Ένας γονιός κάνει ό,τι μπορεί και ό,τι δεν μπορεί για τα παιδιά του. ‘Όταν οι προσπάθειές του όμως αντιμετωπίζονται με συνεχή γκρίνια και παράπονα, η κατάσταση μπορεί να του γίνει αφόρητη.
Αρχικά ο γονιός θα πρέπει να έχει στο μυαλό του πως όλα τα παιδιά γκρινιάζουν, οπότε η συμπεριφορά του παιδιού δεν αντανακλά τη δική του συμπεριφορά, σημειώνουν σύμβουλοι γονέων στο εξειδικευμένο site Good to Know. Προσθέτουν ακόμη πως το να νιώθει ο γονιός απογοητευμένος, θυμωμένος και ενοχλημένος όταν το παιδί τον αντιμετωπίζει με συνεχή παράπονα είναι φυσιολογικό.
Ωστόσο, η συνεχής υποχώρηση στις απαιτήσεις των παιδιών χωρίς την υιοθέτηση μίας στρατηγικής για τη διόρθωση της συμπεριφοράς τους, θα τους δώσει το μήνυμα ότι μπορούν να συνεχίσουν να γκρινιάζουν για να αποκτήσουν αυτό που θέλουν.
«Ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσετε τα παιδιά σας από το να γκρινιάζουν είναι να προσπαθήσετε να καταλάβετε τι ζητούν από εσάς. Μόλις μάθετε τον τελικό στόχο τους, μπορείτε να τους διδάξετε καλύτερους τρόπους να ζητούν τα πράγματα που θέλουν ή χρειάζονται από εσάς», σημειώνει η Τζένιφερ Μάρτιν, ειδική σύμβουλος γονέων.
1. Ελέγξτε ότι οι βασικές τους ανάγκες ικανοποιούνται
Τις περισσότερες φορές, τα παιδιά που γκρινιάζουν, επιζητούν απλώς την προσοχή σας επειδή είστε το νούμερο ένα άτομο για αυτά. Αρχικά ελέγξτε τα βασικά: πείνα, κούραση, πόνος. «Αφιερώστε μερικά λεπτά όπου έχετε χαμηλώσει στο επίπεδό τους, με οπτική επαφή, προσπαθώντας να καταλάβετε ποια μπορεί να είναι η ανάγκη τους εκείνη τη στιγμή. Μερικές φορές, αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται για να αλλάξει η στάση τους, αλλά αν αυτές οι ανάγκες καλυφθούν επαρκώς και η συμπεριφορά συνεχιστεί, προχωρήστε στις ακόλουθες στρατηγικές».
2. Διδάξτε στα παιδιά να χρησιμοποιούν τη φωνή του «μεγάλου παιδιού»
Εάν ένα παιδί γκρινιάζει για κάτι που θέλει, δώστε του οδηγίες να χρησιμοποιήσει τη φωνή του «μεγάλου παιδιού». Μπορείτε να τους δείξετε ευγενικά τη διαφορά μεταξύ του τρόπου που μιλούν και του πώς θα το έκανε ένα μεγάλο παιδί. «Αφήστε τους να καταλάβουν ότι με τη φωνή του “μεγάλου παιδιού” είναι πολύ πιο πιθανό να γίνουν τα πράγματα όπως θέλουν στο μέλλον, αντί να γκρινιάζουν ή να παραπονιούνται».
3. Προσέξτε να μην τα ντροπιάσετε
Είναι λογικό ότι τα παιδιά δεν έχουν ακόμη τις δεξιότητες να ζητούν ώριμα τα πράγματα που επιθυμούν. Επιπλέον, η γκρίνια και τα παράπονά τους συχνά θα τους φέρουν μια «γρήγορη νίκη», επειδή οι γονείς δεν αντέχουν να ακούν την γκρίνια. Πάρτε λοιπόν βαθιές ανάσες και ενημερώστε το παιδί σας ότι μακροπρόθεσμα οι άνθρωποι δεν θα ανταποκρίνονται θετικά στη συμπεριφορά του. «Προσέξτε να μην τα ντροπιάσετε, αλλά αντίθετα εκπαιδεύστε τα ότι όταν δεν γκρινιάζουν, οι άλλοι θα ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες τους. Δείξτε τους με ήρεμο τρόπο για το πώς θέλετε να ζητούν τα πράγματα που θέλουν».
4. Αφήστε το για αργότερα
Έχει συμβεί σε όλους τους γονείς. Βγαίνετε μαζί για ψώνια και το παιδί ζητάει κάτι που είδε. Μόλις πείτε «όχι», αρχίζει η γκρίνια. Υπάρχει μια έξυπνη στρατηγική που θα μπορούσε να δώσει την απάντηση σε μια τέτοια κατάσταση. «Τραβήξτε με το κινητό σας μια φωτογραφία του αντικειμένου που ζητάει το παιδί και προσθέστε την σε έναν φάκελο με τίτλο “ιδέες για δώρα”. Μπορείτε να δείξετε στο παιδί τον φάκελο λέγοντάς του πως έχει προστεθεί στα επόμενα δώρα. Στη συνέχεια, όταν φτάσουν οι ημέρες των γιορτών μπορείτε να μοιραστείτε τη συλλογή σας με τους συγγενείς και τους φίλους, οι οποίοι θα αγόραζαν κάποιο δώρο στο παιδί, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα να του προσφέρουν αυτό που επιθυμεί».
5. Ξεκινήστε ένα βιβλίο παραπόνων
Το ημερολόγιο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τους ενήλικες για να βγάλουν τις σκέψεις τους από το μυαλό τους και να τις αποτυπώσουν στο χαρτί, βοηθώντας τους να ξεφορτωθούν το άγχος ή τις ανησυχίες τους.
Γιατί λοιπόν να μην ενθαρρύνετε τα παιδιά να κάνουν κάτι παρόμοιο, αν βέβαια είναι αρκετά μεγάλα για να γράφουν; Η Τζένιφερ Μάρτιν το αποκαλεί «βιβλίο παραπόνων», όπου τα παιδιά μπορούν να γράψουν μια λίστα με πράγματα με τα οποία δεν είναι ευχαριστημένα.
«Μόλις τελειώσουν, δημιουργήστε μια δεύτερη στήλη στη σελίδα και ζητήστε τους να γράψουν τρόπους που πιστεύουν πως θα διορθώσουν το πρόβλημα. Μπορεί να χρειαστούν βοήθεια με αυτό στην αρχή, οπότε αφιερώσετε λίγα λεπτά δείχνοντάς τους τι εννοείτε. Αυτό θα αρχίσει να διδάσκει στο παιδί σας να βρίσκει λύσεις για τον εαυτό του όταν αντιμετωπίζει πράγματα που το απογοητεύουν ή το πιέζουν».
Και τέλος…
«Να θυμάστε ότι η συνέπεια είναι κρίσιμη και το παιδί σας μπορεί να συνεργαστεί άμεσα, εάν όλα τα παραπάνω έχουν μια τακτικότητα. Πριν το καταλάβετε, το παιδί σας θα ζητά αυτό που θέλει, και η γκρίνια και το παράπονο θα είναι μια μακρινή ανάμνηση για όλους».