Οι βασικές αλλαγές περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της πολιτικής των επιδομάτων που προβλέπει το Ετήσιο Σχέδιο Δράσης για το 2024.
Ειδικότερα:
- Έναρξη ανάπτυξης πλατφόρμας Ψηφιακής Πύλης. Στόχος είναι η δημιουργία μιας πύλης μέσω της οποίας θα υπάρχει πρόσβαση σε όλα τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας και τα σχετικά ωφελήματα/επιδόματα. Μέσω αυτών θα παρέχεται η δυνατότητα για την άμεση και εξατομικευμένη υποβολή αιτήσεων από τους πολίτες, για κοινωνικές και προνοιακές παροχές, καθώς και η παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών αυτών από μεριάς του Υπουργείου.
- Επανεξέταση όλων των επιδομάτων από ομάδα εργασίας για το πως θα καταβάλλονται τα επιδόματα στοχευμένα. Ειδικότερα εξετάζεται ακόμη και αύξηση των ποσών των επιδομάτων. Ωστόσο αυτό που θα μετράει είναι αν λαμβάνει κάποιος ένα επίδομα ή λαμβάνει περισσότερα.
Επιστημονική ομάδα, στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ήδη επεξεργάζεται τις αυξήσεις οι οποίες θα κατευθυνθούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων στους ευάλωτους με μικρό εισόδημα που έχουν πραγματικά ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση και σε αυτούς που λαμβάνουν πολλά επιδόματα.
- Εισαγωγή προπληρωμένων καρτών για την πληρωμή κοινωνικών παροχών του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ.
Ενιαία αίτηση για όλα τα επιδόματα
Στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης θα δημιουργηθεί μία ενιαία φόρμα αίτησης για όλες τις παροχές σε χρήμα και είδος που υλοποιούνται σε εθνικό επίπεδο με όλες τις απαραίτητες διαλειτουργικότητες μεταξύ των σχετικών μητρώων, προκειμένου να αντλούνται αυτοματοποιημένα τα στοιχεία των πολιτών και να μην απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών από αυτούς.
Αναλυτικότερα η υλοποίηση του έργου περιλαμβάνει δημιουργία Ενιαίας Πύλης Ψηφιακής Πρόσβασης στην κοινωνική προστασία.
Η ενέργεια αυτή περιλαμβάνει τη μετεξέλιξη της πλατφόρμας του Εθνικού Μηχανισμού, με την ενσωμάτωση όλων των πληροφοριακών συστημάτων, μέσω των οποίων υποβάλλονται οι αιτήσεις για τα εθνικά κοινωνικά επιδόματα και καταχωρούνται οι παρεχόμενες υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς (ΤΕΒΑ, Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων, Δομές Φτώχειας, ΚΔΗΦ, ΣΥΔ, δομές κλειστής φροντίδας, όπως κέντρα χρονίως πασχόντων, γηροκομεία, δομές παιδικής προστασίας κ.ά.).
Προπληρωμένη κάρτα
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον το 50% του ποσού της ενίσχυσης ή του επιδόματος σε ηλεκτρονικές πληρωμές και αγορές, ενώ για το υπόλοιπο ποσό παρέχεται η δυνατότητα ανάληψης μετρητών.
Προβλέπονται επίσης κίνητρα για όποιον επιλέξει να μην κάνει ανάληψη του υπολοίπου αλλά να το χρησιμοποιήσει σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, κατά το πρότυπο των φορολοταριών που πραγματοποιεί σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών.
Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών χορηγούν την προπληρωμένη κάρτα και παρέχουν την αντίστοιχη υπηρεσία λειτουργίας της προς τους δικαιούχους χωρίς αντάλλαγμα.
Ο χρήστης της κάρτας δικαιούται να αναλαμβάνει ποσό σε μετρητά από τον λογαριασμό του που δεν υπερβαίνει το ήμισυ (1/2) των επιδομάτων που έχει λάβει. Η χρήση της προπληρωμένης κάρτας επιτρέπεται για συναλλαγές που πραγματοποιούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ποσό αυτό χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.