Η διαλειμματική νηστεία είναι από τους πλέον δημοφιλείς τρόπους απώλειας κιλών, χωρίς δύσκολους περιορισμούς, πέραν της χρονικής «αποχής» από το φαγητό για κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα και την ακολουθούν πάρα πολλοί Κρητικοί.
Η πιο συνηθισμένη μέθοδος είναι η 16/8, που σημαίνει πως επιτρέπεται η λήψη τροφής ή ποτού με θερμίδες για 8 ώρες την ημέρα, είναι το λεγόμενο παράθυρο σίτισης, ενώ τις υπόλοιπες 16 ώρες επιτρέπεται μόνο η κατανάλωση νερού, σκέτου καφέ ή τσαγιού και άλλων ποτών χωρίς θερμίδες.
Ωστόσο μελέτη, που διενεργήθηκε με βάση τα στοιχεία 20.000 ενήλικων Αμερικανών σε βάθος 15 ετών (2003-2018), έδειξε πως οι άνθρωποι οι οποίοι για μεγάλα διαστήματα έτρωγαν μόνο 8 ώρες την ημέρα, είχαν κατά 91% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακές παθήσεις στο μέλλον σε σχέση με εκείνους που σιτίζονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής έρευνας παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Ο Βίκτορ Ζονγκ, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε στην εφημερίδα Washington Post: «Περιμέναμε τα αντίθετα αποτελέσματα. Πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε από το εύρημα ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν ένα οκτάωρο πρόγραμμα διατροφής έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου. Παρά το γεγονός ότι αυτή η δίαιτα είναι διάσημη λόγω των σύντομων αποτελεσμάτων, η έρευνά μας δείχνει ξεκάθαρα ότι, σε σύγκριση με μια τυπική σίτιση 12-16 ωρών ημερησίως, η 8ωρη διατροφή δεν βοηθάει σε καμία περίπτωση τη μακροζωία».
Η έρευνα είναι πρώτη στο είδος της και οι ίδιοι οι συντάκτες της παραδέχονται ότι η ασάφεια εξαιτίας της ενδεχομένως κακής μνήμης των συμμετεχόντων, μπορεί να επηρεάζει τα ευρήματα.
«Επιπλέον, άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην υγεία και είναι άσχετοι με τη διάρκεια της ημερήσιας πρόσληψης τροφής δεν συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη»
Χωρίς κάτι τέτοιο να έχει αποδειχθεί, η εικασία των ερευνητών είναι, πως εξαιτίας της ελαττωμένης πρόσληψης τροφής οι άνθρωποι χάνουν μυϊκή μάζα, έλλειψη η οποία στο παρελθόν έχει συνδεθεί με επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας.