Πλήρης αλλαγή σκηνικού στην οικοδόμηση νέων κατοικιών, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες με ευρεία πλειοψηφία τους νέους κανόνες για τη μείωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.
Στο βάθος φαίνεται ήδη νέα αύξηση στο κόστος κατασκευής, καθώς η βασική αλλαγή είναι ότι από το 2030, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να καταγράφουν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό σημαίνει στην πράξη, ότι ο φθηνός -σε όρους κόστους κτήσης- καυστήρας πετρελαίου θα πρέπει να αντικαθίσταται από μια σαφώς ακριβότερη (πλην όμως αποδοτικότερη) αντλία θερμότητας, ενώ το κάθε κτίριο θα πρέπει να διαθέτει δικό του φωτοβολταϊκό για να παράγει τη δική του ενέργεια.
To κόστος για κάθε νέο τετραγωνικό έχει ήδη ανέβει στα 1.700 ευρώ, ενώ ανεβαίνει συνεχώς λόγω των ανατιμήσεων στα οικοδομικά υλικά. Οι υποχρεωτικές προσθήκες για τον περιορισμό των αερίων ρύπων θα καταστήσουν χαμηλότερο το κόστος θέρμανσης και ψύξης των κατοικιών ωστόσο, θα ανεβάσουν ακόμη περισσότερο το κόστος κτήσης επιτείνοντας ακόμη περισσότερο το στεγαστικό πρόβλημα.
Από το 2030 όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να καταγράφουν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ η αντίστοιχη προθεσμία για τα νέα κτίρια που στεγάζουν ή ανήκουν σε δημόσιες αρχές ορίζεται για το 2028. Με βάση την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα κράτη μέλη θα μπορούν να λαμβάνουν υπόψη κατά πόσο ένα κτίριο συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη σε όλη τη διάρκεια ζωής του, συνυπολογίζοντας όλα τα δομικά προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του, από την παραγωγή μέχρι και την απόρριψή τους.
Όσον αφορά τις κατοικίες, τα κράτη μέλη οφείλουν να θεσπίσουν μέτρα για να μειώσουν τη μέση κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας κατά τουλάχιστον 16% μέχρι το 2030 και κατά τουλάχιστον 20‑22% μέχρι το 2035.
Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να θεσπίσουν ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης και να εξασφαλίσουν ότι έως το 2030 θα ανακαινιστεί το 16% και έως το 2033 το 26% των μη οικιστικών κτιρίων με τη χειρότερη ενεργειακή απόδοση.
Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα; Τεράστιες επενδύσεις για αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης και για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως μέσω φωτοβολταϊκών.
Μέχρι το 2030 όλες οι καινούριες κατοικίες θα πρέπει να είναι εξοπλισμένες με τεχνολογίες συλλογής ηλιακής ενέργειας. Το ίδιο θα ισχύει και για τα δημόσια και μη οικιστικά κτίρια, αλλά μόνο εφόσον κάτι τέτοιο είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό, ανάλογα και με το μέγεθος του κάθε κτιρίου.
Τα κράτη μέλη πρέπει να εγκρίνουν μέτρα για να απαλλαγούν τα συστήματα θέρμανσης από τις εκπομπές άνθρακα και να εγκαταλειφθούν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα στη θέρμανση και την ψύξη, με τους λέβητες ορυκτών καυσίμων να καταργούνται πλήρως έως το 2040. Από το 2025 θα απαγορεύονται οι επιδοτήσεις για αυτόνομους λέβητες ορυκτών καυσίμων. Θα μπορούν, ωστόσο, να συνεχίσουν να δίνονται οικονομικά κίνητρα για υβριδικά συστήματα θέρμανσης με σημαντικό μερίδιο ανανεώσιμης ενέργειας, όπως αυτά που συνδυάζουν λέβητα με ηλιακή θερμική εγκατάσταση ή με αντλία θερμότητας.
Από τους νέους κανόνες θα μπορούν να εξαιρούνται αγροτικά κτίρια και κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς. Κατά περίπτωση, οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν επίσης να αποφασίζουν να εξαιρούνται κτίρια που προστατεύονται για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ή ιστορική τους αξία, κτίρια που χρησιμοποιούνται προσωρινά, καθώς και εκκλησίες και χώροι λατρείας.
thetoc.gr