ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μάχη του σταυρού στις ευρωεκλογές: Ποιοι προηγούνται σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Tι δείχνουν οι μετρήσεις

Στις μάχες των υποψηφίων στο παρασκήνιο, αφενός για μια θέση στην Ευρωβουλή, αφετέρου για τη σειρά κατάταξης, η οποία για ορισμένους έχει μία επιπλέον βαρύτητα.

Πάμε λίγο με ποσοστά του 2019. Με τη συνολική συμμετοχή στο 58,69%, η ΝΔ είχε συγκεντρώσει ποσοστό 33,12% και 1.873.137 ψήφους.

Πρώτος σε σταυρούς σε εκείνη την εντελώς διαφορετική πολιτική συγκυρία ήταν ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος με 577.144 και ακολουθούσαν οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης (496.600), Μαρία Σπυράκη (319.237), Ελίζα Βόζεμπεργκ (288.427), Μανώλης Κεφαλογιάννης (257.819), Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου (225.211), Γιώργος Κύρτσος (196.929) και Θοδωρής Ζαγοράκης (195.264). Αυτά ανήκουν στο παρελθόν.

Η περίπτωση Αυτιά

Στο εσωτερικό της ΝΔ εκδηλώνεται ήδη μια δυσαρέσκεια λόγω κάποιων προσώπων – κυρίως με τις υποψηφιότητες του Γιώργου Αυτιά και του Φρέντη Μπελέρη. Η πρώτη περίπτωση έχει ενοχλήσει τους κομματικούς λόγω του «αθέμιτου ανταγωνισμού» εξαιτίας της τηλεοπτικής δημοφιλίας του γνωστού δημοσιογράφου – αλλά και κάποιων δηλώσεών του. Εκφράζεται προβληματισμός για το ενδεχόμενο να βρεθεί ο γνωστός δημοσιογράφος στις πρώτες θέσεις των εκλεγμένων ευρωβουλευτών δίχως κομματικά διαπιστευτήρια.

Η πιθανή μονοσταυρία για Μπελέρη

Η υποψηφιότητα Μπελέρη, όμως, δημιουργεί άλλου είδους προβληματισμό και τροφοδοτεί γκρίνιες, καθώς σύμφωνα με κομματικά στελέχη κρύβει κάποιους εσωτερικούς «κινδύνους». Ένας από αυτούς σχετίζεται με το ότι απευθύνεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό, το οποίο πιθανολογείται ότι θα στηρίξει τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας με μονοσταυρίες, κάτι που, αν επαληθευτεί, θα είναι προφανώς σε βάρος άλλων υποψηφίων και κυρίως εκείνων οι οποίοι θα δώσουν μάχη για μια οριακή εκλογή στην Ευρωβουλή. Όπως και να ‘χει, η προφανής επιδίωξη του πρωθυπουργού δεν περιορίζεται στην εξασφάλιση της νίκης, αλλά εκτείνεται στην επίτευξη μιας εκλογικής επίδοσης αντίστοιχης με του 2019.

Τι δείχνουν οι μετρήσεις

Να πάμε όμως στις μετρήσεις που είναι λίγο μπερδεμένες με βάση τη δημοφιλία των υποψηφίων της ΝΔ. Με απόσταση πρώτος φέρεται να είναι ο Γιώργος Αυτιάς και να ακολουθεί ο Πύρρος Δήμας, ενώ πρώτος μεταξύ των ακραιφνών κομματικών υποψηφίων είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με μικρή διαφορά από τον ολυμπιονίκη της άρσης βαρών. Στην τέταρτη θέση μετριέται η Ελίζα Βόζεμπεργκ και πέμπτος ακολουθεί ο Φρέντης Μπελέρης. Μία θέση στο Ευρωκοινοβούλιο φαίνεται ότι θα έχουν οι Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελεονώρα Μελέτη και Δημήτρης Τσιόδρας, στην περίπτωση κατά την οποία η ΝΔ εκλέξει και πάλι οκτώ ευρωβουλευτές.

Ποιοι προηγούνται στον ΣΥΡΙΖΑ

Μίλησα με αρκετούς εντός ΣΥΡΙΖΑ γιατί ήθελα να πάρω κλίμα για τους υποψηφίους και ποιοι είναι αυτοί που θα παλέψουν για τις 4 θέσεις βάσει δημοσκοπήσεων. Με όσους μίλησα μου είπαν ότι η Σοφία Μπεκατώρου «φυσάει» και έχει συμπάθειες και εντός και εκτός κόμματος. Περνάει παντού εύκολα στους 4 σταυρούς, ενώ τη θέλει και ο Στέφανος Κασσελάκης. Ρώτησα για τον Νίκο Παππά και όπως σας είχα γράψει έχει αρκετές συμπάθειες εκτός των τειχών της Κουμουνδούρου – αν και μέσα στο κόμμα «χωλαίνει». Ο Ν. Φαραντούρης έχει τη στήριξη των δύο «πυλώνων» του κόμματος και ως σύμβουλος του προέδρου. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει ανάμεσα στον Κώστα Αρβανίτη, τον οποίο τον στηρίζει ένα μπλοκ παλαιών στελεχών αλλά καθόλα αμελητέο και την Έλενα Κουντουρά, η οποία έχει συμπάθειες και έναν ευρωπαϊκό αέρα. Οι κακές γλώσσες λένε ότι είχαν έρθει σε συμφωνία οι δύο τους να παίξουν δίδυμο, αλλά η πλευρά της Έλενας μιλά για αθέτηση συμφωνίας από την πλευρά του Κώστα, ο οποίος «κλείνει το μάτι» στη Δώρα Τζαμπάζη.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ