ΚΡΗΤΗ

Κόντρα στο Περιφερειακό Συμβουλιο για τις καταστροφές από τις θεομηνίες στα Χανιά

Πρώτο θέμα συζήτησης αποτελεί η ερώτηση που κατέθεσαν περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης του Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη, “Η Κρήτης Μπροστά” για το κατά πόσο είναι έτοιμη η Περιφέρεια ενόψει της νέας χειμερινής περιόδου και των πιθανών έντονων καιρικών φαινομένων. Με αφορμή ωστόσο την συγκεκριμένη ερώτηση για τα Χανιά, αλλά και την ερώτηση των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Π.Ε Ηρακλείου, η συζήτηση επεκτάθηκε.

Σταύρος Αρναουτάκης: “Χωρίς την κατάλληλη χρηματοδότηση δεν μπορεί να γίνει τίποτα!”

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά: “Αυτό που ζήσαμε δεν έχει ξαναγίνει στην Κρήτη. Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άμεσα κι αυτό πρέπει να το παραδεχθουμε. Η Ένωση Περιφερειών πήγε στον Άρειο Πάγο γιατί σε ένα βράδυ παραχωρήθηκε η αρμοδιότητα των ρεμάτων στην Περιφέρεια. Μπορούσε από τον Σεπτέμβρη του 2018 να υπάρξει ο κατάλληλος σχεδιασμός. Σε αυτή τη φάση είναι σημαντικό το ότι προχώρησαν 50 εργολαβίες. Έχουμε μια βελτίωση. Αυτή η ζημιά που έχει γίνει πρέπει να μας δώσει το δικαίωμα να κάνουμε ένα καλύτερο οδικό δίκτυο. Δεν φταίει κανείς πολίτης για τα ρέματα που έχουν μπαζωθει και για τις καταπατήσεις; Κάναμε πρόταση για οικονομική ενίσχυση 60 εκατομμυρίων και μετά από μήνες μας δίνουν 9! Πρέπει να δούμε τις προτεραιότητες μας για να προχωρήσουμε στις ανάλογες μελέτες. Όλα είναι θέμα χρημάτων. Το πρώτο που έθεσα χθες στον αρμόδιο Υπουργό και τον γενικό γραμματέα, ήταν οι κατολισθησεις.Γιατί κρατούν ακόμα τα 25 εκατομμύρια ευρώ για την οδική ασφάλεια στον ΒΟΑΚ; Τους ρώτησα και περιμένω απαντήσεις. Αν θέλουμε την αποκέντρωση, αν δίνουν αρμοδιότητες πρέπει να δίνουν και πόρους. Πότε δεν έγινε αυτό, με καμία κυβέρνηση από το 2011 και μετά. Δεν είναι θέμα κομματικό, αλλά αυτοδιοικητικο. Για αυτό λέμε ότι πρέπει να πάμε στην Περιφερειακη διακυβέρνηση. Χωρίς την κατάλληλη χρηματοδότηση δεν μπορεί να γίνει τίποτα! Το πρώτο που έθεσα στον κ. Θεοδωρικακο ήταν η Κλιματική Αλλαγή, που έχει έρθει. Θα πρέπει να προσέχουμε, για να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ενότητα θα πρέπει να διαχειριστούμε κάθε κρίση. Σεβαστή κάθε άποψη. Πρέπει να ξανασυζητήσουμε τη χρηματοδότηση που είχε βγει από παλιά για να κάνουμε τις μελέτες και να προχωρήσουμε στα έργα”.

“Άμα ξαναγίνει το ίδιο, έχουμε φύγει όλοι! Ήταν πρωτοφανές το περσινό φαινόμενο!” τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, αναφερόμενος στις τεράστιες καταστροφές που σημειώθηκαν στα Χανιά τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο. Παράλληλα, διαβεβαίωσε το σώμα ότι “τα σοβαρά κι επικίνδυνα ρέματα έχουν καθαριστεί”.

“Είναι άδικο να αποδίδονται τόσες σοβαρές ευθύνες στην Περιφέρεια, χωρίς να δίνονται οι ανάλογοι πόροι” τόνισε ο ΑντιπεριφερειάρχηςΠολιτικής Προστασίας ο Τάσος Κουρουπάκης. Όπως πρόσθεσε “30 μηχανήματα και καινούργιες εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Πλατανιά ως τα Μεσκλά”.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης σημείωσε “Έχουμε προχωρήσει σε εργολαβίες για όλη την Περιφερειακή Ενότητα, ζητήσαμε από τους Δήμους σχετικές εισηγήσεις για τα επικίνδυνα ρέματα”. Όπως πρόσθεσε βρίσκονται σε εξέλιξη εργολαβίες και καθαρίζονται ρέματα με συμπληρωματικες συμβάσεις εδώ και ενάμιση μήνα. “Το μηχάνημα μας θα βρίσκεται στο Γεροποταμο, την επόμενη εβδομάδα, για τον καθαρισμό όλων των ρεμάτων”, επεσήμανε και θα “μείνει εκεί όσο χρειαστεί”.΄

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαίρη Λιονή σημείωσε ” Είναι σε πλήρη ανάπτυξη 30 εργολαβίες για καθαρισμούς ρεμάτων και αποκαταστάσεις πολύ επικίνδυνων δρόμων . Έγιναν αυτοψίες στις περιοχές που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές. Η αρμοδιότητα καθαρισμού των ρεμάτων και ποταμών ήρθε στην Περιφέρεια μια ωραία νύχτα, τον Σεπτέμβρη του 2018, χωρίς ενημέρωση, χωρίς συντονισμό, χωρίς να έχουν χαρτογραφηθει τα ρέματα και χωρίς τους απαραίτητους πόρους. Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε χαρτογραφησει τα ρέματα, γίνεται πολύ καλή δουλειά κι αν καθυστερησαμε λόγω στρεβλώσεων και γραφειοκρατίας, δεν φταίει η Περιφέρεια. Να κρατήσουμε τα μεγάλα ρέματα και τα υπόλοιπα να επιστρέψουν στην αρμοδιότητα των Δήμων”.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης τόνισε: “Είχαν πολλές δεκαετίες να συμβούν τέτοια φαινόμενα. Έχουμε καθαρίσει τα μεγάλα ρέματα που αποτελούν λεκάνες απορροής. Έχουμε εντάξει στον προϋπολογισμό μας την βελτίωση του επαρχιακού δικτύου. Περισσότερα από 8 εκτομμύρια ευρώ θα χρειαστούμε για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών μα”.

Αλέξανδρος Μακογιαννάκης: Είμαστε εδώ για να κάνουμε καλύτερο το δικό σας έργο

“Ευχόμαστε όλοι να λειτουργούν σωστά τα πράγματα. Για αυτό άλλωστε είμαστε κι εμείς εδώ, για να λειτουργεί σωστά η Περιφέρεια”τόνισε ο Αλεξάνδρος Μαρκογιαννάκης και απευθυνόμενος στο Νίκο Καλογερή πρόσθεσε Δεν δέχομαι την απάντηση πως αν έρθει ξανά η ίδια κακοκαιρία, θα φύγουμε όλοι! Αφού έγινε μια φορά, θα ξαναγίνει. Αυτή η απάντηση δεν σας τιμά κ. Καλογερη. Είμαστε εδώ ως αντιπολίτευση για να κάνουμε το δικό σας έργο καλύτερο, κι όχι να λαϊκισουμε”

Απαντώντας ο Νίκος Καλογερης είπε: “Είναι επιστημονικής φύσης το θέμα. Ήταν ένα έκτακτο φαινόμενο, εξαιρετικά έκτακτο. Μας ξεπερνά όλους. Αλλά ο νομός έδειξε αντοχές και προχωράμε καλάενώ ο Τάσος Κουρουπάκης απευθυνόμενος στον κ. Μαρκογιαννάκη είπε “αύριο το πρωί Αλέξανδρε να πάμε σε όλα αυτά τα μέρη που αναφέρεσαι, να δεις αν γίνεται δουλειά”.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ