Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά συνολικά 16.544 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα και 456 σε όλη την Κρήτη αναμένεται να βγουν “στο σφυρί”, με τους πλειστηριασμούς αυτών να είναι προσδιορισμένοι μέσα στο 2024!
Τα στοιχεία για τα ακίνητα που ετοιμάζονται να βγουν “στο σφυρί” στην Κρήτη προκαλούν κόμπο στο στομάχι… Συγκεκριμένα, ανά νομό στην Κρήτη τα ακίνητα που κινδυνεύουν να χαθούν έχουν ως εξής: Ρέθυμνο 206 ακίνητα, Ηράκλειο 152, Χανιά 73 και στον Άγιο Νικόλαο 25. Νούμερα, που για τα δεδομένα της Κρήτης είναι πάρα πολύ υψηλά. Και αν το άκουσμα των αριθμών αυτών τρομάζει εμάς που τους διαβάζουμε, φανταστείτε πόσο τρομαγμένοι και σε πανικό βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που ξέρουν βαθιά μέσα τους πως θα χάσουν άμεσα σπίτια και επιχειρήσεις και θα βρεθούν από τη μια στιγμή στην άλλη… στον δρόμο.
Οι όροι που ασκούνται το τελευταίο διάστημα στους οφειλέτες είναι αρκετά ασφυκτικοί, με συνέπεια, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν, τα σπίτια και οι επιχειρήσεις τους να χάνονται εν μία νυκτί και να περνούν σε funds, που με τη σειρά τους τα εκμεταλλεύονται και τα εκμισθώνουν σε άλλες μεγάλες κυρίως εταιρείες…
Με τη μείωση δε των ελληνικών εισοδημάτων και όλη αυτή την ακρίβεια που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, δεν είναι πια εύκολο να εμφανιστεί κάποιο φυσικό πρόσωπο, φίλος, συγγενείς ή γνωστός του ιδιοκτήτη που θα πλειοδοτήσει υπέρ του εκάστοτε ακινήτου που προορίζεται να βγει “στο σφυρί”, ενώ αντιθέτως εμφανίζονται αρκετοί εκπρόσωποι ξένων εταιρειών που καραδοκούν για να τα “τσιμπήσουν”, με τις περισσότερες περιπτώσεις πλειστηριασμού να είναι σχεδόν αδύνατον να ανασταλούν.
Τι γίνεται με τον εξωδικαστικό διακανονισμό
Αναλύοντας το θέμα “εξωδικαστικός διακανονισμός”, που κάποτε έμοιαζε να αποτελεί σανίδα σωτηρίας για τους οφειλέτες, και σε αυτήν την περίπτωση τα πράγματα δε φαίνεται να είναι εύκολα… Και θα σας αναλύσουμε παρακάτω το γιατί.
Πολλές φορές τα ποσά που ζητούνται ως προκαταβολή για να προχωρήσει η ρύθμιση οφειλής – ανάλογα βέβαια πάντα με το ύψος του χρέους – είναι υπερβολικά μεγάλα, με συνέπεια ο οφειλέτης να μην μπορεί να ανταποκριθεί και να νιώθει εγκλωβισμένος σε μια αδιέξοδη κατάσταση…
Και για να θέσουμε ένα παράδειγμα, για οφειλή π.χ. 100.000 ευρώ αν ζητηθεί προκαταβολή άνω των 25.000 ευρώ, η μηνιαία δόση ενδεχομένως να ξεπερνά και τα 800 ευρώ! Ποσό όμως που στην περίπτωση απλών μεροκαματιάρηδων ανθρώπων, που είτε δουλεύουν εποχικοί, είτε μετά βίας ο μισθός τους αγγίζει τα 750 ευρώ, κρίνεται ανθρωπίνως αδύνατον να πληρωθεί.
Έτσι, οι άνθρωποι αυτοί είναι αναγκασμένοι είτε να χάσουν τα σπίτια τους, είτε να κάνουν δύο και τρεις δουλειές για να μπορέσουν να πληρώσουν τη δόση τους. Συνεπώς, οι περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων δανείων είναι πλέον μονόδρομος για τους δανειολήπτες, εξ ου και από το 2020 και μετά υπάρχει μια κλιμακωτή αύξηση της τάξεως του 80%, με τον πρόεδρο Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου-δικηγόρο Κώστα Αράπογλου να σημειώνει πως «οι πλειστηριασμοί αυξάνονται επικίνδυνα», με την Κρήτη να αντιμετωπίζει σοβαρό θέμα σε σχέση με το παρελθόν.
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός, ωστόσο, φαίνεται να μη βοηθά ουσιαστικά και για ένα ακόμη ζήτημα…
Τον Ιανουάριου του 2024, τα στοιχεία εκκίνησης των νέων αιτήσεων ανήλθαν πανελλαδικά στις 5.031. Από αυτές όμως, οι νέες επιτυχείς ρυθμίσεις ανήλθαν στις μόλις 1.075, όπου για πολλές από τις οποίες, ενώ η διαδικασία μπορεί να ξεκίνησε το 2021, έφτασε τρία χρόνια μετά να φανεί επιτυχημένη, με τον οφειλέτη όλο αυτό το διάστημα να ζει με το άγχος και την αγωνία.
Οι αυτοματοποιημένες τώρα ρυθμίσεις του εξωδικαστικού δίνουν άλλη μια διάσταση στο πρόβλημα, καθώς ο οφειλέτης μπερδεύεται στα “γρανάζια” του Δημοσίου και της τράπεζας, με την έννοια ότι το Δημόσιο μπορεί να δεχτεί τη ρύθμιση που βγάζει το αυτοματοποιημένο σύστημα του Εξωδικαστικού, η τράπεζα όμως όχι ή και το αντίστροφο, ενώ πολλές είναι και οι αιτήσεις που κόβονται για μη συνέπεια του οφειλέτη στο παρελθόν.
Παράμετρος, την ίδια στιγμή, που αποτελεί μελανό σημείο στο όλο θέμα και πολλοί ενδιαφερόμενοι δεν τη γνωρίζουν είναι και το ότι με το που θα δεχτεί ο πολίτης κατασχετήρια έκθεση θα πρέπει εντός 45 ημερών να απευθυνθεί σε δικηγόρο για να διευθετήσει την υπόθεσή τους, καθώς ο χρόνος του, όπως όλα δείχνουν, είναι… περιορισμένος!
Θα χαθούν περιουσίες
Με όλα τούτα, λοιπόν, το σίγουρο είναι πως η ελληνική γη χάνει την αξία της, καθώς οι πλειστηριασμοί και η ανασφάλεια της ιδιοκτησίας το πρώτο πράγμα που θα μειώσουν είναι την εμπορική αξία των ακινήτων. Με τον Κρητικό όμως να έχει έντονο συναισθηματικό δέσιμο με τη γη του, αυτή τη στιγμή πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού ξέρουν ότι θα χάσουν τις περιουσίες τους.
«Είναι σίγουρο ότι σε κάποιες περιπτώσεις η περιουσία θα σωθεί και σε κάποιες άλλες θα χαθεί. Αυτό εξαρτάται από τη δυνατότητα που έχει ο καθένας στην αποπληρωμή του δανείου», σημείωσε ο κ. Αράπογλου, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι, αν αυτό δύναται, «το πιο σωστό είναι να προσπαθήσει ο οφειλέτης να πουλήσει το ακίνητο με ελεύθερη διαπραγμάτευση σε κάποιον, ώστε στη συνέχεια να αποπληρωθεί το δάνειο».
ΠΗΓΗ: neakriti.gr