Στον εντοπισμό και τη διάσωση αλλοδαπών που επέβαιναν σε λέμβο προχώρησε αργά το βράδυ της Τετάρτης ναυαγοσωστικό του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή 15 ναυτικών μιλίων νότια της Γαύδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 47 αλλοδαπούς, όλοι άνδρες οι οποίοι κατά δήλωσή τους προέρχονται από την Αίγυπτο (οι 41) και το Μπαγκλαντές (οι υπόλοιποι 6).
Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν και αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι των Σφακιών λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ και από μετεφέρθηκαν και φιλοξενούνται σε χώρο του Δήμου Χανίων.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης ένα σκάφος με 38 αλλοδαπούς, οι οποίοι ήταν όλοι άνδρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή 17,5 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας 33 υπήκοοι τρίτων χωρών – 26 άνδρες, μία γυναίκα και έξι ανήλικα παιδιά – περισυλλέχθηκαν από δεξαμενόπλοιο πλοίο σημαίας Κομορών που έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 59 ναυτικά μίλια νότια των Καλών Λιμένων Κρήτης. Είναι ενδεικτικό πως από την αρχή του έτους μέχρι και τα τέλη Απριλίου τουλάχιστον 1.321 πρόσφυγες και μετανάστες με αφετηρία τις αφρικανικές ακτές, και πιο συγκεκριμένα το Τομπρούκ της Λιβύης, πλήρωσαν αδρά για να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να φτάσουν στα νότια της χώρας.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Frontex, ο αριθμός των παράτυπων διελεύσεων των συνόρων προς την Ευρωπαϊκή Ενωση το πρώτο τρίμηνο του 2024 μειώθηκε κατά 12%, όπως αναφέρουν “ΤΑ ΝΕΑ”.
Και μπορεί η Κεντρική Μεσόγειος να ήταν η μόνη μεταναστευτική οδός που σημείωσε πτώση στους εντοπισμούς παράτυπων διελεύσεων (-59%), οι διαδρομές της Δυτικής Αφρικής και της Ανατολικής Μεσογείου όμως παρουσίασαν μεγάλες αυξήσεις.
Μάλιστα, η Ανατολική Μεσόγειος, δηλαδή οι αφίξεις προς τα νησιά του Αιγαίου, κατέγραψε αύξηση 109% συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023, αποτελώντας έτσι το πιο ενεργό μονοπάτι προς την ΕΕ για παράτυπους μετανάστες το πρώτο τρίμηνο, με τον αριθμό των ανιχνεύσεων να υπερδιπλασιάζεται σε λίγο πάνω από 13.700.