Η τελευταία γενιά του δάκου , που εμφανίστηκε μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του περασμένου έτους, χάρη στον ήπιο χειμώνα, δεν υπέστη καμία ιδιαίτερη ζημιά από το κρύο. Ξεχειμώνιασε ως ενήλικος, είτε ως νύμφη στο χώμα, είτε ως προνύμφη σε ελιές που είχαν πέσει στο έδαφος ή έμειναν ασυλλόγιστες στα φυτά
Ο δάκος την άνοιξη
Τώρα που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και μπήκαμε στην άνοιξη, ο δάκος άρχισε να πετάει ανάμεσα στα ελαιόδεντρα. Όντας έκτοθερμο έντομο, δηλαδή ικανό να προσαρμόζει τη θερμοκρασία του σώματός του στην εξωτερική θερμοκρασία, έχει το πλεονέκτημα να προσαρμόζεται εύκολα στις συνεχείς θερμικές διακυμάνσεις που χαρακτηρίζουν την αρχή του καλοκαιριού. Με αυτόν τον τρόπο, καταφέρνει να έχει φυσιολογικό μεταβολισμό, ακόμη και με την παρουσία θερμοκρασιών που δεν είναι απολύτως βέλτιστες, και αν βρει ελιές ακόμα παρούσες ανάμεσα στα κλαδιά της ελιάς, μπορεί να γεννήσει αυγά .
Εάν το επιτρέπουν οι θερμικές συνθήκες της περιόδου, θα έχουμε μία ή δύο ανοιξιάτικες γενιές. Η βαρύτητα των επακόλουθων προσβολών από δάκο το καλοκαίρι στις ελιές, οι οποίες θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο με τις ελιές στο στάδιο της διόγκωσης, θα εξαρτηθεί όχι μόνο από τα άτομα που διαχειμάζουν, αλλά και από τον αριθμό των δειγμάτων ανοιξιάτικου τρύγου.
Για να μειωθεί ο πληθυσμός, τότε θα είναι σκόπιμο, κατά το κλάδεμα των φυτών, να αφαιρούνται όλες οι ελιές που υπάρχουν ακόμα στο φύλλωμα. Όσοι χρησιμοποιούν παγίδες προσέλκυσης με ιδιότητες δελεασμού που διαρκούν 180 ημέρες, συνιστάται να τις εγκαθιστούν ήδη από τον Απρίλιο, κρεμώντας τις μέχρι τη μέση της διαδρομής του θόλου, περίπου ενάμιση μέτρο από το έδαφος.
Eντομοκτόνα
Το Acetamiprid, έχει τοξική δράση προς τα ενήλικα και τα αυγά, περιορίζεται στις προνύμφες, δρα με την κατάποση και με την επαφή, προκαλώντας πρώτα μυϊκή παράλυση και μετά θάνατο. Εφαρμόζεται για περίπου 10 – 13 ημέρες και επιτρέπονται μόνο δύο παρεμβάσεις ανά έτος, ανεξάρτητα από τις αντιξοότητες.
Η σημασία της πρόληψης
Η εντομοκτόνος άμυνα κατά του δάκου πρέπει να επικεντρωθεί στην πρόληψη τόσο ώστε, κατά την εμφάνιση των πρώτων τσιμπημάτων ωοτοκίας και με όχι περισσότερο από 2% ενεργού προσβολής, να πραγματοποιηθεί μια πρώτη φυτοϋγειονομική παρέμβαση , προκειμένου να περιοριστεί ο ενήλικος πληθυσμός και, κατά συνέπεια, η παρουσία αυγών και προνυμφών πολύ πρώιμης ηλικίας.
Η προληπτική δράση πραγματοποιείται επίσης από ελκυστικά δολώματα με πρωτεϊνικές ουσίες τα οποία έχουν δράση καταστροφής χάρη στα εντομοκτόνα που υπάρχουν, τα οποία θα μπορούσαν να είναι το Spinosad ή το Cyantraniliprole, ή το Deltamethrin ή το Acetamiprid ή το Lambda Cyhalothrin.
Οι σκόνες πετρωμάτων , όπως ο μπεντονίτης, ο καολίνης, ο ζεόλιθος, έχουν επίσης προληπτική δράση στην εξωτερική επιφάνεια της ελιάς, των οποίων ο μηχανισμός δράσης κατά του εντόμου είναι φυσικός καθώς, μόλις διανεμηθούν, σχηματίζουν ένα απωθητικό φιλμ στο δίπτερο.
Ο δάκος, έλκεται από το πράσινο των ελιών και η σκόνη με την υπόλευκη λερωτική της δράση, καλύπτει το χρώμα της ελιάς, τόσο που το δίπτερο παλεύει να αναγνωρίσει το ιδανικό μέρος για ωοτοκία
Μεταξύ των προληπτικών δράσεων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα προϊόντα χαλκού, τα οποία δεν έχουν άμεση δράση κατά του ενήλικα ή των προνυμφών της ελιάς, αλλά δρουν κατά των βακτηρίων που υπάρχουν στην επιδερμίδα των ελιών, τα οποία προσελκύουν τη μύγα για τροφή.
Η δράση του χαλκού έχει επίσης αρνητική επίδραση στα βακτήρια που αποικίζουν στο έντερο του ενήλικα και της προνύμφης του δάκου. Ο μηχανισμός αυτός είναι ελάχιστα γνωστός αλλά φαίνεται να προκαλεί θνησιμότητα στα πρώτα κιόλας προνυμφικά στάδια.
OlivoNews, GIORNALE DI OLIVICOLTURA E PENSIERO CIRCOLARE