Σε καραντίνα έχει τεθεί όλος ο νομός Ηρακλείου εξαιτίας των κρουσμάτων πανώλης σε αιγοπρόβατα που εντοπίστηκαν σε δύο ποιμνιοστάσια σε Εθιά και Παρανύμφους του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων. Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης Σοφία Λαμπρινίδη, αναφέρθηκε στο πως έφτασαν τα ζώα από τη Γαλλία στο Ηράκλειο χωρίς να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες από το μεταφορέα.
Ειδικότερα η κ. Λαμπρινίδη είπε ότι τα ζώα έφυγαν υγιή από τη Γαλλία και στη συνέχεια ενώ ο μεταφορέας ήταν υποχρεωμένος να κάνει στάση στα Οινόφυτα σε πιστοποιημένο κέντρο για να γίνουν έλεγχοι και να αναπαυθούν τα ζώα όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, έκανε στάση στη Λάρισα προφανώς γιατί έπρεπε να πληρώσει στα Οινόφυτα. Στη Λάρισα όμως 19 Ιουλίου είχε ήδη απλωθεί η πανώλη σε αιγοπρόβατα με αποτέλεσμα να μολυνθούν τα ζώα που μετέφερε. Ο μεταφορέας έχει ποινικές και διοικητικές ευθύνες και αναμένεται η παρέμβαση της Δικαιοσύνης.
Στη συνέχεια φτάνοντας στο Ηράκλειο τα παρέδωσε στα δύο ποιμνιοστάσια όπου παρατηρήθηκαν σημάδια της νόσησης με συμπτώματα. Άμεσα ενεργοποιήθηκε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης και προχώρησε γρήγορα σε λήψη δειγμάτων τα αποτελέσματα σύμφωνα με την κ. Λαμπρινίδη αναμένονται σύντομα όμως είναι διαπιστωμένο ότι πρόκειται για πανώλη.
Άμεσα ελήφθη η απόφαση σύμφωνα με την προϊσταμένη να ληφθούν επείγοντα μέτρα, να τεθούν σε απομόνωση τα ποιμνιοστάσια και σε καραντίνα όλος ο νομός. Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης όπου εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα ενώ σήμερα το απόγευμα αναμένεται στο Ηράκλειο ο γ.γ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Στρατάκος με κλιμάκιο ώστε να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις για να αποκλειστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου που θα καταστρέψει την κτηνοτροφία του νησιού μας.
Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου καλούν τους κτηνοτρόφους της Κρήτης και όσους εμπλέκονται στις δραστηριότητες της αιγοπροβατοτροφίας να είναι σε αυξημένη επιφυλακή.
Επίσης, όλοι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής των Αστερουσίων καλούνται να περιορίσουν τα ζώα τους και σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος να ενημερώσουν την κτηνιατρική υπηρεσία, ενώ απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων και επιπλέον των βοοειδών που συσταυλιζονται με αιγοπρόβατα.
Σύμφωνα με την κ. Λαμπινίδη θα θανατωθούν και θα ταφούν τα 350 ζώα των δύο ποιμνιοστασίων ενώ θα οριστεί ζώνη 3 χλμ από το σημείο όπου βρέθηκαν τα κρούσματα και άλλη μία ζώνη 10 χλμ όπου θα υπάρξει απαγόρευση των πάσης φύσεως μετακινήσεων.
Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την Ρένα Σημειαντωνάκη, ο πρώην Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέκος Στεφανάκης που προχθές στην ίδια εκπομπή είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο, τόνισε ότι ο μεταφορέας έχει την ευθύνη και ότι τα κρούσματα καταγράφηκαν στην Κρήτη από μολυσμένα αιγοπρόβατα με πανώλη που έφτασαν από τη Γαλλία, μέσω της Λάρισας, χωρίς να τηρηθεί η επιβεβλημένη διαδρομή ελέγχου. «Να πειθαρχήσουμε όλοι στις οδηγίες της Ε.Ε και του υπουργείου ώστε να εξαφανίσουμε τη νόσο από το νησί» το μήνυμα που έστειλε ο κ. Στεφανάκης. Δεν πρέπει να παίζουμε με τη φωτιά. Επίσης προβληματισμός υπάρχει τί θα γίνει και με τις ζωοτροφές η προμήθεια των οποίων γίνεται κυρίως από τη Θεσσαλία.
Την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις εξέφρασε μιλώντας επίσης στο Ράδιο Κρήτη ο πρώην πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης καλώντας τους συναδέλφους του να είναι σε εγρήγορση καθώς κινδυνεύει με καταστροφή η κτηνοτροφία του νησιού.