Το κριθαρότο με χταπόδι, είναι μία εκπληκτική μοναστηριακή συνταγή, ιδανική για τη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου. Πρόκειται για έναν πολύ γευστικό συνδυασμό που μοσχομυρίζει θάλασσα.
Στα συν της μοναστηριακή συνταγής υπολογίστε ότι το χταπόδι, είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτική αξία, καθώς μια μερίδα μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό βιταμίνη B12, σελήνιο, σίδηρο,ενώ είναι και υψηλή πηγή χαλκού.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε:
1 κιλό χταπόδι
1 πακέτο κριθαράκι
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 τομάτες τριμμένες
200 γρ. λάδι
1 φλιτζάνι του καφέ κρασί λευκό
Επί το έργον:
Βράζουμε το χταπόδι σε κατσαρόλα με ένα φλιτζάνι κρασί λευκό. Δεν προσθέτουμε νερό, γιατί θα βγάλει το χταπόδι. Όταν μαλακώσει το καθαρίζουμε από τις βεντούζες και το κόβουμε σε κομμάτια 2 εκατοστών. Σε τηγάνι βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.
Μόλις ροδίσει ρίχνουμε την τομάτα και τα κομμάτια χταπόδι. Προσθέτουμε 1 κιλό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Έπειτα τα αδειάζουμε σε ένα πήλινο και ρίχνουμε το κριθαράκι και μια κουταλιά χταποδόζουμο. Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς. Μόλις τραβήξει τα υγρά του είναι έτοιμο.
Πηγή: monastiriaka.gr