Πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ φιλοδοξεί να αποκομίσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών από την Κρήτη μέσα από το νέο πλαίσιο που νομοθέτησε πρόσφατα αναφορικά με τη νέα διαδικασία ηλεκτρονικών δημοπρασιών παραχώρησης χρήσης παραλιών και αιγιαλού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο και το eauction, για μια μικρή παραλία της Κρήτης το μίσθωμα για την εκμετάλλευση όλη την τουριστική σεζόν μπορεί να ξεκινάει από τα 1.450 ευρώ. Όταν όμως πρόκειται για μια από τις κοσμοπολίτικες και πιο ξακουστές παραλίες του νησιού, το μίσθωμα ανεβαίνει κατά πολύ και μπορεί να αγγίξει και τις 34.468 ευρώ, όπως στην περίπτωση κεντρικής παραλίας στην πόλη του Ρεθύμνου, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολλά τα λεφτά!
Έως αυτή τη στιγμή, πάντως, έχουν δημοπρατηθεί πάνω από 120 οργανωμένες παραλίες απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού, ενώ σήμερα Τετάρτη 5 Ιουνίου έως και την Παρασκευή 7 του μήνα αναμένεται να βγουν σε δημοπράτηση άλλες 16 παραλίες σε Λασίθι και Ρέθυμνο. Συγκεκριμένα για τον νομό Λασιθίου θα δημοπρατηθούν δύο παραλίες στον δήμο Σητείας, και πιο αναλυτικά η παραλία Κάτω Ζάκρος με τιμή εκκίνησης τα 5.069 ευρώ και η παραλία Διασκάρι με τιμή εκκίνησης τα 8.181 ευρώ! Επιπλέον αναμένεται να δημοπρατηθούν άλλες 14 παραλίες του νομού Ρεθύμνου με το χαμηλότερο μίσθωμα να σημειώνεται στην παραλία Πηγιανού Κάμπου στα 1.837 ευρώ και το πιο υψηλό στις 19.339 ευρώ στην παραλία Πλατανιά του δήμου Αρκαδίου.
Ενδεικτικά, ανάμεσα στις ακριβότερες παραλίες που δημοπρατούνται φέτος, φιγουράρουν επίσης παραλίες στα Φαλάσαρνα με την τιμή εκκίνησης στο μίσθωμα να αγγίζει τις 25.000 ευρώ, στον Πλατανιά Χανίων τις 20.133 ευρώ, στο Κολυμπάρι Χανίων τις 16.234 ευρώ, στον Ταυρωνίτη Χανίων τις 12.993 ευρώ, στην Αγία Μαρίνα Χανίων τις 11.664 ευρώ, στην Ανάληψη Χερσονήσου τις 12.000 ευρώ, ενώ στις Γούβες, στην Αμνισσό Ηρακλείου και στην Αμμουδάρα οι τιμές εκκίνησης αγγίζουν τις 12.000 ευρώ. Από την άλλη μεριά, πιο χαμηλές τιμές παρατηρούνται κυρίως στη νότια Κρήτη, όπως επίσης, μεταξύ άλλων, στο Μπαλί Ρεθύμνου στα 3.000 ευρώ και στο Μάλεμε Χανίων στα 1.457 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως στο νέο σύστημα προβλέπονται αυστηροί κανόνες και εντατικοί έλεγχοι, με στόχο τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με διαφάνεια, την προστασία του περιβάλλοντος, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τον σεβασμό και την ασφάλεια των λουομένων.
Ωστόσο, οι Δήμοι είναι εκείνοι που αναλαμβάνουν τη διαδικασία των ελέγχων, της ναυαγοσωστικής κάλυψης, της επιτήρησης και της σωστής λειτουργίας στις παραλίες, με τους δημάρχους να εκφράζουν την αντίθεσή τους απέναντι σε όλο αυτό το μέτρο. Σχολιάζοντας το νέο σύστημα, ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης σημείωσε πως «δεν έχουμε εμπλοκή σε σχέση με το όλο σύστημα εκμίσθωσης, το οποίο θεωρώ ότι πάσχει καθώς είναι αρκετά δαιδαλώδες. Αναγκάζει τους Δήμους να είναι οι θεραπαινίδες στην όλη ιστορία και οι εκτελεστές κάθε απόφασης».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης σημείωσε: «Εμείς συνεχίζουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας και το Δημόσιο παίρνει το 100%. Ωστόσο, σαν να ξέραμε τι θα γίνει, έχουμε τριετείς συμβάσεις. Οπότε βάσει του νόμου ισχύουν τα τιμολόγια των προηγούμενων διακηρύξεών μας για άλλα δύο χρόνια».
Παράταση των δημοπρασιών έως 28 Ιουνίου
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, πάντως, πανελλαδικά ισχυρό ενδιαφέρον καταγράφεται από τις επιχειρήσεις για τη συμμετοχή τους στη νέα διαδικασία ηλεκτρονικών δημοπρασιών παραχώρησης χρήσης παραλιών και αιγιαλού. Ήδη μάλιστα έχει αναρτηθεί και ολοκληρωθεί το 80% των προγραμματισμένων ηλεκτρονικών δημοπρασιών, γεγονός ενδεικτικό του πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος.
Προκειμένου, ωστόσο, να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα το σύνολο της διαγωνιστικής διαδικασίας, με απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, επεκτάθηκε έως τις 28 Ιουνίου η διαδικασία προκειμένου να ολοκληρωθούν σταδιακά και οι υπόλοιπες εκκρεμείς δημοπρασίες.
Οι δε απευθείας συμβάσεις όμορων επιχειρήσεων, ξενοδοχείων που λαμβάνουν απευθείας μίσθωση χωρίς δημοπρασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 10ημέρου.
Παράλληλα, το υπουργείο αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των κατά τόπους Κτηματικών Υπηρεσιών, ενώ, για πρώτη φορά φέτος, το ελεγκτικό έργο τους συνεπικουρείται από τη νέα εφαρμογή υποβολής καταγγελιών από τους πολίτες myCoast, τη λήψη και αξιοποίηση δορυφορικών εικόνων και τη χρήση drones, με έμφαση σε παραλίες υψηλής παραβατικότητας και χρήσης.
Οι δημοπρασίες γίνονται πλέον αποκλειστικά ηλεκτρονικά, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους επιχειρηματίες πληρούν τις προϋποθέσεις να συμμετάσχουν με όρους διαφάνειας και δίκαιου ανταγωνισμού.
Ειδικότερα, οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες διενεργούνται μέσω της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας https://eauctions.gsis.gr. Έως σήμερα, έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα 959 δημοπρασίες, ενώ οι δημοπρασίες συνολικά αναμένεται να ξεπεράσουν τις 1.200 για φέτος.
Από τις 959 δημοπρασίες, οι 735 έχουν ολοκληρωθεί με κατακύρωση της παραλίας σε εκείνες τις επιχειρήσεις που κατέβαλλαν το υψηλότερο τίμημα, ενώ οι υπόλοιπες κρίθηκαν άγονες και προγραμματίζεται η εκ νέου δημοπράτησή τους το επόμενο διάστημα.
Παράλληλα, υπάρχουν και 6.500 ενεργές συμβάσεις για τις οποίες δε χρειάζεται εκ νέου δημοπρασία έως ότου ολοκληρωθεί η μισθωτική τους περίοδος, διέπονται ωστόσο από τους ίδιους κανόνες ποινών και προστίμων με αυτές των νέων παραχωρήσεων.
Τέλος, με τον νέο νόμο θεσμοθετήθηκαν και οι “απάτητες παραλίες”, περιοχές δηλαδή υψηλής προστασίας που βρίσκονται σε περιοχές Natura, όπου απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ. Επιπλέον, αναφορικά με τις απευθείας συμβάσεις όμορων επιχειρήσεων, ξενοδοχείων που λαμβάνουν απευθείας μίσθωση χωρίς δημοπρασία, έχουν δοθεί ήδη συγκεκριμένες οδηγίες προς τις κατά τόπους υπηρεσίες, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ειδικά στις Κυκλάδες και τη Χαλκιδική, όπου η ζήτηση είναι αυξημένη.
Η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 10ημέρου.
Παράλληλα, προχωράει και η συμμόρφωση των επιχειρήσεων που διαθέτουν ενεργές υφιστάμενες συμβάσεις στους νέους κανονισμούς παραχωρήσεων και εκτιμάται πως η νέα βελτιωμένη εικόνα στις ελληνικές παραλίες και αιγιαλούς θα έχει σταδιακά διαμορφωθεί από τα τέλη Ιουνίου.
ΠΗΓΗ: neakriti.gr