Γεύση - Ψυχαγωγία

Επτά φρούτα του καλοκαιριού και οι ευεργετικές τους ιδιότητες για την υγεία μας

Τα φρούτα αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμινών και θρεπτικών συστατικών, απαραίτητο στοιχείο της καθημερινή μας διατροφής. Η φύση έχει προβλέψει ώστε την κάθε περίοδο του χρόνου να ευδοκιμούν τα φρούτα εκείνα που περιέχουν τα συστατικά που χρειάζεται τότε ο οργανισμός μας, ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Τα φρούτα που ευδοκιμούν το καλοκαίρι, είναι πλούσια σε νερό, απαραίτητο συστατικό για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται την εποχή αυτή. Έχουν μεγάλη ποικιλία και περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Μολονότι είναι αρκετά γλυκά και επικρατεί η εντύπωση για αυτό το λόγο ότι είναι παχυντικά, περιέχουν ελάχιστες θερμίδες. Μπορούν να καταναλωθούν ενδιάμεσα στα γεύματα ή και σαν κυρίως γεύμα (ρωτήστε το διαιτολόγο σας σχετικά), σαν φρουτοσαλάτα ή και σε χυμό.

Ας δούμε δέκα δημοφιλή καλοκαιρινά φρούτα και τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία μας:

Καρπούζι

Το καρπούζι είναι από τα δημοφιλέστερα φρούτα του καλοκαιριού και χαρακτηριστικό της εποχής. Έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση, καθώς έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, που ανέρχεται στο 92%, αλλά και λόγω των ηλεκτρολυτών που περιέχει, όπως το ποτάσιο και το μαγνήσιο. Περιέχει, επίσης, υψηλή ποσότητα Βιταμίνης C, ιδανική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, Βιταμίνη Α και λυκοπένιο.

Τα καρπούζια χωρίζονται σε αρσενικά και θηλυκά

Αφού κοπεί διατηρείται στο ψυγείο και η ιδανική περίοδος κατανάλωσης είναι από τον Ιούλιο μέχρι τον Αύγουστο.

Πεπόνι

Το πεπόνι είναι κι αυτό ένα εξίσου δημοφιλές καλοκαιρινό φρούτο. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, περίπου 90%. Είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες, όπως μαγνήσιο και κάλιο. Έχει σημαντική περιεκτικότητα σε Βιταμίνη C, καθώς και Βιταμίνες Β6 και Κ που βοηθούν στην υγεία των οστών.

πεπονι, φρουτο

Και αυτό αφού κοπεί, διατηρείται στο ψυγείο και η ιδανική περίοδος κατανάλωσης είναι από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.

Κεράσια

Τα κεράσια δεν είναι μόνο ένα απολαυστικότατο και γευστικότατο φρούτο, αλλά περιέχουν βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά ωφέλιμα για την υγεία. Αποτελούν πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, βοηθώντας την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Έχουν επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε Βιταμίνη C και ποτάσιο. Περιέχουν ακόμη Βιταμίνες Α, B και C, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό.

κερασια

Διατηρούνται καλύτερα στο ψυγείο και η ιδανική περίοδος κατανάλωσης είναι τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Σταφύλια

Τα σταφύλια εμφανίζονται τελευταία από τα φρούτα του καλοκαιριού, αλλά είναι πολύ σημαντικά σε θρεπτική αξία. Είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Περιέχουν νερό σε σημαντική ποσότητα και βοηθούν στην ενυδάτωση. Είναι εξαιρετική πηγή Βιταμίνης C, καθώς επίσης χαλκού και Βιταμίνης Κ. Περιέχουν ακόμη Βιταμίνη Β6, που βοηθά στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, θειαμίνη και ριβοφλαμίνη, που βοηθούν στην ανάπτυξη.

σταφυλια

Διατηρούνται περισσότερο στο ψυγείο και η ιδανική περίοδος κατανάλωσης είναι τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Σύκα

Το σύκο είναι ένα νοστιμότατο φρούτο, που μπορεί να καταναλωθεί φρέσκο ή και αποξηραμένο. Τα σύκα είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και χρησιμοποιούνται πολλές φορές για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Είναι ιδιαίτερα πλούσια, επίσης, σε χαλκό και Βιταμίνη Β6, αλλά και σε ασβέστιο, που βοηθά στην καλή υγεία των οστών. Τα φρέσκα σύκα, λόγω των φυσικών σακχάρων που διαθέτουν, περιέχουν θερμίδες, που σε σε κατανάλωση μικρής ποσότητας, δεν είναι σημαντικές.

σύκα

Τα φρέσκα σύκα διατηρούνται καλύτερα στο ψυγείο και η ιδανική περίοδος κατανάλωσής τους είναι τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Βερίκοκα

Τα βερίκοκα έχουν εξαιρετική γεύση, αλλά και υψηλή διατροφική αξία. Αποτελούν σημαντική πηγή Βιταμίνης Α, που βοηθά στην καλή υγεία των ματιών. Περιέχουν επίσης Βιταμίνες C και Ε, καθώς και φυτικές ίνες. Έχουν ακόμη μεγάλη ποσότητα φλαβονοειδών, που είναι αντιοξειδωτικά και προστατεύουν από διάφορες ασθένειες.

Τα βερίκοκα διατηρούνται στο ψυγείο, αλλά και εκτός, και η ιδανική περίοδος κατανάλωσής τους είναι τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Ροδάκινα

Τα ροδάκινα αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και τη μείωση της χοληστερόλης. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών και όσο πιο φρεσκοκομμένα είναι τα ροδάκινα, τόσο πιο μεγάλη είναι η ποσότητά τους. Περιέχουν επίσης Βιταμίνες C, A και Β, καθώς και μαγνήσιο, φώσφορο και σίδηρο.

ροδάκινα

Τα ροδάκινα διατηρούνται κυρίως στο ψυγείο αλλά και εκτός αυτού και η ιδανική περίοδος κατανάλωσής τους είναι από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.

Αναφέραμε ορισμένες ιδιότητες των σημαντικότερων φρούτων του καλοκαιριού. Τα θρεπτικά τους συστατικά είναι πολύ περισσότερα και η κατανάλωση τους με μέτρο, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της καλής υγείας. Ενημερωθείτε από τον πάροχο υγείας σας, ποια από αυτά μπορείτε να καταναλώσετε ή όχι, αλλά και για την ιδανική ποσότητα και συχνότητα, ώστε να έχετε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ