Η αποτελεσματική επικοινωνία με το παιδί σας σχετικά με το διαζύγιο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχοσωματική του ευημερία και να το βοηθήσει να προσαρμοστεί στις αλλαγές που έρχονται.
Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τις βασικές πτυχές του τι πρέπει να πείτε στο παιδί σας κατά τη διάρκεια αυτής της ευαίσθητης περιόδου.
Επιλέξτε τη σωστή στιγμή και χώρο
Φροντίστε πρώτα από όλα το παιδί να είναι ξεκούραστο και σε καλή διάθεση.
Όταν αναφέρεστε στο θέμα του διαζυγίου με το παιδί σας, είναι κρίσιμο να επιλέξετε μια κατάλληλη στιγμή και ένα χώρο.
Βρείτε έναν ήσυχο και άνετο χώρο όπου μπορείτε να μιλήσετε χωρίς διακοπές.
Βεβαιωθείτε ότι και οι δύο γονείς είναι παρόντες για να παρέχουν ένα ενιαίο μέτωπο και ένα αίσθημα σταθερότητας.
Να είστε ειλικρινείς και κατάλληλοι για την ηλικία
Κατά την εξήγηση της κατάστασης στο παιδί σας, να είστε ειλικρινείς χωρίς να αποκαλύπτετε περιττές λεπτομέρειες.
Προσαρμόστε τις πληροφορίες στην ηλικία τους τους, χρησιμοποιώντας γλώσσα και έννοιες που μπορούν να κατανοήσουν.
Τους διαβεβαιώνετε ότι το διαζύγιο δεν είναι δική τους ευθύνη και ότι και οι δύο γονείς τους αγαπούν ακόμα.
Εμφανίστε τη συνέπεια και την ρουτίνα
Τα παιδιά ευδοκιμούν με βάση τη ρουτίνα, και το διαζύγιο μπορεί να διακόψει την αίσθησή τους για σταθερότητα.
Εμφανίστε ποιες συγκεκριμένες πτυχές της ζωής τους θα παραμείνουν σταθερές, όπως το σχολείο, οι εξωσχολικές δραστηριότητες και ο χρόνος που περνούν με τους φίλους τους.
Διαμορφώστε ένα σαφές σχέδιο κηδεμονίας και επισκέψεων για να παρέχετε ένα αίσθημα προβλεψιμότητας το οποίο βοηθάει τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια σε μη σταθερές καταστάσεις.
Μείνετε ανοικτοί στις ερωτήσεις τους
Καλέστε το παιδί σας να κάνει ερωτήσεις και να εκφράσει τα συναισθήματά του. Θα πρέπει διαρκώς να τους διαβεβαιώνετε ότι είναι εντάξει να νιώθουν μια σειρά συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένης της θλίψης, του θυμού και της σύγχυσης. Δημιουργήστε ένα ανοικτό χώρο όπου θα μπορούν να νιώσουν άνετα να μοιράζονται τις σκέψεις τους χωρίς το φόβο της κρίσης.
Αποφεύγετε την επίκριση και τις αρνητικές εκφράσεις
Απαλλαγείτε από το να επιρρίπτετε ευθύνες σε οποιονδήποτε γονιό ή να μιλάτε αρνητικά για τον άλλον.
Κάντε μια συζήτηση με το φιλικό και το οικογενειακό σας πλαίσιο και βεβαιωθείτε ότι η μια πλευρά δεν θα κατηγορήσει την άλλη μπροστά στο παιδί.
Οποιεσδήποτε ερωτήσεις του παιδιού προς τρίτους πρέπει να έχουν σαν απάντηση ότι μόνο οι γονείς είναι κατάλληλοι για να απαντήσουν.
Τα παιδιά συχνά εσωτερικεύουν τις συγκρούσεις, και η ακρόαση αρνητικών σχολίων μπορεί να δημιουργήσει περιττά συναισθηματικά βάρη.
Επικεντρωθείτε στα θετικά και εκφράστε τη δέσμευσή σας για συνεργασία για το καλό του παιδιού.
Διαβεβαιώστε για την άνευ όρων αγάπη
Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι το διαζύγιο δεν μειώνει την αγάπη που έχουν και οι δύο γονείς για το παιδί.
Διαβεβαιώστε το παιδί ότι η αγάπη και η υποστήριξή σας είναι αμετάβλητες και τονίστε τη δέσμευσή σας για τη συμμετοχή στη ζωή του.
Αναζητήστε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας
Αναγνωρίστε τη σημασία της επαγγελματικής υποστήριξης κατά τη διάρκεια αυτής της προκλητικής περιόδου, διότι κάθε περίπτωση διαζυγίου είναι άκρως μοναδική όπως και κάθε παιδί.
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιλήσει με ένα θεραπευτή ή συμβουλευτικό ψυχολόγο που εξειδικεύεται στην εργασία με παιδιά χωρισμένων γονιών.
Αυτό μπορεί να τους παράσχει ένα ασφαλές περιβάλλον για την επεξεργασία των συναισθημάτων τους και την απόκτηση καθοδήγησης.
Η διαχείριση της συζήτησης σχετικά με το διαζύγιο με το παιδί σας απαιτεί ευαισθησία, ανοιχτή συζήτηση και δέσμευση για την ευημερία τους.
Επιλέγοντας τη σωστή στιγμή και τον κατάλληλο χώρο, είναι απαραίτητο να είστε ειλικρινείς αλλά και προσαρμοσμένοι στην ηλικία τους.
Εφαρμόζοντας μια σταθερή ρουτίνα, ενθαρρύνοντας την ανοικτή επικοινωνία και διατηρώντας θετική προοπτική, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του διαζυγίου με ανθεκτικότητα και ψυχολογική υποστήριξη.
Θυμηθείτε πάντα ότι η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας μπορεί να είναι καθοριστική για τη διασφάλιση της ψυχοσωματικής υγείας του παιδιού σας κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου.
Ισαβέλλα Βασιλική Κοντοπούλου
Ψυχολόγος- Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια