Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ όλης της χώρας στο σχέδιο της κυβέρνησης, που προβλέπει την εφαρμογή ενός “Καλλικράτη” για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης με τη δημιουργία μεγαλύτερων Επιχειρήσεων.
Στα Χανιά οργανώθηκε χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο της οδού Κυδωνίας με εκπροσώπους της ΔΕΥΑΧ και της ΔΕΥΑΒΑ, αλλά και πρωτοβάθμια σωματεία να μιλούν για σχέδιο ιδιωτικοποίησης του νερού.
Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης συμμετείχε στην έκτακτη γενική συνέλευση των μελών της ΕΔΕΥΑ με μοναδικό θέμα την ενημέρωση και τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το μέλλον των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης.
Ο κ. Γιώργος Σάμιος, πρόεδρος των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΧ, υπογράμμισε ότι η κινητοποίηση γίνεται για την προάσπιση του νερού ως δημόσιου αγαθού.
«Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση προχωρά βήμα-βήμα στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα θολό τοπίο – δεν ξέρουμε τι πρόκειται να κατατεθεί – το οποίο μας λέει ότι θα συγχωνεύσει όλες τις ΔΕΥΑ ανά περιφέρεια και θα δημιουργηθεί ένας κεντρικός φορέας, ο οποίος θα προσπαθήσει να διαχειριστεί το νερό της Κρήτης. Θεωρούμε ανεφάρμοστο τον σχεδιασμό αυτό.
Όλο αυτό το δυσλειτουργικό πλαίσιο θα οδηγήσει σε αυξήσεις στους λογαριασμούς, όπως είχε συμβεί και με το ηλεκτρικό. Θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε και στο νερό πράσινα, κόκκινα και μπλε τιμολόγια, και το νερό θα καταντήσει ένα χρηματιστηριακό προϊόν», τόνισε ο κ. Σάμιος.
Ο περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης κ. Αλέκος Μαρινάκης εξέφρασε τη συμπαράσταση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στον αγώνα των εργαζομένων και τόνισε πως «μέσα από τη μαζική αντίδραση μπορεί να αποτραπεί η εφαρμογή αυτού του εκτρώματος. Το νερό είναι και πρέπει να παραμείνει κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα», σημείωσε.
Ο κ. Διονύσης Κωνσταντουδάκης, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Χανίων, κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, ενάντια στην κατάργηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης, που, όπως σημείωσε, έχουν σαν μοναδικό σκοπό την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Τα σωματεία ζητούν να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες από τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να συζητήσουν με τους θεσμικούς φορείς στην κατεύθυνση εξασφάλισης βιώσιμων λύσεων για τις ΔΕΥΑ που αντιμετωπίζουν προβλήματα, διασφάλισης των θέσεων εργασίας και διατήρησης του ελέγχου και της διαχείρισης του νερού όπως είναι σήμερα.
«Το νερό δεν είναι εμπόρευμα»
«Η προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια και που κορυφώνεται σήμερα για την ιδιωτικοποίηση του νερού δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με δυσμενέστερες εργασιακές συνθήκες, αλλά το σύνολο του λαού, γιατί θα μπει σε μια λογική εμπορεύματος.
Έχουμε πικρή πείρα από την απελευθέρωση του ρεύματος, από την απελευθέρωση των αερομεταφορών.
Άρα το δικαίωμα για φθηνό, ποιοτικό νερό είναι το βασικό αίτημα», επεσήμανε ως εκπρόσωπος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων ο κ. Φώτης Ρηγανάκος.
«Με το 41% που πήρε η κυβέρνηση πάει να ξεπουλήσει το πιο σημαντικό αγαθό. Θέλουμε να δούμε ποια είναι η γνώμη των βουλευτών των Χανίων πάνω σε αυτό», τόνισε εκ μέρους των εργαζομένων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης ο κ. Γιώργος Τακτικάκης. Σημείωσε ειδικά για τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΧ ότι “βάζουν πλάτη” για να έχει κάθε Χανιώτης καλής ποιότητας νερό.
Πηγή: neakriti.gr