Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης, που θα επιφέρει – μεταξύ άλλων – την κατάργηση των Ειρηνοδικείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την προχθεσινή σύσκεψη που έλαβε χώρα στο υπουργείο Δικαιοσύνης οι εκπρόσωποι των τεσσάρων Δικηγορικών Συλλόγων της Κρήτης ενημερώθηκαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια αλλαγή-κατάργηση Εφετείου στο νησί, ωστόσο σχεδιάζονται δραστικές αλλαγές στον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας.
Ακόμη, αυτό που σχεδιάζεται – χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να είναι κάτι οριστικοποιημένο – είναι η συνένωση του Ειρηνοδικείου Καστελίου με αυτό του Ηρακλείου (με έδρα το Ηράκλειο) και του Ειρηνοδικείου Πύργου με αυτό των Μοιρών (με έδρα τις Μοίρες). Το τελευταίο θα ονομάζεται “μεταβατικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου” με έδρα τις Μοίρες.
Αντιδράσεις
Τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, είχε εκδοθεί ψήφισμα που ελήφθη κατά πλειοψηφία και σύμφωνα με το οποίο οι δικαστές «εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο πόρισμα της ομάδας εργασίας του υπ. Δικαιοσύνης σχετικά με την προτεινόμενη ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της Πολιτικής Δικαιοσύνης και δήλωσαν, ρητά και απερίφραστα, ότι αντιτίθενται σε σχέδιο ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της Πολιτικής Δικαιοσύνης».
Εξάλλου, στα τέλη Δεκεμβρίου ακολούθησε συνάντηση του προεδρείου της Ένωσης με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδη, κατά την οποία ο τελευταίος, λαμβάνοντας υπόψη και τη σφοδρή αντίδραση του Δικαστικού Σώματος, όπως αυτή εκφράστηκε με το άνω ψήφισμα, ενημέρωσε τα μέλη του προεδρείου ότι «δεν υιοθετεί το πόρισμα της ομάδας εργασίας του υπουργείου Δικαιοσύνης και ότι ο διάλογος ξεκινά από μηδενική βάση. Στο πλαίσιο δε του διαλόγου θα εξεταστεί και η πρόταση, που έχει κατατεθεί, επανειλημμένα, από το Προεδρείο, αναφορικά με τον Δικαστικό Χάρτη».
Σε δήλωση που παραχώρησε, πάντως, χθες στο neakriti.gr ο ΔΝ Εφέτης-μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης, ανέφερε ότι «η σχεδιαζόμενη ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας θα πρέπει να γίνει με όρους που θα διασφαλίζουν ποιοτική απονομή δικαιοσύνης στους πολίτες».
«Είμαστε αντίθετοι στο κλείσιμο δικαστικών καταστημάτων με όρους δημοσιονομικού οφέλους. Έχουμε καταθέσει ήδη από το 2021 ως Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ολοκληρωμένη μελέτη, ώστε ορισμένες ειδικές διαδικασίες (π.χ. μισθωτικές, αυτοκινητικές διαφορές), ανεξαρτήτως χρηματικού ποσού, να εκδικάζονται αποκλειστικά από τα Ειρηνοδικεία. Να γίνουν τα Ειρηνοδικεία δικαστήρια ειδικού αντικειμένου και να επέλθει εξειδίκευση των δικαστών του πρώτου βαθμού ανά αντικείμενο. Ταυτόχρονα προτείναμε ως ομάδα του Δ.Σ. της Ένωσης, από τον περασμένο Οκτώβριο, την ένταξη ορισμένου αριθμού ειρηνοδικών στο δυναμικό των Πρωτοδικείων, πάντα σε προαιρετική βάση, προκειμένου να επέλθει βελτίωση του χρόνου απονομής της ποινικής δικαιοσύνης», επισήμανε ο κ. Σεβαστίδης.
Συνταγματικά και νομικά θέματα – Ναι μεν αλλά…
Με αφορμή τις σχεδιαζόμενες μεταβολές στον δικαστικό χάρτη, μίλησε στο neakriti.gr και το μέλος της Εφετειακής Επιτροπής Ανατολικής Κρήτης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων-ειρηνοδίκης Αργύρης Κατσαμάνης.
Ο κ. Κατσαμάνης ανέφερε ότι προσωπικά συμφωνεί με τη σχεδιαζόμενη ενοποίηση, καθώς θεωρεί ότι αυτή θα συμβάλει στη λύση του προβλήματος της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στην έκδοση αποφάσεων και η οποία πιθανώς να “κοστίσει” στη χώρα κυρώσεις από την Ευρώπη. Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Κατσαμάνη, η σχεδιαζόμενη μεταβολή συνιστά ουσιαστικά ένα «αίτημα 100 ετών, που κρατά από την εποχή Βενιζέλου».
Εντούτοις, ο κ. Κατσαμάνης επισήμανε ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία τα μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αντιτίθενται στις εν λόγω αλλαγές, καθώς προτάσσονται, μεταξύ άλλων, θέματα συνταγματικά και νομικά σε σχέση με την υπηρεσιακή εξέλιξη των δικαστών κ.ο.κ.
Σύμφωνα με δικαστικούς αλλά και δικηγορικούς κύκλους, αναμένονται μεγάλες αντιδράσεις – κυρίως – από πρωτοδίκες. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση επιχειρεί με τον τρόπο αυτό να επιτύχει μια καλύτερη διαχείριση του δικαστικού δυναμικού, καθώς ουσιαστικά οι ειρηνοδίκες, λόγω του ότι “τελειώνει” ο νόμος Κατσέλη, καθίστανται χωρίς ύλη. Με τον τρόπο αυτό, θα συμβάλλουν στο πρόβλημα της καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης και της καθυστέρησης έκδοσης δικαστικών αποφάσεων.
Υπενθυμίζεται ότι, μετά την προχθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Νίκος Λογοθέτης, που ταξίδεψε στην Αθήνα μαζί με τον πρόεδρο του ΔΣΧ Χρήστο Πραματευτάκη και την πρόεδρο του ΔΣΛ Σοφία Τσαγκαράκη (ο ΔΣΡ εκπροσωπήθηκε από τη γενική γραμματέα κ. Δέσποινα Δασκαλάκη), επιβεβαίωσε ότι έλαβαν διαβεβαιώσεις πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο κατάργησης Εφετείου της Κρήτης.
Πηγή: neakriti.gr