ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Πρόβλημα επιβίωσης για χιλιάδες πουλιά λόγω λειψυδρίας και υψηλών θερμοκρασιών

Σοβαρά προβλήματα επιβίωσης αλλά και αλλαγές στην αναπαραγωγική αλυσίδα της πανίδας του νησιού μας έχουν προκαλέσει η λειψυδρία και οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων μηνών.

Πολλά είδη πουλιών σύμφωνα με τον ορνιθολόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Π.Κ Μιχάλη Δρετάκη που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και τον Μανόλη Αργυράκη, αντιμετωπίζουν προβλήματα σε μεγάλο βαθμό από την έλλειψη νερού και τους καύσωνες ενώ έχει επηρεαστεί και ο κύκλος αναπαραγωγής τους.

Ειδικότερα ο κ. Δρετάκης εξήγησε ότι σε πολλές περιοχές τα πτηνά δεν έχουν πρόσβαση σε νερό και από αυτό το μεγάλο πρόβλημα επηρεάζονται κυρίως τα «ανώριμα» πουλιά που γεννήθηκαν την άνοιξη όπως τα γεράκια και άλλα είδη που έχουν περισσότερη ανάγκη για νερό.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη νερού επηρεάζουν γενικά την πανίδα στην Κρήτη. Άλλα είδη προσαρμόζονται και άλλα όχι στα νέα δεδομένα, σύμφωνα με τον επιστήμονα, που σημειώνει ότι πολλά από αυτά που είναι εντομοφάγα κάνουν αγώνα επιβίωσης λόγω και της μείωσης του πληθυσμού των εντόμων. Επίσης έχει επηρεαστεί και ο κύκλος αναπαραγωγής πολλών ειδών.

Ως παράδειγμα ο κ. Δρετάκης ανέφερε τους σπίνους και τις καρδερίνες που είχαν 3-4 γέννες το χρόνο και τώρα πολλά σταματούν νωρίτερα. Άλλο παράδειγμα είναι η τοπική μετανάστευση π.χ των πελαργών που είχαν φωλιές στα Πραιτώρια, Πεζά και Οροπέδιο Λασιθίου.

Στα πουλιά αυτά παρατηρήθηκε μείωση γεννήσεων στη φωλιά των Πραιτωρίων, καμία γέννα στη φωλιά των Πεζών και αύξηση του πληθυσμού στο Οροπέδιο όπου οι θερμοκρασίες είναι καλύτερες και η τροφή περισσότερη. Ένα άλλο είδος που έχει μειωθεί ο πληθυσμός της είναι η κουκουβάγια, είδος το οποίο επηρεάζεται όμως και από άλλους παράγοντες όπως η μείωση της τροφής, ο νέος τρόπος ζωής στην ύπαιθρο κ.α



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ