Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας τα τελευταία 40 χρόνια έχει βάλει και συνεχίζει να βάζει την υπογραφή του σε ορισμένες από τις πιο σημαντικές στιγμές της επιστήμης σε παγκόσμια κλίμακα και να αποσπά σημαντικές διεθνείς διακρίσεις.
Αποτελεί έναν κόμβο αριστείας, δημιουργικότητας και καινοτομίας, που από τη μια ‘ξεκλειδώνει’ τα μυστήρια του Σύμπαντος και από την άλλη διαπερνά τον νανόκοσμο.
Η ιστορία του ΙΤΕ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μια ξεχωριστή ομάδα πέντε Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό, των Ελευθερίου Οικονόμου, Φώτη Καφάτου, Διονύσιου (Ντένη) Τσιχριτζή, Γρηγόρη Σηφάκη και Παναγιώτη Λαμπρόπουλου, η οποίοι οραματίστηκαν τη δημιουργία του και έπεισαν την ελληνική κυβέρνηση να ιδρύσει τον Μάιο του 1983 τα πρώτα τρία Ινστιτούτα του Ερευνητικού Κέντρου Κρήτης (ΕΚΕΚ) στο Ηράκλειο: το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (IMBB), το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) και το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ).
Πρώτος διευθυντής και πρόεδρος ΔΣ από το 1983 μέχρι το 2004 υπήρξε ο Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Λευτέρης Οικονόμου. Υπό την διεύθυνσή του, το ΙΤΕ μεγαλούργησε και απέκτησε παγκόσμια εμβέλεια.
Σήμερα το ΙΤΕ διαθέτει 10 Ινστιτούτα και έχει να επιδείξει υψηλές επιστημονικές επιδόσεις, καθώς και μια σπουδαία κοινωνική και οικονομική προσφορά, στοιχεία που το καθιστούν το κορυφαίο ερευνητικό ίδρυμα της Ελλάδας και ένα από τα καλύτερα διεθνώς. Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) γιορτάζει φέτος 40 χρόνια από την ίδρυσή του, 40 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς στην έρευνα, την καινοτομία και την εκπαίδευση.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν από σήμερα και κορυφώνονται την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023, με Πανηγυρική Εκδήλωση, στην έδρα του Ιδρύματος, στο Ηράκλειο Κρήτης.
Μια Επετειακή Έκθεση Επιτευγμάτων καθώς και μια Έκθεση Ιστορικού και Φωτογραφικού υλικού θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν όσοι επισκεφθούν τη Δημοτική Πινακοθήκη, στο κτήριο της Βασιλικής Αγ. Μάρκου στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, από σήμερα έως το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου.
Μέσα από την έκθεση αυτή, αναδεικνύονται τα επιστημονικά επιτεύγματα και το υψηλό επίπεδο έρευνας του Ιδρύματος, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πεδίων των Φυσικών Επιστημών και Επιστημών Μηχανικού, των Βιοϊατρικών Επιστημών, καθώς και των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.
Λεπτομέρειες σχετικά με την έκθεση υπάρχουν εδώ.
Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Κεντρική Εορταστική Εκδήλωση, ανοιχτή στο κοινό, με ελεύθερη είσοδο, στο Αμφιθέατρο «Γεώργιος Λιάνης», του Κεντρικού Κτηρίου του ΙΤΕ, στο Ηράκλειο Κρήτης, η οποία θα ξεκινήσει στις 09:00 με τέσσερις ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες του εξωτερικού και συγκεκριμένα του καθηγητή Ευθύμιου Καξίρα, από το Πανεπιστήμιο Harvard – ΗΠΑ, της Διευθύντριας του (Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (EMBL) στη Χαϊδελβέργη, Edith Heard, της Διευθύντριας του Ινστιτούτου Ken Kennedy, Πανεπιστήμιο Rice – Χιούστον Τέξας, Λύδιας Καβράκη και της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Northwestern, Ιλινόι – ΗΠΑ, κας. Βίκυς Καλογερά.
Οι ομιλίες θα γίνουν στην αγγλική γλώσσα.
Η Πανηγυρική Εκδήλωση, θα ξεκινήσει στις 18.00, με προσκεκλημένο ομιλητή τον καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας και Κλασσικών Σπουδών του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών του Princeton (ΗΠΑ), κ. Άγγελο Χανιώτη, ο οποίος θα δώσει ομιλία με θέμα «Ὁ Κρὴς ἀγνοεῖ τὴν θάλασσαν: Μια αρχαία παροιμία και η ναυτοσύνη στην αρχαία Κρήτη».
Επίσης, θα παρουσιαστούν στοιχεία από την 40ετή πορεία του Ιδρύματος, στο πλαίσιο πολύμηνης έρευνας και συγγραφής του πρώτου δίγλωσσου Επετειακού Τόμου της Ιστορίας του, που διερευνά τη θεσμική και επιστημονική πορεία του έως σήμερα, στην Ελλάδα και στον διεθνή χώρο. Έμφαση θα δοθεί στον ρόλο του ΙΤΕ στο εθνικό και ευρωπαϊκό οικοσύστημα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθούν οι διατελέσαντες Πρόεδροι του ΙΤΕ, με ονοματοδοσίες του κεντρικού του κτηρίου καθώς και αιθουσών του Ιδρύματος. Όποιος επιθυμεί να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις απαιτείται εγγραφή στον σύνδεσμο που ακολουθεί έως την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου.