για να αυξήσουν τις εξαγωγές τους. Η άνοδος των τιμών του πράσινου χρυσού από 4 σε περίπου 9 ευρώ ανά κιλό το 2023 έχει επίσης εξαπλώσει τον πληθωρισμό στον γίγαντα που συνδέει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή. Αλλά η ευκαιρία να εξάγουν σε αγοραστές του ευρώ σε μια χώρα που βυθίζεται σε μια συνεχιζόμενη υποτίμηση του νομίσματος με τη λίρα έχει δημιουργήσει τη δική της κρίση στην Τουρκία.

Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των εξαγωγών ελαιολάδου για τρεις μήνες, προκειμένου να ανακουφίσει την άνοδο των τιμών σε μια χώρα που υποφέρει από τον ραγδαίο πληθωρισμό (πάνω από 60% σε ετήσια βάση) και να αποφύγει τις ελλείψεις, ανέφερε η εφημερίδα Hurriyet την περασμένη εβδομάδα. Αυτό προκάλεσε την οργή του κλάδου, ο οποίος θεωρεί «μοναδική ευκαιρία», επικαλούμενος το κύμα πληθωρισμού του ελαιολάδου στην Ισπανία, να μπορέσει να αναπτυχθεί και να επενδύσει ακόμη περισσότερο στον ελαιώνα στο μέλλον.

Πηγή – lainformacion.com (elaiaskarpos.gr)



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ