Οι θερμοκρασίες πέφτουν αυτή τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, με το θερμόμετρο να πλησιάζει τους μηδέν βαθμούς τη νύχτα σε ορισμένες περιοχές του κεντρικού-βόρειου τμήματος και το τσουχτερό κρύο ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Αυτή η κατάσταση ευνοεί τη γεροκτόνο στους ελαιώνες, δηλαδή τη δραστηριότητα που ασκεί η βροχή όταν σταματάει για μεγάλο χρονικό διάστημα στα κλαδιά και στα κλαδιά των δέντρων και παγώνει.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, το κρύο διεισδύει στους ιστούς του φυτού, ίσως αυτούς ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα , με κίνδυνο να προκληθεί ζημιά αν συνεχιστούν τόσο χαμηλές θερμοκρασίες με την πάροδο του χρόνου.
«Ακόμη και περιορισμένες ζημιές από τον παγετό – υπενθυμίζει ο διευθυντής της Διαπεριφερειακής Ένωσης Ελαιοπαραγωγών, Enzo Gambin (στη φωτογραφία) – δημιουργεί πληγές στα φύλλα, καθώς και στα κλαδιά και μπορεί να είναι οχήματα μόλυνσης από ψώρα ελιάς.
Ακόμα κι αν βρισκόμαστε στη χειμερινή περίοδο, αυτό το βακτήριο διεισδύει στο εσωτερικό του και είναι ικανό να μολύνει τους ιστούς. Επομένως, εάν παρατηρήσουμε ότι το κρύο ή ο παγετός δημιουργούν μικροπληγές ή ακόμη και καθαρά ορατές πληγές στα φυτά μας, καλύτερα να επιστρέψουμε στον ελαιώνα και να πραγματοποιήσουμε, χωρίς να περιμένουμε τη βλαστική ανάπτυξη, μια φυτοϋγειονομική παρέμβαση με προϊόντα χαλκού για την απολύμανση αυτών των βλαβών, δεδομένου ότι ο χαλκός έχει βακτηριοκτόνο δράση».
Η ψώρα της ελιάς, όπως είναι γνωστό, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια παραγωγής και ακόμη και σε πιθανή ξήρανση του προσβεβλημένου τμήματος. Πώς να το αναγνωρίσετε; Δεν είναι δύσκολο: το προσβεβλημένο τμήμα είναι στην πραγματικότητα καθαρά ορατό αφού πάνω του σχηματίζονται αρκετοί σφαιρικοί όγκοι, επομένως πραγματικές προεξοχές που έχουν ζαρωμένη επιφάνεια και μερικές φορές χαρακτηρίζονται επίσης από μικρά ανοίγματα. Προφανώς το μέγεθος των αυξήσεων του όγκου αλλάζει ανάλογα με το πόσο και πότε έχει εξαπλωθεί η ασθένεια.
«Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη – καταλήγει ο Gambin – ότι είναι πιθανές μικρές φυτοτοξικές ουσίες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών . Επομένως, εάν πρόκειται να πραγματοποιήσουμε αυτή τη φυτοϋγειονομική παρέμβαση, το καλύτερο είναι να γίνεται τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας».
Πηγή: olivonews