Η επανεμφάνιση των κρουσμάτων της ιλαράς προκαλεί ανησυχία στις υγειονομικές αρχές καθώς πρόκειται για ιδιαίτερα μεταδοτική νόσο που μπορεί να κάνει σοβαρές επιπλοκές, ακόμη και θανατηφόρες.
Το εργαστήριο κλινικής Ιολογίας το οποίο διευθύνει στο ΠΑΓΝΗ, ο καθηγητής Γιώργος Σουρβίνος έχει μέχρι τώρα ανιχνεύσει 4 περιστατικά, τα πρώτα που εντοπίστηκαν στη χώρα, σε δείγματα που ήρθαν από τα Χανιά.
Πρόκειται για μία γυναίκα που είχε ταξιδέψει στην Ρουμανία, μια νοσηλεύτρια από το νοσοκομείο Χανίων που της παρείχε υπηρεσίες υγείας, ένα γιατρό του νοσοκομείου και ένα άνδρα 22 ετών από την Αλβανία.
Οι δυο τελευταίοι, δεν γνωρίζουν πως μπορεί να κόλλησαν την ασθένεια.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.
Την ανάγκη η εμβολιαστική κάλυψη κατά της ιλαράς να φθάσει σε όλες τις περιοχές της χώρας στο 95%, προκειμένου να εξαλειφθεί το νόσημα, επισημαίνει ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
Όσο υπάρχουν περιοχές που οι εμβολιασμοί είναι χαμηλοί, η ιλαρά θα επανέρχεται και θα εμφανίζει μία κυκλικότητα, όπως λέμε για προβλήματα δημόσιας υγείας, που έρχονται ξανά και ξανά, τονίζει .
Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Διαμαντή Κοφτερίδη όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και έχουν κάνει 1 δόση του εμβολίου ή δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της Ιλαράς σε συνεννόηση με τον γιατρό τους.
Να σημειωθεί ότι η ανοσία του Ελληνικού πληθυσμού σήμερα κρίνεται ικανοποιητική, , αφού με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το 89.8% έχουν αντισώματα έναντι της ιλαράς ,δηλαδή προστασία από τη νόσο, είτε γιατί νόσησαν στο παρελθόν, ή μέσω εμβολιασμού.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Οργανισμού, στην παρούσα φάση δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας, όμως οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να βρίσκονται σε εγρήγορση και ο πληθυσμός της χώρας μας να είναι ενήμερος και να ακολουθήσει τις συστάσεις των αρμοδίων αρχών.