ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Οι εξαγωγές “έφαγαν” τα κρητικά αρνιά λόγω Καθολικού Πάσχα – Με αρνί εισαγωγής και πιο ακριβά θα γιορτάσουμε το Ορθόδοξο!

Το Καθολικό Πάσχα “απορρόφησε” φέτος, ένα περίπου μήνα πριν το δικό μας Πάσχα, χιλιάδες αμνοερίφια, με συνέπεια να δημιουργούνται συνθήκες στην αγορά που αναμένεται να ευνοήσουν προς τα πάνω τόσο την τιμή παραγωγού, όσο και την τιμή του καταναλωτή στον παραδοσιακό οβελία.

Μάλιστα, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας κάνει λόγο για ελλείψεις αμνοεριφίων στην ελληνική αγορά το φετινό Πάσχα, λόγω και των αυξημένων εξαγωγών σε ποσοστό άνω του 20% σε Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Πορτογαλία για τον εορτασμό των Καθολικών, αλλά και συνεπεία των χαμηλών τιμών που πουλούσαν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι τα προηγούμενα χρόνια.

Στην Κρήτη, το μεγαλύτερο ποσοστό των ζώων που εξήχθησαν ήταν 16 και πλέον κιλά, ενώ εκτιμάται ότι στα αρνάκια γάλακτος ελλείψεις δε θα υπάρξουν, αλλά η αύξηση των τιμών δύσκολα θα αποφευχθεί. Την ίδια ώρα, βρισκόμαστε προ των πυλών για τις… καθιερωμένες εισαγωγές αμνοεριφίων Ρουμανίας!

«Η Κρήτη συμμετέχει πάρα πολύ σε αυτές τις εξαγωγές», είπε στο neakriti.gr ο κτηνίατρος-ερευνητής και πρώην πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης.

«Πάντως, παρά τις εξαγωγές και παρά το ό,τι είχαμε απώλειες αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, δεν πιστεύω ότι θα έχουμε πρόβλημα επάρκειας στο νησί μας», όπως εκτιμά ο ίδιος. Ωστόσο, δεν αμφιβάλλει για το ενδεχόμενο ανατιμήσεων στην αγορά του αιγοπρόβειου κρέατος τις ημέρες του Πάσχα, αλλά μέχρι στιγμής ο Αλέκος Στεφανάκης βλέπει ως πολύ λογικό και το σενάριο των σταθερών τιμών στην κατανάλωση, κάτι βέβαια για το οποίο κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, αφού είναι ακόμα νωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις.

«Ωστόσο, η εξαγωγική δραστηριότητα είναι αξιόλογη. Και μακάρι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτή την εξαγωγική δραστηριότητα, διότι υπάρχουν οι υποδομές και έχουμε και τα κατάλληλα συστήματα εκτροφής των ζώων και αριστοποίησης στη διαχείριση της παραγωγής, για να μπορέσουμε να βγάλουμε σφάγια που να είναι πιο βαριά. Διότι, όταν το σφάγιο είναι σε μικρή ηλικία, είναι σημαντική η απώλεια για το ζωικό κεφάλαιο», σύμφωνα με τον Αλέκο Στεφανάκη.

«Οι αγορές στο εξωτερικό θέλουν σφάγια μεγαλύτερα των 16 κιλών. Αυτά τα αρνιά προτιμούν οι καθολικοί. Δεν έχουν τη συνήθεια που έχουμε εμείς να τρώνε ελαφρύ αρνί. Και είναι πολύ καλό για μας που εξάγουμε τα βαριά αρνιά. Και θα έλεγα πως και οι καταναλωτές είναι καλύτερα και στη χώρα μας να προτιμούν τα αρνιά σε κιλά άνω των 16 κιλών. Τα αρνιά που καταναλώνουμε συνήθως στις γιορτές είναι γύρω στα 8 και 9 κιλά. Αυτό είναι κατά την άποψή μου λάθος και πρέπει να αλλάξει, κάτι που θα βοηθήσει τον παραγωγικό τομέα της κρητικής αιγοπροβατοτροφίας», είπε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, ο κτηνίατρος-ερευνητής τόνισε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί στην Κρήτη έχουν στραφεί πολύ περισσότερο στη γαλακτοπαραγωγή, μειώνοντας την κρεατοπαραγωγή.

“Τσιμπημένες” οι τιμές το Πάσχα 

Περισσότερο σίγουρος για ανατιμήσεις στα αιγοπρόβατα κατά την πασχαλινή περίοδο δηλώνει στη “Νέα Κρήτη” ο κτηνοτρόφος-συνδικαλιστής Γιώργος Τζουλιαδάκης.
«Το Πάσχα των καθολικών φέτος έπεσε πολύ νωρίτερα από το Πάσχα των ορθόδοξων. Άλλα χρόνια έχουμε διαφορά μία ή το πολύ δύο εβδομάδες. Τώρα έχουμε τουλάχιστον ένα και πλέον μήνα. Στο μεταξύ, το κόστος παραγωγής παραμένει στα ύψη.

Το Πάσχα το δικό μας, λοιπόν, εγώ πιστεύω ότι οι τιμές θα είναι “τσιμπημένες” και προς τον παραγωγό και προς τον καταναλωτή. Κι αυτό αποδίδω στο γεγονός ότι δεν υπάρχει η αναγκαία ποσότητα των αμνοεριφίων στην αγορά.

Αλλά για την Κρήτη θεωρώ ότι θα υπάρχει επάρκεια, όχι όμως λόγω της παραγωγής, αλλά λόγω της μειωμένης ζήτησης. Δηλαδή, το έθιμο που ζήσαμε σε προηγούμενα χρόνια με τις σακούλες και ολόκληρα τα αρνιά να φεύγουν από τα κρεοπωλεία, πολύ φοβάμαι ότι οι καινούργιες γενιές από τώρα και μετά δε θα το ζήσουν.

Διότι, πλέον, οι καταναλωτές αγοράζουν με το κομμάτι και πάρα πολύ πιο μικρές ποσότητες», είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο κτηνοτρόφος-συνδικαλιστής Γιώργος Τζουλιαδάκης.

Στο σημείο αυτό, ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουμε και φέτος ξέφρενες εισαγωγές αμνοεριφίων από τη Ρουμανία και αλλού.

«Οι ανατιμήσεις θα γίνουν με βάση τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς, λόγω ελλείψεων και λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής. Δε θα αυξηθούν οι τιμές, αν έχουμε για άλλη μια φορά ανεξέλεγκτες καταστάσεις ελληνοποιήσεων», επεσήμανε, αναφερόμενος βέβαια σε καταστάσεις που θα είναι σε βάρος των πραγματικών συμφερόντων, τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών, μια αγορά που δε λέγεται “υγιής”.
Τέλος, σήμερα οι τιμές παραγωγού, όπως λέει ο κ. Τζουλιαδάκης, στο αρνί και το κατσίκι κυμαίνονται από 6,70 έως 7 ευρώ το κιλό.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ