ΕΛΛΑΔΑ ΚΡΗΤΗ

Κληρονομιές με χρέη – Πάνω από 200.000 Έλληνες αποποιήθηκαν την κληρονομιά τους το 2023

Adult's Hand Giving Child's Hands a Model of the House

Μέσα από τα χέρια τους χάνουν σπίτια, χρήματα και περιουσίες κληρονόμοι λόγω χρεών των θανόντων συγγενών, που έμειναν απλήρωτα και αρρύθμιστα. Οι περιπτώσεις χρεών των οποίων οι οφειλέτες δεν ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους φτάνουν σε δυσθεώρητα ποσά, τα οποία μπορεί να ξεπερνούν τις 250.000 ευρώ και αφορούν χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες ή και σε ιδιώτες.

Κάθε μέρα και στην Κρήτη πολλοί είναι εκείνοι που λαμβάνουν ειδοποιητήριο για χρέη συγγενών τους που έφυγαν από τη ζωή, για τα οποία δεν είχαν ιδέα, με χιλιάδες Έλληνες την ίδια στιγμή να οδηγούνται στα Ειρηνοδικεία, με δεδομένο ότι περίπου 200.000 αποποιήσεις καταγράφονται σε όλη τη χώρα λόγω κυρίως ΕΝΦΙΑ.

Πριν 7 χρόνια, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν περί τις 130.000! Τι συμβαίνει όμως όταν η κληρονομιά σέρνει τέτοια βάρη; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι κληρονόμοι για τις προθεσμίες αποδοχής και αποποίησης; Αυτά τα ερωτήματα, τα οποία προβληματίζουν χιλιάδες Έλληνες φορολογούμενους την περίοδο αυτή, θα απαντήσουμε σήμερα μέσα από το ρεπορτάζ μας. Συγκεκριμένα, όταν υπάρχει διαθήκη που ορίζει ποσοστά κληρονομιάς, τα χρέη κατανέμονται αναλογικά. Στις περισσότερες των περιπτώσεων όμως, οι κληρονόμοι δε γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και ποιες προθεσμίες πρέπει να προλάβουν.

Προτού, λοιπόν, κάποιος αποδεχθεί μια κληρονομιά, θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει αν αυτή “σέρνει” χρέη, όπως επίσης να είναι πολύ προσεκτικός και με τις προθεσμίες, για να μη βρεθεί δέσμιος καταστάσεων. Μια λύση λοιπόν στο πρόβλημα – για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα φυσικά – είναι να πληρώσουν συνολικά το χρέος ή να προχωρήσουν σε ρύθμισή του και έτσι να σώσουν τα όσα κληρονόμησαν.

«Το ποσό μπορεί να ρυθμιστεί και να πληρωθεί από τους κληρονόμους ανά ποσοστό δικαιώματος που κληρονομούν», είπε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης, σημειώνοντας πως οι περιπτώσεις φορολογουμένων που αποδεχόμενοι μια κληρονομιά αποδέχονται παράλληλα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες ή και σε ιδιώτες είναι πάρα πολλές και σε τοπικό επίπεδο.

Δημήτρης Χριστοφοράκης
Ο κ. Δημήτρης Χριστοφοράκης

Άλλη λύση είναι να αποποιηθούν την κληρονομιά. Αν όμως το κάνουν αυτό «συγγενείς α’ βαθμού, το βάρος πέφτει στους αμέσως επόμενου βαθμού συγγένειας κληρονόμους, οι οποίοι ενδεχομένως να μην είχαν σε καμία περίπτωση γνώση της οφειλής, οπότε και βρίσκονται προ εκπλήξεως», είπε ο κ. Χριστοφοράκης.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση αποποίησης, όπως αναφέρει ο πρόεδρος των φοροτεχνικών, «κάθε κληρονόμος, αποποιούμενος την κληρονομιά, βγάζει από πάνω του το βάρος, όμως μεταφέρεται στον αμέσως επόμενο κληρονόμο». 

Την ίδια στιγμή όμως, υπάρχει και το ενδεχόμενο αρκετοί κληρονόμοι να αγνοούν το γεγονός ότι ο συγγενής τους είχε αφήσει διαθήκη, με αποτέλεσμα να χάνουν την τετράμηνη προθεσμία για να αποποιηθούν την κληρονομιά ή έχουν ανήλικα παιδιά για τα οποία δεν είχαν πληροφορηθεί ότι εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος πρέπει να αποποιηθούν και αυτά την κληρονομιά με άδεια από το δικαστήριο. Προβληματική είναι και η περίπτωση κατά την οποία υπάρχει διαθήκη, με την οποία ορίζεται ότι τα χρέη βαρύνουν μόνο έναν ή ορισμένους εκ των συγκληρονόμων. Μια τέτοια ρύθμιση με τη διαθήκη δεν μπορεί να αντιταχθεί έναντι του δανειστή της κληρονομιάς, δηλαδή του Δημοσίου, σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών της κληρονομιάς έναντι του Δημοσίου.

Ό,τι περισσέψει… στους κληρονόμους – Επ’ ωφελεία απογραφής αποδοχή της κληρονομιάς 

Το πρόβλημα πάντως, όπως τόνισε η συμβολαιογράφος κ. Αναστασία Δρανδάκη-Μαρινάκη, που έχει κατά την προηγούμενη θητεία διατελέσει πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κρήτης, ωστόσο στις 10 Ιουνίου παραδίδει όπως μας ενημέρωσε τη “σκυτάλη” στη συμβολαιογράφο κ. Κλειώ Πλατάκη, «εμφανίστηκε στα χρόνια της κρίσης, οπότε και ήταν σε έξαρση, αλλά δεν έχει εκλείψει. Τυχαίνει κάποιες κληρονομιές να μη γίνονται αποδεκτές από τους κληρονόμους. Παράλληλα υπάρχουν και περιπτώσεις όπου επιλέγεται η επ’ ωφελεία απογραφής αποδοχή της κληρονομιάς», όπως τονίζει η κ. Δρανδάκη, όπου στην περίπτωση αυτή, αν περισσέψει περιουσία μετά την εξόφληση των χρεών, δύναται να περιέλθει στους κληρονόμους.

Αναστασία Δρανδάκη - Μαρινάκη
Η κ. Αναστασία Δρανδάκη – Μαρινάκη

Το μεγαλύτερο ποσοστό των υποθέσεων που φτάνουν στα Ειρηνοδικεία για αποποίηση κληρονομιών ανήκει σε εκείνους που μέσω αυτού του τρόπου επιλέγουν να γλιτώσουν φόρους για γονικές παροχές από τη μεταβίβαση περιουσιών προς τα παιδιά τους, τις οποίες οι ίδιοι κληρονομούν από τους δικούς τους γονείς. Ένα ποσοστό της τάξεως του 30% εκείνων που αποποιούνται το κάνουν διότι δεν έχουν τις οικονομικές δυνατότητες, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, να “φορτωθούν” τα βάρη ακινήτων που κληρονομούν. Όντως, λοιπόν, η βαριά φορολογία στο ακίνητο, που επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια, και κυρίως ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί τη βασική αιτία για την αποποίηση περιουσιών. Έτσι, εκατοντάδες ακίνητα σε αστικά κέντρα, πολλά από τα οποία σε καλές περιοχές, απορρίπτονται από τους κληρονόμους των ιδιοκτητών τους, προκαλώντας έντονους προβληματισμούς για τις συνέπειες μελλοντικά αυτής της μαζικής εγκατάλειψης ακινήτων, πολλά από τα οποία – όχι όλα – περιέρχονται στο Δημόσιο.

Στην πραγματικότητα, έχουμε να κάνουμε με ένα συνεχώς αυξανόμενο κύμα πολιτών, που σπεύδει να “πετάξει” από πάνω του ακίνητα και περιουσίες, αφού δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις τους. Αυτή η νέα κατάσταση αποτυπώνεται μέσα στα δικαστήρια, όπου κατά εκατοντάδες συμπολίτες μας δηλώνουν αμετάκλητα ότι δε θέλουν να φτάσει σε αυτούς κανένα ακίνητο από καμία κληρονομιά. Έτσι, η συνήθεια του Έλληνα, που ήθελε να έχει μεγάλη περιουσία για να αφήσει κάτι στα παιδιά του, σήμερα, υπό αυτές τις συνθήκες και τα δεδομένα, φαίνεται να μπαίνει οριστικά στο χρονοντούλαπο…

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ