Την Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024, στο Λαφονήσι Κισάμου νομού Χανίων, τρέχουμε και περπατάμε τη διαδρομή των προγόνων μας. Με αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων από την σφαγή του Λαφονησίου, σχεδιάσαμε τρεις ιστορικες διαδρομές με ισχυρούς συμβολισμού.
Οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την Κρητική φιλοξενία και να βιώσουν την ιστορία του τόπου. Κάθε διαδρομή προσφέρει ένα μοναδικό kit συμμετοχής για τους συμμετέχοντες.
Σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με τις 3 νέες διαδρομές, που έχουμε δημιουργήσει φέτος:
Κάθε διαδρομή έχει ένα σημείο αναφοράς
● Η διαδρομή 18,4km έχει σημείο αναφοράς και εκκίνησης το Ξωτικόσπηλιο
● Η διαδρομή 6km έχει σημείο αναφοράς και εκκίνησης την Ι.Μ. Χρυσοσκαλίτισσας
● Η περιπατητική διαδρομή 4km έχει σημείο αναφοράς το Τουρκαύλακο – Νησί Λαφονησίου
Σημείο τερματισμού για τους Αγώνες είναι το μνημείο στην παραλία Λαφονήσι.
Η παραλία Λαφονήσιου Χανίων.
Το Λαφονήσι βρίσκεται κοντά στο νοτιοδυτικό άκρο του Μεσογειακού νησιού της Κρήτης, στο Ιναχώριο Κισάμου εντός της περιφερειακής ενότητας των Χανίων. Το νησί είναι ένα προστατευόμενο φυσικό καταφύγιο, χαρακτηρισμένο ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και περιοχή Natura μαζί με τις απέναντι ακτές.
Οι 3 Διαδρομές
Αγώνας Δρόμου 18,4 Km – Τρέξιμο με χρονομέτρηση ????
Διαδρομή Αγώνα: Κεραμωτή – Λιβάδια – Στόμιο – Χρυσοσκαλίτισσα – Λαφονήσι
Σημείο αναφοράς: Το Ξωτικόσπηλιο
Στην παραλιακή περιοχή της Κεραμωτής, ανάμεσα σε βράχους, χαλίκια και σκίνους, υπάρχει η σπηλιά γνωστή ως “Ξωτικόσπηλιο”. Η είσοδος της μοιάζει με ανοιχτό χωνί προς τα μέσα, ενώ τα τοιχώματα της αποτελούνται από τέτοια πετρώματα που σε πολλά μέρη φαίνονται λες και είναι πελεκητά. Η κεντρική είσοδος είναι πλάτους περίπου 2 μ. και οδηγεί στον κυρίως χώρο όπου στάζει καθαρό νερό χωρίς να αφήνει υλικό για δημιουργία σταλαγμιτών.
Στα παλαιότερα χρόνια, επί Ενετοκρατίας και Τουρκοκρατίας πολλές φορές κρύφτηκαν εδώ κάτοικοι της περιοχής και σώθηκαν.
ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ 6 Km (Τρέξιμο ή Περπάτημα με χρονομέτρηση)????
Διαδρομή Αγώνα: Χρυσοσκαλίτισσα – Λαφονήσι
Σημείο Αναφοράς: Μονή Χρυσοσκαλίτισσας
Το μοναστήρι είναι κτισμένο με μορφή φρουρίου, σκαρφαλωμένο σε βράχο 35μ με απεριόριστη θέα στη θάλασσα. Στην απογραφή του 1637 αναφέρεται ως Παναγία Γουνοσκαλίτισσα από τον ιερέα του χωριού Κούνενι (σημερινή Βάθη). Δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία ιδρύσεως της μονής, αλλά εικάζεται ότι τοποθετείται στα χρόνια της όψιμης Ενετοκρατίας, περίπου το 1500.
ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ – ΞΕΝΑΓΗΣΗ 4 Km ????
Διαδρομή Αγώνα: Μνημείο Λαφονήσι – Νησί Λαφονησί (Τουρκαύλακο) – Μνημείο Λαφονήσι
Σημείο Αναφοράς: Τουρκαύλακο – Νησί Λαφονησίου
Στο Λαφονήσι, στις 24 Απριλίου 1824, Κυριακή, ημέρα του Πάσχα, έφθασαν τα Τούρκικα στρατεύματα. Στο νησί βρίσκονταν 40 πολεμιστές και 600 (κατ’ άλλους 850) γυναικόπαιδα από τα Εννιά Χωριά οι περισσότεροι αλλά και μερικοί Σεληνιώτες.
Όλοι αυτοί περίμεναν πλοίο για να σωθούν. Οι Τούρκοι βρήκαν το αβαθές πέρασμα μάλλον οδηγούμενοι από τα ίχνη που άφησαν πάνω στην άμμο οι χριστιανοί που πέρασαν στο Λαφονήσι.
Οι Εγγραφές ανοίγουν σε λίγες μέρες!
Πρόσθετες Πληροφορίες
- Ημερομηνία:Απρίλιος
- Περιοχή:Κρήτη
- Τύπος:Road
- Αποστάσεις:5 – 10km, 10 – 20km