ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη – Σάλος με την επιστροφή του “εφιάλτη” των πανωτοκίων: «Διαγράψτε τα παλιά χρέη» – Τι ζητούν οι αγροτοσυνδικαλιστές του νησιού

Σκληρή ήταν και η τοποθέτηση προς τo neakriti.gr, με αφορμή το χθεσινό θέμα με τίτλο «Τα πανωτόκια είναι εδώ!: “Ξύπνησε” ο εφιάλτης για τους αγρότες της Κρήτης», του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτη Πεβερέτου: «Ανέλαβε αυτή η εταιρεία να κάνει την εκκαθάριση της ΑΤΕ. Στο “κακό κομμάτι” της πάλαι ποτέ Αγροτικής. Και τώρα αυτοί ζητάνε και τα πανωτόκια και τους τόκους. Υπήρχε ένας νόμος του 2004 επί Καραμανλή, ο οποίος έλεγε ότι δεν μπορεί το καταβληθέν ποσό να είναι πάνω από το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου.

Αυτός ο νόμος επανεπιβεβαιώθηκε με κάποιο νόμο αργότερα, αλλά μόνο στο δικαστήριο αν πάει κάποιος μπορεί να τον ενεργοποιήσει. Ό,τι θέλουν κάνουν… Δεν καταλαβαίνουν τίποτα… Εδώ υπάρχει κι ένας άλλος νόμος από το 2014, ότι όταν γίνεται ένα δάνειο “κόκκινο”, “κλείνει” το χρέος και δεν μπαίνουν τόκοι από ’κει και πάνω. Και αυτός ο νόμος έχει ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά, παρότι είναι νόμος»!

Ο παλαίμαχος συνδικαλιστής καταγγέλλει, εξάλλου, ότι στα χρέη που πέρασαν στο “κακό κομμάτι” της ΑΤΕ, μόνο το 20% ανήκει σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Το υπόλοιπο 80% είναι χρέη της πρώην Ολυμπιακής και των κομμάτων… Μάλιστα, επισημαίνει ότι σήμερα ο εκκαθαριστής στέλνει τα “ραβασάκια”, υπολογίζοντας ποσά που έχουν υπολογιστεί αυθαίρετα.

«Να κληθούν να δώσουν όλα τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη. Είναι απολύτως σίγουρο ότι δεν έχουν στοιχεία να αποδείξουν τα νούμερα που επικαλούνται»!

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΕΚ τονίζει ότι το πάγιο αίτημα της οργάνωσης είναι: «Τα παλιά αγροτικά χρέη με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου να διαγραφούν. Και να αναλάβει το Δημόσιο την ευθύνη του. Αλλά και για τα άλλα δάνεια, ζητάμε να διαγραφεί το 80% των δανείων και το 20% να αποπληρωθεί σε 15 χρόνια»…

Όπως γράφαμε και χθες, όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργούσε η ΑΤΕ έχανε τις δίκες, αφού οι προσφυγές στηρίζονταν στο άρθρο 39 παρ. 5 του Νόμου 3259/2004, που αναφέρει: «Το συνολικό ύψος της οφειλής δε δύναται να υπερβαίνει το τριπλάσιο (ή για αγρότες το διπλάσιο) του κατά περίπτωση ληφθέντος κεφαλαίου».

«Τότε υπήρχε συνδικαλισμός δυνατός»… 

Ο παλαίμαχος αγροτοσυνεταιριστής του νομού Ηρακλείου Ναπολέων Λουκαδάκης επιβεβαιώνει ότι «τόσο κτηνοτρόφοι όσο και αγρότες δέχονται το τελευταίο διάστημα στα χωριά της Κρήτης τέτοια “ραβασάκια” από τον ειδικό εκκαθαριστή της πρώην ΑΤΕ. Όσοι εδώ και χρόνια είχαν εφησυχάσει, τώρα τρίβουν τα μάτια τους. Τα παλιά χρέη τα έχουν δώσει σε εισπρακτικές εταιρείες και ό,τι πιάσουν…

Πάντως, εκείνα τα χρόνια μετά το 2004 δεν τολμούσαν να τα κάνουν αυτά. Υπήρχε από κάτω ισχυρός συνδικαλισμός, που προστάτευε τον κόσμο. Σήμερα, δυστυχώς, δεν έχουμε τέτοιους συνδικαλιστικούς φορείς, να μπουν μπροστά και να προστατεύσουν τους ανθρώπους της υπαίθρου», τονίζει με αγανάκτηση ο Ναπολέων Λουκαδάκης.

Μάλιστα, όπως λέει, «διαχρονικά πρόκειται για ιστορία 30 χρόνων. Και καμία κυβέρνηση δεν έσκυψε στο πρόβλημα. Τώρα μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα. Αλλά ποιος θα ενδιαφερθεί; Όταν δεν υπάρχει πολιτική βούληση, θα χαθούν περιουσίες. Είναι αναγκαίο ο συνδικαλισμός να ξαναοργανωθεί. Αλλιώς μαύρη η μοίρα των αγροτών»…

Καταλήγοντας, υπενθυμίζει ότι η πάλαι ποτέ ΟΑΣΝΗ «είχε νομικό σύμβουλο τον Δημήτρη Φιλιππάκη, ο οποίος αφιλοκερδώς προσέφερε τις υπηρεσίες του. Και είχε καταφέρει να δικαιώσει πολλούς αγρότες, πατώντας πάνω στον νόμο του 2004 για τα πανωτόκια. Στη συνέχεια διαλύθηκε η ΟΑΣΝΗ και τελείωσε η όποια διεκδίκηση. Πάντως, μετά από τόσα χρόνια κι ενώ έχει το κράτος δώσει λεφτά για να σωθούν οι τράπεζες, έπρεπε από την πλευρά τους οι τράπεζες να δουν αυτά τα “κόκκινα” δάνεια με άλλο μάτι. Και τα παλιά αγροτικά χρέη να διαγραφούν», κατέληξε ο Ναπολέων Λουκαδάκης…

Στη Βουλή το πρωτοσέλιδο της “Ν.Κ.” 

«Διερευνώ το θέμα και θα παρέμβω στη Βουλή», είπε από την πλευρά του προς το neakriti.gr ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Φραγκίσκος Παρασύρης: «Είναι ανήκουστο και εντελώς αντιφατικό, η Πολιτεία να νομοθετεί για να λύσει ένα ζήτημα πριν από 20 χρόνια και αυτό ακόμα να ταλανίζει χιλιάδες δανειολήπτες. Τα προβλήματα των τραπεζών είναι γνωστά. Νομίζω ότι το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων σε μια σειρά πρακτικών των τραπεζών και προσωπικά υπόσχομαι ότι θα διερευνήσω το θέμα αυτό και με κοινοβουλευτικό έλεγχο προκειμένου να αναδειχτεί»…

νκ

Καταλήγοντας, ο Φραγκίσκος Παρασύρης τόνισε: «Ο στόχος πρέπει να είναι αυτός. Αφού το πολιτικό σύστημα έχει εκδηλώσει τη θέλησή του, να κλείσει αυτό το θέμα. Συνεπώς, πρέπει η προσπάθεια να είναι διακομματική, ώστε να κλείσει αυτό το ζήτημα μια για πάντα. Και να μην έρχεται κάθε τόσο ο κάθε εκκαθαριστής και μέσα από παραθυράκια να λειτουργεί όπως τον βολεύει».

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ