Το θέμα της μεταφοράς μεταναστών – προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου που ασφυκτιούν προς την ηπειρωτική χώρα και τον ρόλο που ενδεχομένως θα διαδραματίσει η Κρήτη, αναμένεται να τεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Λεονταράκης.
Όπως είναι γνωστό, μετά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με τους περιφερειάρχες όλης της χώρας, η ενδοχώρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί αριθμό μεταναστών, προκειμένου να ανακουφιστούν τα νησιά, καθώς μετά την ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών, η κατάσταση σε πολλές περιπτώσεις είναι εκρηκτική, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη Μόρια, στη Μυτιλήνη.
Επίσης, στα σενάρια για για τον τόπο που θα φιλοξενήσει τους μετανάστες σε επίπεδο Κρήτης, ακούγεται το στρατόπεδο του Ρεθύμνου, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά.
Η ερώτηση του κ. Λεονταράκη προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:
Ηράκλειο, 1 Οκτωβρίου 2019
Προς:
1. Περιφερειάρχη Κρήτης κ.Αρναουτάκη Σταύρο.
2. Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.
Θέμα: «Ενημέρωση Περιφερειακού Συμβουλίου για τυχών δημιουργία Δομών φιλοξενίας Προσφύγων-Μεταναστών»
Κύριε Περιφερειάρχη,
Πρόσφατα σε Αθηναϊκά μέσα δημοσιεύτηκε πως υπήρξε συνάντηση των Δεκατριών Περιφερειαρχών της χώρας με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Αντικείμενο της συζήτησης, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, ήταν η δημιουργία Δομών Φιλοξενίας Προσφύγων-Μεταναστών και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, για την αποσυμφόρηση των νησιών του Β.Α Αιγαίου.
Σύμφωνα με τα εν λόγο δημοσιεύματα υπήρξε σύμφωνη γνώμη όλων των Περιφερειαρχών για την εξεύρεση χώρων φιλοξενίας ή για την υπόδειξη από μεριάς του Υπουργείου του τρόπου διαχείρισης του ζητήματος σε κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά.
Εν συνεχεία της συνάντησης ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, επιβεβαίωσε την «συμφωνία» (κατά τα λεγόμενα του ιδίου) με τους Περιφερειάρχες, τονίζοντας μάλιστα πως δεν ενδιαφέρουν την Κυβέρνηση οι Αντιδράσεις των Κατοίκων γενικότερα.
Στα πλαίσια Αλληλεγγύης προς τα νησιά που πλήττονται αλλά με κριτήρια, να γίνει συζήτηση κατά πόσο και με ποιό τρόπο η Κρήτη θα μπορούσε να συνδράμει.
Για τους παραπάνω λόγους, ερωτώ:
1. Υπήρξε συνάντηση των Δεκατριών Περιφερειαρχών με τον Υπουργό και αν Ναι, τι αποφασίστηκε που να αφορά την Κρήτη;
2. Προτίθεστε σε ένα από τα επόμενα Περιφερειακά Συμβούλια, αν υπάρξουν εξελίξεις που αφορούν την Περιφέρεια, να γίνει ενδελεχή ενημέρωση του Σώματος και κατ επέκταση ολόκληρης της Κρήτης;
3. Σας έθεσαν υπόψιν σημεία που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν δομές Φιλοξενίας;
4. Ποιος είναι αυτός ο φορέας που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας το όλο εγχείρημα;