Σταθερά διπλάσιες αυτοκτονίες σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας έχει η Κρήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία από το 1999 έως το 2022, με έναν μέσο όρο 45 ετησίως, δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη, στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη, ο Καθηγητής Ψυχιατρικής – Υπεύθυνος της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας του ΠΑΓΝΗ Αλέξανδρος Βγόντζας.
Τα ποσοστά σύμφωνα με τον ίδιο είναι ανησυχητικά καθώς τα θύματα είναι περίπου τα ίδια με τα τροχαία ατυχήματα αφού το 2000 είχαμε 61 αυτοκτονίες και 59 το 2018.
Σύμφωνα με τα στοιχεία οι άνδρες σε ποσοστό 4 προς 1 σε σχέση με τις γυναίκες δίνουν τέλος στη ζωή τους στην πλειοψηφία τους άνω των 60 ετών ενώ ο μέσος όρος είναι σε ηλικίες 45 έως 65 ή και μεγαλύτεροι. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν πολλές ευκαιρίες για κοινωνικές συναναστροφές και αντιμετωπίζουν κατάθλιψη, μαζί με άλλα προβλήματα υγείας, λόγω ηλικίας.
Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την ανάλυση δεδομένων της Ιατροδικαστικής υπηρεσίας που καταγράφει τι αυτοκτονίες με το πρόβλημα να είναι διαχρονικό και δεν συνδέεται μόνο με την οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών.
Όπως είπε ο κ. Βγόντζας, μόνο τον τελευταίο μήνα είχαμε 2 αυτοκτονίες και μάλιστα τους αυτόχειρες παρακολουθούσε η κινητή μονάδα ψυχικής υγείας.
Όσον αφορά την γεωγραφική κατανομή, τα παλιότερα χρόνια είχαμε περισσότερες αυτοκτονίες στην δυτική Κρήτη, δηλ, Χανιά Ρέθυμνο από το 2012 είχαμε αντιστροφή της τάσης και αύξηση των αυτοκτονιών στην ανατολική Κρήτη.
Ο καθηγητής επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε Ηράκλειο Λασίθι υπολείπονται της δυτικής φέρνοντας ως παράδειγμα ότι ενώ ανατολικά υπάρχει μεγαλύτερος πληθυσμός στο ΠΑΓΝΗ λειτουργούν 32 κλίνες, ενώ στα δυτικά 40 κλίνες.
Ο ίδιος είχε προτείνει τη δημιουργία ενός κέντρου παρέμβασης και πρόληψης και ενώ υπήρχαν όλες οι μελέτες ουδέποτε υλοποιήθηκε.
Η ψυχιατρική νόσος είναι ο ποιο σημαντικός παράγοντας για τις αυτοκτονίες ενώ ο κ. Βγόντζας επιβεβαίωσε ότι οι περισσότερες αυτοκτονίες σημειώνονται Μάιο Ιούνιο ίσως εξαιτίας των αλλαγών στο ηλιακό φως χωρίς να υπάρχει όμως μια σαφής εξήγηση ενώ άλλοι παράγοντες μπορεί να σχετίζονται με τις κλειστές κοινωνίες και σε άλλες γενετικές επιμίξεις.
Ο κ. Βγόντζας προέτρεψε όσους αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα να μη φοβούνται και να μιλούν, καθώς μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει πρόληψη.