ΚΡΗΤΗ

Κύκλωμα τοκογλυφίας: Η ώρα της δίκης των «11» με τη «σκοτεινή» δικογραφία

Σήμερα Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη για την υπόθεση τοκογλυφίας, εκβιασμών και “ξεπλύματος βρόμικου χρήματος”, που είχε έρθει στη δημοσιότητα τον Ιούνιο του 2022 στο Ηράκλειο, προκαλώντας σάλο στην τοπική κοινωνία.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση, η οποία θα εκδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, είναι 11 άτομα. Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι θα δικαστούν, κατά περίπτωση (μεταξύ άλλων), για τις πράξεις της τοκογλυφίας, της εκβίασης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις.

Οι 3 από τους 11 κατηγορούμενους βαρύνονταν αρχικά με την κατηγορία περί εγκληματικής οργάνωσης. Ωστόσο, με το παραπεμπτικό βούλευμα που εξέδωσε πριν από μερικές εβδομάδες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, παρέπεμψε σε δίκη τους εμπλεκόμενους χωρίς την κατηγορία περί εγκληματικής οργάνωσης.

Τον προπερασμένο Ιούνιο είχαν οδηγηθεί στη φυλακή, μετά το πέρας της διαδικασίας των απολογιών, οι τέσσερις από τους – αρχικά – οκτώ συλληφθέντες. Πρόκειται για έναν 47χρονο γυμναστή, δύο Αλβανούς 33 και 31 ετών, κι έναν 46χρονο ντόπιο άνδρα. Στον αντίποδα, οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι (δύο Έλληνες και δύο Αλβανοί) είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μετά τις απολογίες τους.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν έρθει στο φως τον Ιούνιο του 2022 από την ΕΛ.ΑΣ., η δράση του φερόμενου ως κυκλώματος εκτεινόταν σε βάθος τουλάχιστον τριετίας. Το κύκλωμα φέρεται να λειτουργούσε από ένα χρονικό σημείο κι έπειτα κυρίως μέσω… “ρευστών” -χαλαρών δικτύων, προκειμένου να διασφαλιστεί περισσότερη ευελιξία με το μέγιστο δυνατό οικονομικό όφελος.

Μέλη του κυκλώματος φέρονται να διήγαγαν, από τα κέρδη που αποκόμιζαν, πολυτελή βίο, χωρίς ουσιαστικά να έχουν κάποια επαγγελματική ενασχόληση. Εξάλλου, φέρονται, σύμφωνα με τις Αρχές, να κατείχαν περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας, αφού ήταν διασφαλισμένη σταθερή ροή έκνομου χρήματος.

Η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, που οδήγησε στις συλλήψεις των – αρχικά – οκτώ κατηγορουμένων πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης με την πολύτιμη συνδρομή στελεχών του ΣΔΟΕ και τη συμμετοχή στελεχών από διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες απ’ όλο το νησί.

«Ως προς τη μεθοδολογία (modus operadi), η εγκληματική ομάδα, η οποία λειτουργούσε με τη μορφή υποομάδων, προέβαινε σε εξωτραπεζικούς-ιδιωτικούς δανεισμούς διαφόρων χρηματικών ποσών με τοκογλυφικούς όρους, ενώ, σε περίπτωση που δεν καταβάλλονταν οι τόκοι ή το δανειζόμενο κεφάλαιο, προχωρούσαν στην είσπραξή τους με εκβιαστικά μέσα, όπως απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας ή της ζωής των δανειοληπτών-θυμάτων τους, γεγονός που απέτρεπε τους δανειολήπτες στην καταγγελία των σε βάρους τους πράξεων.

Η συνομολόγηση των δανεισμών γινόταν με τη χρήση γραμματίων για τη νομιμοφάνεια του δανεισμού, ενώ η αποπληρωμή πραγματοποιούταν με διαφόρους τρόπους, όπως με καταβολή τοις μετρητοίς ή “σπάσιμο” επιταγών, ή ενεχυρίαση πολυτελών αυτοκινήτων ή εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας ή με καταβολή οφειλών και δόσεων που είχαν δημιουργήσει σε καταστήματα οι δανειστές (…).

Από την έως τώρα έρευνα, με τη συνδρομή της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Αττικής, έχουν εξακριβωθεί τριάντα (30) περιπτώσεις δανεισμού ατόμων, ενώ διαπιστώθηκαν εισροές-εκροές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς των κατηγορουμένων και η παράνομη νομιμοποίησή τους μέσω εξαργύρωσης κουπονιών ΟΠΑΠ, χρηματοδότησης νομιμοφανών επιχειρήσεων, όπως ανέγερσης πολυτελών κατοικιών, αγοράς άνω των 30 οχημάτων ενοικίασης και ίδρυσης εταιρειών εισαγωγής εμπορίας αυτοκινήτων με ανύπαρκτες έδρες», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει για την υπόθεση η ΕΛ.ΑΣ. τον Ιούνιο του 2022.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ