Η εταιρεία SYCHEM που διαθέτει όλες τις βιομηχανικές της εγκαταστάσεις στο Ηράκλειο, είναι μια αμιγώς ελληνική εταιρεία τεχνολογικής αιχμής που απασχόλει περισσότερα από 230 άτομα και έχει ως αντικείμενο την επεξεργασία νερού, την εξοικονόμηση ενέργειας, την κατασκευή και λειτουργία σταθμών παραγωγής Βιοαερίου και την αντιδιαβρωτική προστασία. Ιδρύθηκε το 2001 από τον Δρ. Αλέξανδρο Υφαντή και αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο ως μία από τις κορυφαίες εταιρείες στους τομείς της επεξεργασίας νερού & αποβλήτων.
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 κατασκεύασε για την Ελλάδα και το εξωτερικό, μονάδες αφαλάτωσης συνολικής δυναμικότητας άνω των 80.000m3/ημέρα. Εμβληματικό το έργο στο Μαρόκο με την πλήρη προκατασκευή μιας μονάδας 60.000 m3/ημέρα με προϋπολογισμό 30 εκατομμύριων Ευρώ για να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία στην Καζαμπλάνγκα μέσα σε μόλις 5 μήνες.
Η SYCHEM έχει κατασκευάσει και λειτουργεί και το έργο της αφαλάτωσης του Αλμυρού του Δήμου Μαλεβιζίου που σήμερα με 5000m3/ημέρα δίνει επάρκεια στον Δήμο Μαλεβιζίου σε πόσιμο νερό. Εάν μάλιστα η μονάδα αυτή είχε επεκταθεί, το Ηράκλειο δεν θα είχε σήμερα κανένα πρόβλημα από την διακοπή λειτουργίας του φράγματος Αποσελεμή και θα κάλυπτε τα περίπου 15.000m3 νερού που είναι το έλλειμα του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και φέτος με την ακραία λειψυδρία, χάνονται τους καλοκαιρινούς μήνες περισσότερα από 400.000 m3/ημέρα υφάλμυρου νερού από την πηγή του Αλμυρού που εκρέει στην θάλασσα. Με αφαλάτωση μόλις του 10% της ποσότητας αυτής, θα μπορούσαν να ξεδιψάσουν όχι μόνο την πόλη του Ηρακλείου αλλά ολόκληρο τον νομό Ηρακλείου με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος σε σχέση με τις μονάδες αφαλάτωσης θαλασσινού νερού αλλά χαμηλότερο ακόμα και από το κόστος του νερού από το φράγμα του Αποσελεμη.
Στην Κρήτη όμως που εξάγει αφαλατώσεις με δική της τεχνογνωσία αναζητούμε την λύση στα φράγματα όταν χώρες όπως η Κύπρος και το Μαρόκο, που για περισσότερα από 40 χρόνια έφτιαχναν φράγματα και διαθέτουν τα περισσότερα ανά κάτοικο από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, επεκτείνουν συνεχώς τις εγκαταστάσεις τους σε αφαλατώσεις. Φέτος η Κύπρος λόγω της λειψυδρίας καλύπτει το 70% των αναγκών της από αφαλατώσεις και σχεδιάζει και 2 ακόμα μονάδες για να αυξήσει την ήδη εγκατεστημένη δυναμικότητα των 250.000 m3/ημέρα ενώ στο Μαρόκο που διανύει την 5η χρονιά λειψυδρίας αναμένεται να εγκατασταθούν στην επόμενη τριετία περισσότερα από 2.000.000 m3/ημέρα σε ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα αντιμετώπισης της λειψυδρίας τόσο στην ύδρευση όσο και στην άρδευση.
Όλα δε τα προγνωστικά μοντέλα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, είναι άκρως αρνητικά για την Κρήτη που είναι η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα που θα πληγεί έντονα μέσα στην επόμενη 10ετία.
ΠΗΓΗ: neakriti.gr