ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Πασχαλινά δώρα για τους αγρότες: Συνέχεια πληρωμών σήμερα με τα υπόλοιπα της βασικής ενίσχυσης

“Ζεστό” χρήμα, έστω και σταδιακά, ξεκίνησε από χθες το απόγευμα να πιστώνεται στους λογαριασμούς των αγροτοκτηνοτρόφων της χώρας και της Κρήτης. H αρχή έγινε με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις,  αφού μέχρι χθες είχαν πιστωθεί 180 εκατ. στα βιβλιάρια των παραγωγών, ενώ εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να πιστωθούν και τα υπόλοιπα 65 εκατ. (σ.σ. σε σύνολο 245 εκατ. ευρώ).

Από σήμερα το πρωί καταβάλλεται στους Κρητικούς και το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης, τα “χρωστούμενα” δηλαδή 88 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εντός της Μεγαλοβδομάδας πρόκειται να πληρωθούν και τα χρήματα για τα πολυσυζητημένα οικολογικά σχήματα (σ.σ. το παλιό “πρασίνισμα”).

Αξίζει να σημειωθεί πως, μετά τους σαρωτικούς ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ και την αποδέσμευση χιλιάδων δεσμευμένων ΑΦΜ, ξεκινάει και γι’ αυτούς τους παραγωγούς σταδιακά η πληρωμή ενισχύσεων.

Οι καταθέσεις λοιπόν του ΟΠΕΚΕΠΕ στους λογαριασμούς των δικαιούχων ξεκίνησαν χθες το απόγευμα, με τον πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ-Μικρών Συνεταιρισμών κ. Μύρωνα Χιλετζάκη να επισημαίνει το άγχος των αγροτών που περίμεναν να δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους, με μεγάλη αγωνία. Εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, όπως προαναφέραμε, αναμένεται να ολοκληρωθεί και η καταβολή χρημάτων που αφορούν τα οικολογικά σχήματα, συνολικού ύψους 425 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Πέμπτη πιστώθηκαν οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, περίπου 38 εκατομμυρίων ευρώ.

Αποδέσμευση ΑΦΜ 

Συνεχίζεται η εκκαθάριση των ΑΦΜ αγροτών που «χωρίς έλεγχο κρατούνταν δεσμευμένα για πολλά χρόνια, με συνέπεια να μη λαμβάνουν ενισχύσεις που δικαιούνταν», όπως τόνισε ο ΥΠΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης. Ο υπουργός επαναβεβαίωσε ότι απόφαση και δέσμευση της κυβέρνησης είναι να μπει τάξη στον ΟΠΕΚΕΠΕ, υπογραμμίζοντας ότι ο έλεγχος των δεσμευμένων ΑΦΜ συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Υπενθυμίζεται επιπλέον ότι ελέγχθηκαν 7.700 περίπου ΑΦΜ αγροτών, με τους 6.900 να πάνε για πληρωμή τώρα, ενώ οι υπόλοιποι περίπου 800 πάνε στη Δικαιοσύνη. Παράλληλα, υπήρχαν 16.500 δεσμευμένοι ΑΦΜ, εκ των οποίων οι 10.500 είναι από την Κρήτη. Για τους υπόλοιπους Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου, που έμειναν από τους 16.500, συνεχίζεται ο έλεγχός τους και το ξεκαθάρισμα μέρα-μέρα, βήμα-βήμα.

Σε δήλωσή του o ΥΠΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε σχετικά: «Δεσμεύτηκα από την πρώτη στιγμή και γίνεται πράξη. Ελέγξαμε από το 2014 “ξεχασμένα, δεσμευμένα ΑΦΜ” και αφού ελέγχθηκαν ένα-ένα ενεργοποιούνται άμεσα άλλα 6.500 χιλιάδες ΑΦΜ! Θα συνεχιστεί ο έλεγχος χρόνο-χρόνο μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα. Νοικοκύρεμα, διαφάνεια και αξιοπιστία του Οργανισμού».

Η ανακοίνωση του υπουργείου 

Χθες Μεγάλη Δευτέρα και σήμερα Μεγάλη Τρίτη πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων ποσό ενισχύσεων που ξεπερνά συνολικά τα 780 εκατ. ευρώ και που αφορούν σε συνδεδεμένες ενισχύσεις, Οικολογικά Σχήματα, βασική ενίσχυση, νεοεισερχόμενοι αγρότες και αναδιανεμητική ενίσχυση 2023, ξεπερνώντας κατά πολύ και τις αρχικές εξαγγελίες των 700 εκατ. ευρώ.

Η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, των Γενικών Διευθύνσεων του ΥΠΑΑΤ, καθώς και της Διαχειριστικής Αρχής, για την πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος γίνεται πράξη, διαψεύδοντας όλους όσοι μιλούσαν για πληρωμές μετά το Πάσχα, υλοποιώντας στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε: «Σήμερα και αύριο ολοκληρώνονται οι πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων και των οικολογικών σχημάτων, ακολουθώντας πιστά το χρονοδιάγραμμα που θέσαμε σε συνεργασία με τη νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Για πρώτη φορά φέτος υλοποιούνται τα οικολογικά σχήματα. Μια διαδικασία καινούργια και συνάμα δύσκολη. Στην ουσία αντικαθιστούν το “πρασίνισμα” και πέρα από διοικητικές δηλώσεις απαιτούν και πρόσθετες ενέργειες, από την πλευρά των παραγωγών, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι συγκεκριμένες ενισχύσεις. Το γεγονός αυτό δημιούργησε πρόσθετο διοικητικό βάρος στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και στους ίδιους τους παραγωγούς».

Ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των αγροτών οι αλλαγές στην ΚΑΠ 

Καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση της δυσμενούς κατάστασης στην οποία έχει περιπέσει ο πρωτογενής τομέας στην Ευρώπη θεωρούνται οι αλλαγές στην ΚΑΠ, που πρότεινε η χώρα μας στην 5η συνεδρίαση της EUMED9, που προηγήθηκε της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε., στο Λουξεμβούργο.
«Είναι αναγκαίες αυτές οι αλλαγές. Σημαντικό για παράδειγμα είναι το να φτιαχτεί το ταμείο στήριξης για θέματα θεομηνίας, ώστε να έχουμε άμεσες αποζημιώσεις και να μπορούμε γρήγορα να δώσουμε χρήματα στους παραγωγούς. Επίσης, βασικό είναι τα χρήματα να μεταφέρονται από τον ένα πυλώνα στον άλλο, έτσι ώστε να μπορούμε να τα δώσουμε στην αγορά που τα έχει ανάγκη»,είπε, σχολιάζοντας τις αλλαγές αυτές, ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ-Μικρών Συνεταιρισμών κ. Μύρων Χιλετζάκης.

Οι βασικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Ελλάδα, πέραν όσων έχουν εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, όπως τις παρέθεσε ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, είναι οι εξής: Πρώτον, είναι πάγια θέση της Ελλάδας ότι οι κλιματικές κρίσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται συλλογικά. Δεύτερον, πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αγροτικής παραγωγής.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός, ως χώρα στηρίζουμε:

1. Την πρόταση να διατίθεται το 2% του προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση κλιματικών κρίσεων μέσω ειδικών ενισχύσεων έπειτα από ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές.

2. Να αυξηθεί η ευελιξία που επιτρέπεται στα κράτη-μέλη ως προς την τροποποίηση και διαχείριση των Στρατηγικών Σχεδίων, όποτε αυτό είναι αναγκαίο. Συγκεκριμένα, να επιτρέπεται στα κράτη-μέλη να μεταφέρουν πόρους μεταξύ των δύο Πυλώνων ή από έτος σε έτος ανάλογα με τις αναδυόμενες ανάγκες.

3. Την απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων, ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή τους, όπως κατέδειξε η εμπειρία από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ