Έντονη είναι η ανησυχία των επιστημόνων αλλά και των αρμόδιων φορέων, τόσο στην Κρήτη όσο και σε επίπεδο χώρας, αναφορικά με το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων ελονοσίας, δάγκειου πυρετού και άλλων ασθενειών που προκαλούνται από το τσίμπημα μολυσματικών κουνουπιών.
Καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται και εδώ να παίζει η κλιματική αλλαγή, όπως και η έλλειψη ενημέρωσης, πρόληψης, αλλά και θωράκισης του οργανισμού για όσους ταξιδεύουν σε χώρες όπου έχουν παρουσιαστεί κρούσματα, με αποτέλεσμα να τσιμπηθούν από κάποιο μολυσματικό κουνούπι, να νοσήσουν και να μεταφέρουν τον ιό.
Τη δική της όμως σημασία στο πρόβλημα φαίνεται να παίζει και η αυξημένη μετακίνηση επιβατών αλλά και αγαθών, μέσω των οποίων μπορεί να γίνει η μεταφορά των κρουσμάτων.
Στο στόχαστρο των επιστημόνων έχει μπει, μεταξύ άλλων, το ασιατικό κουνούπι τίγρης, καθώς είναι και αυτό που έχει δώσει τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη. Η Ευρώπη απειλείται, καθώς η κλιματική αλλαγή ευνοεί την εξάπλωση κουνουπιών που μεταδίδουν ασθένειες, όπως προειδοποιεί νέα μελέτη. Οι σημαντικότερες απειλές είναι η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός, ασθένειες που, ενώ κάποτε περιορίζονταν σε τροπικές και υποτροπικές χώρες, πλέον όμως εξαπλώνονται σε νέες περιοχές, καθώς το θερμότερο και υγρότερο κλίμα ευνοεί την αναπαραγωγή των κουνουπιών.
Το 2022 καταγράφηκαν στην Ευρώπη 71 κρούσματα δάγκειου πυρετού – 65 στη Γαλλία και 6 στην Ισπανία – με το άθροισμα να πλησιάζει τα 74 κρούσματα που είχαν αναφερθεί στο σύνολο της περιόδου 2010-2021. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα καταγράφονται κάθε χρόνο λίγα εισαγόμενα κρούσματα. Η άλλη ασθένεια που μεταδίδεται από κουνούπια είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο οποίος είναι ασυμπτωματικός στο 80% των κρουσμάτων, μπορεί όμως να προκαλέσει πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση, μυαλγία και εξάνθημα. Σε ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα εγκεφαλίτιδα. Το 2022 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 286 κρούσματα και 33 θάνατοι.
Η Ελλάδα αποτελεί εταίρο στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα MOBILISE, με τη συμμετοχή του ΕΟΔΥ, παρέχοντας επιστημονική και εργαστηριακή υποστήριξη, καθώς και εμπειρογνωμοσύνη. Ο ΕΟΔΥ θα αξιολογεί τις δοκιμασίες ταχείας διάγνωσης, που θα αναπτυχθούν. O συντονισμός θα γίνεται από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας και τη Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για τα Λοιμώδη Νοσήματα.