ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Κρήτη: Παρατείνεται για ένα χρόνο η αδειοδότηση 5.000 γεωτρήσεων

Παράταση της αδειοδότησης των 5.000 ιδιοκτητών γεωτρήσεων της Κρήτης δίνει για ένα χρόνο το υπουργείο Περιβάλλοντος όπως ανακοινώθηκε και επισήμως από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Συγκεκριμένα οι άδειες χρήσης νερού (ή και οι τροποποιήσεις αυτών) που εκδόθηκαν από 20-12-2005 έως και 23-7-2024 ισχύουν μέχρι και τις 23-7-2025. Οι άδειες χρήσης νερού (ή και οι τροποποιήσεις αυτών) που εκδόθηκαν ή εκδίδονται μετά την 23-7-2024 ισχύουν μέχρι και την 31-12-2028.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τα 13.500 σημεία υδροληψίας οι γεωτρήσεις ξεπερνούν τις 5.000 οι οποίες καλύπτουν
είτε ανάγκες ύδρευσης είτε ανάγκες άρδευσης. Η έγκριση της ετήσιας παράτασης της αδειοδότησής τους έγινε δεκτή με ανακούφιση από τους ιδιοκτήτες τους, αφού το πλαίσιο χορήγησης άδειας λειτουργίας είναι αυστηρό και ο νόμος προβλέπει τη σχολαστική τήρηση κανόνων με κορυφαίο αυτό της χρήσης υδρομέτρου, για να υπάρχει πλήρης έλεγχος σε σχέση με τις αντλούμενες ποσότητες νερού και τη διαχείρισή του.

Στο μεταξύ οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού συνδυαστικά με τη σταδιακή πτώση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα, έχουν αυξήσει τις πιέσεις προς τη διεύθυνση υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, προκειμένου να δοθούν νέες άδειες για την ανόρυξη γεωτρήσεων. Ειδικότερα έχουν κατατεθεί από την αρχή της χρονιάς, περισσότερα από 120 αιτήματα που αφορούν, είτε για την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων είτε για την αντικατάσταση των υφισταμένων σε κοντινή απόσταση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχεται η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και τα καταιγιστικά τα αιτήματα για αδειοδοτήσεις νέων γεωτρήσεων από ιδιώτες, υπάρχει ρητή απαγόρευση για τη χορήγησή τους τόσο στο βόρειο παραλιακό μέτωπο, με έμφαση τη Χερσόνησο και τα Μάλια όσο και στην περιοχή της Μεσσαράς που είναι στο «κόκκινο», καθώς υπάρχει δραματική πτώση του υδροφόρου ορίζοντα.

Στις περιοχές αυτές μπορούν να αδειοδοτηθούν γεωτρήσεις μόνο για λογαριασμό των Δήμων και των ΤΟΕΒ και όχι ιδιωτών τα αιτήματα των οποίων απορρίπτονται. Στο μεταξύ, συνεχίζονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης οι
καταγγελίες για παράνομη άντληση και πώληση νερού την ίδια ώρα που τα αποθέματα του υδροφόρου ορίζοντα πέφτουν κατακόρυφα και ο τόπος ζει εφιαλτικές ώρες από την λειψυδρία.

Στο πλαίσιο των καταγγελιών που γίνονται, βρίσκονται σε εξέλιξη αλλεπάλληλοι έλεγχοι, προκειμένου να
διαπιστωθεί με ακρίβεια η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ενώ το κρίσιμο ερώτημα που μοιραία τίθεται είναι ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Όπως σημειώνει η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Αγγελική Μαρτίνου, «η υπεράντληση του νερού σηματοδοτεί την ταπείνωση του υπόγειου υδροφορέα. Η πτώση της στάθμης του νερού στους υπόγειους υδροφορείς επηρεάζει και την ύδρευση και την άρδευση και αυτό σαν γεγονός θα πρέπει να καταγραφεί στη συλλογική μας συνείδηση και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του στη δύσκολη αυτή χρονικά συγκυρία».



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ