Η υπόθεση του 42χρονου που συνελήφθη και προφυλακίστηκε, για την κακοποίηση και τον βασανισμό, ανθρώπων με αναπηρία και μάλιστα σε ζωντανή σύνδεση, αναμένεται να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, για παρόμοια περιστατικά στη χώρα μας. Ακραίες και παραβατικές συμπεριφορές, με «θέαση» επί πληρωμή, θα «ανακαλύπτουμε», όλο και πιο συχνά, αφού, σύμφωνα με τις απόψεις των ειδικών, οι κολοσσοί των κοινωνικών δικτύων, δεν είναι σε θέση να ελέγξουν αποτελεσματικά, τη βία και την παραβατικότητα στο διαδίκτυο.
«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από αυτό που αποκαλύφθηκε. Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε παράνομο περιεχόμενο δτο διαδίκτυο. Για πρώτη φορά όμως, έχουμε τόσο διεστραμμένο παράνομο περιεχόμενο», αναφέρει ο κ. Νίκος Βασιλάκος, ειδικός σε θέματα τεχνολογίας και διαδικτύου.
«Δυστυχώς, η κακοποίηση και η παραβίαση προσωπικών δεδομένων και στοιχείων ΑμεΑ, είναι καθημερινή. Το οργανωμένο έγκλημα, δεν υπάρχει επειδή είναι οργανωμένο, αλλά επειδή έχει πελάτες. Στην προκειμένη περίπτωση 22.000 άτομα έβλεπαν βίντεο, για την ακρίβεια πλήρωναν για να τα βλέπουν. Οι διωκτικές αρχές, πρέπει να ξετυλίξουν όλο το κουβάρι, των ανθρώπων που εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις. Αυτό που μένει να δούμε, είναι πόσο πουλούσαν τα βίντεο, πόσοι και ποιοι ήταν οι πελάτες και πως συνδέονταν με όλη αυτή τη διαστροφή», αναφέρει ο κ. Βασιλάκος.
Οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές, ερευνούν την υπόθεση, αλλά η μεγαλύτερη δυσκολία, στην παρούσα φάση, είναι να «κατέβουν», τα εκατοντάδες βίντεο που «κυκλοφορούν ελεύθερα», στο διαδίκτυο και κυρίως σε συγκεκριμένη πλατφόρμα.
Στα βίντεο αυτά, παρουσιάζονται πολλά άτομα μικρής ηλικίας, μαζεμένα συνήθως σε ένα δωμάτιο. Συνομιλούν έντονα και σχεδόν κάθε φορά, υπάρχουν ακραίες παραβατικές ενέργειες, εξευτελισμός της προσωπικότητας, ξύλο και ακραίες προκλήσεις.
Όπως αναφέρει η καθηγήτρια Ψηφιακής Εγκληματολογίας, Κέλλυ Ιωάννου, οι αλγόριθμοι, που εντοπίζουν ακραίες και βίαιες συμπεριφορές, μπορούν πλέον να ξεγελαστούν, από τα άτομα που προβάλλουν χυδαιότητες σε ζωντανή σύνδεση και έτσι το έγκλημα στο διαδίκτυο «αποκτά μία κανονικότητα», που σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν αποδεκτή στην κοινωνία. Σύμφωνα με την κ. Ιωάννου, πρέπει πλέον να γίνει μία συνολική αναθεώρηση του νομικού πλαισίου, τόσο στη χώρα μας, αλλά και σε ότι αφορά τον έλεγχο από τα μεγάλα δίκτυα του κόσμου.
Μέχρι τότε όμως, τα βίντεο της ντροπής και της χυδαιότητας, κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, χωρίς κανένα περιορισμό.